Sosyal Medya

Piyasa

İnfo Yatırım’dan Haftalık Makro Bülten; ‘Yurt İçinde Bu Haftanın Gündem Maddesi GSYH Olacak…’

Yurt içinde 31 Ağustos Çarşamba günü saat 10:00'da 2022 yılı ikinci çeyrek büyüme verisi açıklanacak. Yıllık bazda ikinci çeyrek verisinin %7,5 büyüme olarak açıklanması bekleniyor...

İnfo Yatırım’dan Haftalık Makro Bülten; ‘Yurt İçinde Bu Haftanın Gündem Maddesi GSYH Olacak…’

Yurt içinde 31 Ağustos Çarşamba günü saat 10:00’da 2022 yılı ikinci çeyrek büyüme verisi açıklanacak. Yıllık bazda ikinci çeyrek verisinin %7,5 büyüme olarak açıklanması bekleniyor. Yılın ilk çeyreğinde büyüme verisi %7 olan beklentilerin üstünde %7,3 olarak açıklanmıştı. İlk çeyrekteki büyümedeki katkının 11,6 puanı hanehalkı tüketiminden, 0,10 puanı kamu harcamalarından, 0,30 puanı yatırımlardan, 3,50 puanı ise net ihracattan gelmişti. Tüm dünya da resesyon endişelerinin fazlasıyla konuşulduğu bir dönemden geçiyoruz. ABD’de güncel büyüme verisinin %-0,6’ya revize edilmesine rağmen teknik resesyon sürüyor. Almanya ve Euro Bölgesi’nin ise gelen büyüme verileriyle resesyondan kıl payı kurtulması, ekonomilerden küçülme eğiliminin devamı niteliğinde.

Enflasyonun kontrol altına alınması adına artırılan faiz artırımları, ekonomilerde durağanlaşma sinyallerini de belirginleştiriyor. Hatta bu konu ile ilgili son açıklama Cuma günü Jackson Hole Sempozyumunda, Fed Başkanı Powell’dan gelmişti. Powell, faiz artırımlarının ekonomi için acı verebileceğini belirtmişti. Ancak Türkiye olarak bu konuda global taraftan pozitif ayrışıyoruz. TCMB tarafından Ağustos ayında meydana gelen sürpriz 100 baz puanlık faiz indirimi sonrasında karar metnine baktığımız zaman büyüme odaklı seyrin devam edeceği mesajları veriliyor. Bu da yurt içini şimdilik resesyon tehlikesinden uzak tutuyor.

ABD Tarafında Gündem Tarım Dışı İstihdam Olacak

ABD’de ise Cuma günü TDİ açıklanacak. 20 – 21 Eylül’deki Fed faiz kararı öncesinde önem teşkil eden bu veri, Fed’in 50 baz puan mı yoksa 75 baz puan mı faiz artıracağının ön sinyallerini bize verebilir. Fed Başkanı, gelen veriler ışığında faiz kararının alınacağını belirtse de geçtiğimiz ay beklentinin yaklaşık iki kat üstünde gelen TDİ verisi ardından 75 baz puanlık faiz artışı anketlerde ön plana çıkmıştı.

BİST100 Yükselişe Devam Eder Mi?

2022 yılı ikinci çeyrek finansallarının etkileri ile başlayan yükseliş trendi, geçtiğimiz hafta da devam etti. TCMB’nin 7 ay aranın ardından 100 baz puanlık faiz indirimi sonrasında bankaların fonlama maliyetlerinin azalacağı algısı ile bankacılık endeksi ön plana çıktı. Yüksek enflasyon neticesinde Borsa’ya olan ilginin artması beklenirken, %30’lu seviyelerden %35’lere kadar yükselen yabancı takas oranı da endekse yabancı ilgisinin arttığını gösteriyor. Haftalık açıklanan Hisse & DİBS işlemleri de takası teyit eder nitelikte olurken, hem enflasyonun yukarı yönlü seyri hem de yabancı ilgisinin artması ile endekste tekrar rekorlar görebiliriz. Ancak bu hafta hem vade sonu olması hem de Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarının piyasalara endişe vermesi ile temkinli olunması gerektiğini düşünüyoruz.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

İnfo Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler