Sosyal Medya

Piyasa

İnfo Yatırım’dan Haftalık Makro Bülten; ‘Yurt İçinde Haziran Ayı Enflasyon Verisi Açıklanacak…’

4 Temmuz Pazartesi 10:00'da TÜİK tarafından Haziran ayına ilişkin enflasyon verileri yayımlanacak. Aylık bazda bakıldığında kur tarafındaki yükseliş, akaryakıt, tütün ürünleri, alkollü içecekler ve şekere gelen zamlarla birlikte Haziran ayına ilişkin verilerde yaklaşık %5'e yakın enflasyon açıklanmasını bekliyoruz...

İnfo Yatırım’dan Haftalık Makro Bülten; ‘Yurt İçinde Haziran Ayı Enflasyon Verisi Açıklanacak…’

4 Temmuz Pazartesi 10:00’da TÜİK tarafından Haziran ayına ilişkin enflasyon verileri yayımlanacak. Aylık bazda bakıldığında kur tarafındaki yükseliş, akaryakıt, tütün ürünleri, alkollü içecekler ve şekere gelen zamlarla birlikte Haziran ayına ilişkin verilerde yaklaşık %5’e yakın enflasyon açıklanmasını bekliyoruz. Bu veri de yıllık bazda yaklaşık %78’e karşılık geliyor. Girdi maliyetlerindeki artış ve emtia ile enerji tarafındaki yükselişle ÜFE’nin de yıllık bazda %130’un üstüne gelmesini beklemekteyiz. Her ne kadar gıda tarafındaki KDV %1’e indirilmiş olup, enerji tarafı da devlet tarafından sübvanse edilse de global taraftaki gelişmelerin etkisi ile yüksek enflasyonun seyrinin 2022 yılında devam etmesi ihtimaller dahilinde. Gelecek hafta ayrıca yurt içinde Cari İşlemler Dengesi açıklanacak. Cari işlemler dengesi, Nisan ayında 2,74 milyar dolar açık vermişti. Mayıs ayında da benzer beklentiler mevcut. 2022’ye cari fazla metodolojisi ile başlayan Türkiye, Rusya – Ukrayna savaşının etkisi ile yükselen fiyatlamalar ile cari açık vermeye devam ediyor. Kaba bir hesapla enerji tarafındaki her %10’luk artış enerji faturasını 5 milyar dolar artırıyor. 2022 yılında da en çok konuşulan konunun enerji ve buna bağlı olarak enflasyon olduğunu düşünürsek, Rusya- Ukrayna gerginliği son bulana kadar belirsizliklerin süreceğini düşünüyoruz.

ABD’de Gündem Tarım Dışı İstihdam Olacak

ABD tarafındaki resesyon endişeleri, yukarı yönlü enflasyon ve buna bağlı olarak devam eden agresif faiz artışları ile sürüyor. Diğer taraftan ise dolara olan talebin artarak devam etmesi ve dolar endeksinin 105 seviyesinin üstüne çıkması ile birlikte ons altın tarafındaki baskı da devam ediyor. Mart ayında jeopolitik gerginlikle birlikte 2.000 dolarlı seviyelere yükselen ons fiyatlamaları 1.800 dolara kadar geri çekildi. Altın yatırımcıların gözü kulağı Çarşamba günkü ADP ve Cuma günkü Tarım Dışı İstihdam verisinde olacak diyebiliriz. Verilerin olası beklentilerin altında kalması ons tarafına olan talebi artırabilir.

Borsa İstanbul tarafı bu hafta 60 g HO’nun altında kapanışlar gerçekleştirdi. Bu durum en son olarak Rusya’nın Ukrayna’ya askeri operasyon başlattığında meydana gelmişti. Bayram tatili nedeniyle birlikte tatil riskinin alınmama algısı sonrası baskı hissedilebilir. Bayram dönüşü Merkez Bankalarından gelecek faiz haberleri ile global taraf yakından takip edilecekken, yurt içinde bilanço dönemi olacak olması ve güçlü bilanço beklentilerinin olduğu bir dönem beklememizden dolayı, endeks tarafında yükseliş ihtimalini daha güçlü bulmaktayız.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

İnfo Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler