Sosyal Medya

Borsa

RAPOR: ‘Özvarlık Kârlılığı İle Öne Çıkan Şirketler…’

2022 Şubat sonundan nisan ayının son bölümüne kadar güçlü yükselişlerin yaşandığı ve zirvelerin yenilendiği ancak son dönemde küresel çapta zayıf seyreden görünümün de etkisiyle Borsa İstanbul’da teknik göstergelerde zayıflamanın görüldüğü ve düzeltme ihtimalinin artış kaydettiği göz önünde bulundurulmalıdır...

RAPOR: ‘Özvarlık Kârlılığı İle Öne Çıkan Şirketler…’

Tabloda yer alan hisselerde kısa vadede yaşanan gelişmelere ve haber akışlarına bağlı olarak negatif bir seyir söz konusu olabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır. Tablodaki hisselerin orta – uzun vadede BIST-100 Endeksi’nin getirisinin üzerinde bir getiri elde etmesi beklenmektedir. Son olarak küresel çapta önemli risk başlıklarının takip edildiği ve risk iştahının zayıflama kaydettiği mevcut konjonktürde gerek küresel gerekse yurt içindeki gelişmelerin yakından izlenmesi, portföy çeşitlendirilmesinin düzgün yapılarak riskin dağıtılması ve aktif bir portföy yönetiminin izlenmesi önem taşımaktadır.

2022 Şubat sonundan nisan ayının son bölümüne kadar güçlü yükselişlerin yaşandığı ve zirvelerin yenilendiği ancak son dönemde küresel çapta zayıf seyreden görünümün de etkisiyle Borsa İstanbul’da teknik göstergelerde zayıflamanın görüldüğü ve düzeltme ihtimalinin artış kaydettiği göz önünde bulundurulmalıdır. Teknik indikatörlerde iyileşme görülmediği ve endekste önemli dirençlerin üzerinde tutunma sağlanamadığı durumda olası bir düzeltmeye karşı hazırlıklı olmak ve bir düzeltme yaşanması halinde ise dip oluşumunu teyit ederek hareket etmek daha doğru bir strateji olacaktır.

Çıkarılan ve Eklenen Hisseler

2021/12 dönemine göre hazırladığımız raporda yer alan ancak 2022/03 finansal sonuçlarına göre hazırladığımız güncel raporda yer almayan şirketler
ile rapor dönemi itibariyle yeni eklenen şirketler aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

2022/03 döneminde özvarlık kârlılığı son 5 yıllık ortalama özvarlık kârlılığı oranının üzerinde ise yeşil; altında ise kırmızı renk ile gösterilmiştir. 12.05.2022 tarihi itibariyle mevcut PD/DD çarpanı, son 5 yıldaki ortalama PD/DD çarpanının altında ise yeşil; üzerinde ise geçmiş ortalamalarına göre yüksek olanlar kırmızı renkle gösterilmiştir. PD/DD değeri kırmızı renkle gösterilmiş olmasına rağmen tabloda yer alan şirketler özvarlık karlılığı artan şirketler olduğu için primli ibaresini kullanmanın yanlış olacağını düşünüyoruz.

1. Her iki sütunda da yeşil renk ile gösterilen oranlara sahip şirketler, özvarlık karlılığı geçmiş ortalamasının üzerine çıkmış olmasına rağmen PD/DD rasyosu geçmiş ortalamalarına göre düşük seyreden şirketleri göstermektedir. Bu durum şirketlerin karlılığının artmış olmasına karşın bunun fiyatlara yansımadığının bir göstergesidir. Bu şirketler, gelecek projeksiyonlarında önemli bir değişim olmadığı sürece hisse fiyatlarında yukarı yönlü potansiyelin yüksek olacağı düşünülen şirketlerdir. Bu şirketler tabloda koyu renkli olarak gösterilmiştir.

2. PD/DD değeri kırmızı renkle gösterilmiş olmasına rağmen tabloda yer alan şirketler özvarlık karlılığı artan şirketler olduğu için primli ibaresini kullanmanın yanlış olacağını düşünüyoruz. Dikkat edilecek olur ise bu şirketlerin PD/DD rasyosunda sınırlı bir artış olmasına karşın, bu artışın özvarlık karlılığındaki artış ile fazlasıyla dengelendiği görülmektedir. Bu nedenle bu şirketler, mevcutta da fırsat sunmakla birlikte, özellikle konjonktürel dalgalanmalarda daha cazip fırsatlar oluşturabilirler. Bu şirketler tabloda bordo renkli olarak gösterilmiştir.

Tabloda yer alan şirketlere ilişkin özet değerlendirmeler ve tablolar raporun ilerleyen sayfalarında yer almaktadır.

*ENJSA hissesi 8 Şubat 2018 tarihinden itibaren işlem görmekte olup, kümülatif getiri hesaplanırken 08.02.2018 – 31.12.2021 tarihleri baz alınmıştır.

*Önceki çalışmanın yapıldığı tarih olan 18.03.2022 ile yeni çalışmanın tarihi olan 13.05.2022 tarihleri arasındaki getiriyi göstermektedir. Son iki sütunda ise 18.03.2022 sonrasındaki en yüksek ve en düşük değerlere göre getiriler paylaşılmıştır. Kabaca iki aylık bir sürede BIST-100 Endeksi %11,5 oranında yükseliş kaydederken, raporumuzda yer alan hisselerdeki ortalama değişim de endekse yakın bir şekilde %12,0 oranında değer kazanımı yönünde gerçekleşmiştir. En yüksek değere göre ise hisselerin ortalama getirisi %27,1 oranındadır.

Salgın kaynaklı gelişmelerle marjlarda ve kârlılık rakamlarında yaşanan zayıflamaya bağlı olarak bankacılık sektöründe 2020 yılından itibaren satıcılı ve zayıf bir görünüm etkili olurken, 2021/06 dönemi finansal sonuçlarında kâr marjlarında ve genel görünümde gözlenen iyileşme sektörde en kötünün geride kalmasına ve toparlanma çabasının etkili olmasına katkı sağladı. 2021 yılının ikinci yarısından itibaren finansal görünümde devam eden iyileşme sektörü desteklerken, küresel çaptaki risk başlıkları ve yurt içindeki gelişmeler zaman zaman satış baskısının gündeme gelmesine yol açıyor. Bankacılık sektöründe mevcuttaki kredi/mevduat makasının destekleyici etkisi, TÜFE endeksli tahviller ve azalan karşılık giderlerinin katkısıyla finansal görünümdeki toparlanmanın 2022 yılında güç kazanarak devam etmesi beklenirken, yurt içinde enflasyonun Türk Lirası’nın izleyeceği seyir ile küresel çaptaki gelişmeler yakından takip edilecektir. Hem tarihsel hem de yurt dışı benzerlerine göre çarpanlar bazında iskontonun devam ettiği sektörde çarpanların işaret ettiği ıskontoya ve finansal görünümdeki iyileşmeye bağlı olarak orta – uzun vadeli bakış açısıyla bankaların portföylerde belirli oranlarda yer tutabileceğini değerlendiriyoruz. Bu tarafta özel bankaların kamu bankalarına kıyasla daha olumlu bir görünüm ortaya koyabileceği kanısındayız. Mart ayından nisan ortalarına kadar yaşanan güçlü yükselişin ardından son dönemde sektörde ve Borsa İstanbul’da dalgalı bir seyir ve teknik görünümünde yorulma emareleri gözlenirken, kısa vadede olası düzeltme hareketlerine karşı dikkatli olunması faydalı olacaktır.

*Önceki çalışmanın yapıldığı tarih olan 18.03.2022 ile yeni çalışmanın tarihi olan 13.05.2022 tarihleri arasındaki getiri ayrıca gösterilmiştir.

Raporun Tamamına Buradan Ulaşabilirsiniz

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Gedik Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler