Sosyal Medya

Piyasa

Oto pazarında görünüm olumsuz!

Yurt içi pazarda otomobil ve hafif ticari araç satışları Ağustos ayında yıllık bazda %17,3 azalışla 48.336 adet seviyesinde gerçekleşti. Ağustos ayında binek araç pazarı sert düşüşle yıllık bazda %21,3 azalış gösterirken, hafif ticari araç pazarı ise yıllık bazda %4,3 daraldı...

Oto pazarında görünüm olumsuz!

Yurt içi pazarda otomobil ve hafif ticari araç satışları Ağustos ayında yıllık bazda %17,3 azalışla 48.336 adet seviyesinde gerçekleşti. Ağustos ayında binek araç pazarı sert düşüşle yıllık bazda %21,3 azalış gösterirken, hafif ticari araç pazarı ise yıllık bazda %4,3 daraldı. Ocak – Ağustos dönemine baktığımızda yurt içi otomobil ve hafif ticari araç satışları geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %8,5 azalışla 458.446 seviyesine geriledi.

Pazar bazında binek araç pazarı, yılın sekiz ayında yıllık bazda %9,4 hafif ticari araç pazarı ise %5,2 azalış gösterdi. Otomotiv Sektörünün yılın ikinci çeyreğinde sergilediği güçlü performansa rağmen satış rakamları üçüncü çeyrekte yükseliş trendini koruyamadığı görülüyor. Yaz döneminde olmamız nedeniyle satış adetlerinde görülen dalgalanmaların ardından Eylül ayı verisini önemsiyoruz. Geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğinde 163.444 bin araç satışı gerçekleşmişken, son 5 yılın ortalaması ise 165.091 seviyesinde bulunuyor.

Şirketler özelinde satış rakamlarına bakıldığında hafif ticari araç pazarında lider konumunda bulunan Ford Otosan, hafif ticari araç pazarının trendini korumasına bağlı olarak geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre satış adetlerini %9,1 artışla 4.508 seviyesine yükseltti. Satış adetlerindeki yükselişle birlikte pazar payı ise 2,3 puan artışla %9,3 seviyesine yükseldi. Binek araç pazarda görülen sert geri çekilme ile geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre satış adetleri %22,6 azalışla 8.251 seviyesine gerilerken Tofaş Otomotiv’in pazar payıda uzun bir aranın ardından hafif geri çekilme ile %18,2’den %17,1’e geriledi. Doğuş Otomotiv tarafında ise satış adetleri sektörün hafif altında %17,3 gerileme ile 7.169 seviyesinde gerçekleşti ve pazar payı kısmen iyileşerek %14,3’ten %14,8’e yükseldi.

Ağustos ayı sektör verilerini incelediğimizde şirketlerin yurt içi satışlarına etkisi bakımında ‘Negatif’ olarak değerlendiriyoruz. Ağustos ayı satış verilerine ilişkin olarak ise, ekonomik aktiviteye bağlı olarak canlılığını sürdüren hafif ticari araç pazarının sektörü desteklediğini, diğer taraftan ithal araç satışlarındaki daralmanın binek araç pazarında dalgalanmaya neden olduğunu izliyoruz. Şirketler özelinde ise sektör verilerini hafif ticaret araç payının desteğiyle Ford Otosan için ‘Nötr’, Tofaş ve Doğuş Otomotiv için ‘Negatif’ olarak yorumluyoruz.

 

Raporun Detaylarına Buradan Ulaşabilirsiniz

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Halk Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler