Sosyal Medya

Piyasa

RAPOR: Ons Altın Zirve Yolculuğuna Devam Ediyor!

ABD Merkez Bankası Fed, 41 yılın en yüksek enflasyonu ile mücadele etmek adına 28 yıl aradan sonra 50 baz puanlık faiz artışına hazırlanıyor. Mayıs ayında vadeli tahminlere (CME FedWatch) göre bankanın 50 baz puan faiz artışı gerçekleşme ihtimali yüzde 91...

RAPOR: Ons Altın Zirve Yolculuğuna Devam Ediyor!

ABD Merkez Bankası Fed, 41 yılın en yüksek enflasyonu ile mücadele etmek adına 28 yıl aradan sonra 50 baz puanlık faiz artışına hazırlanıyor. Mayıs ayında vadeli tahminlere (CME FedWatch) göre bankanın 50 baz puan faiz artışı gerçekleşme ihtimali yüzde 91. Ayrıca $9 trilyona yaklaşan devasa bilançosunu da aylık $95 milyar azaltacak şeklinde start vermesi beklenmektedir. Bankanın bu agresif mesajların karşın Ons Altın fiyatlarında aşağı yönlü baskılar sınırlı kalmaktadır ve $1890 seviyesinde oluşturduğu dip, yeni dönem için Altın işlemcilerini iştahlandırmaktadır. Dünyanın en önemli sorunu haline gelen Enflasyon ve Rusya – Ukrayna jeopolitik risk teması bu iştahın en temel sebebi olarak izah edilebilir.

Altın yatırımcıları yeni dönemde ABD Merkez Bankasına rağmen iştahına devam eder mi hususunda Altın – Borsa yatırım fonu (ETF) tablosu dikkat çekmektedir. 2020 zirvesine ulaşan ve önemli bir baskı oluşturan talepte 160 – 180 bölgesindeki dip çalışması, terk ettiği zirve bölgesine doğru yeni bir beklentiyi güçlendirmiştir. Bu tutum, Ons Altın tarafında tüm zamanların zirvesi $2075 seviyesine doğru alıcı iştahını artırabilir.

SP500 ve Bitcoin gibi benchmark göstergelerin kayıplarına devam ettiği bir ortamda Altın’daki talebin devam ettiğini izlemekteyiz. Özellikle ABD 10 yıllık tahvil faiz oranı & Altın, Dolar & Altın korelasyonlarının bozulduğu bir ortamda Altın Fed baskısına rağmen potansiyelini gösteren ve parlamaya devam etmeye çalışan bir performans ile 2. Çeyrek izlenimi yaratabilir. Burada ABD bilanço dönemi borsa endekslerine pozitif mi yoksa negatif katalizör mü olacak sorusunun cevabı, getiri arayışındaki yatırımcıların tercihleri üzerinde etkili olabilir. Ancak şuan için incelediğimizde Altın ve Dolar el ele tutuşup yükseliş eğilimine, yükselen tahvil faiz oranı / düşen tahvil fiyatına rağmen devam etmektedir.

Tüm bu bilgiler eşliğinde Ons Altın fiyatını incelediğimizde,$1780 – $2070 rallisinde oluşan tepkinin Fibonacci yüzde 61,8’lik düzeltme oranı olarak izlediğimiz $1890 ile sınırlı kalması ve oluşturduğu dip ile birlikte kademeli bir şekilde yükselmesi, kıymetli madenin tepki düşüncesinin başladığı tüm zamanların zirvesi 2070 / 2075 seviyesine ulaşma ihtimalini kuvvetlendirmektedir. Ayrıca yaşanılacak olası yükselişte teorik olarak Fibonacci trend ilk hedef bölgesinin $2180 olduğu düşünüldüğünde, bu düşünceyi destekleyecek her haber akışı ile yeni zirve beklentilerinin oluşacağı da göz ardı edilmemelidir. Burada kısa vadeli olarak $1959 ve $2002 seviyeleri takip edilebilir. $1959 altında tepki, $2002 üzerindeki kalıcılık ile de trend rallisi gündemimizi meşgul edebilir. Ancak son hareketler, tepki düşüncesinin ekstra bir haber akışı oluşmadığı müddetçe zayıf bir ihtimal olduğunu söyleyebiliriz.

Kudret Ayyıldır

GCM Yatırım Araştırma Müd. Yardımcısı

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

GCM Yatırım

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler