Sosyal Medya

Ekonomi

İnfo Yatırım’dan Haftalık Makro Bülten; ‘TCMB, Politika Faizini Sabit Tuttu…’

TCMB, politika faizini bizim de beklentimiz dahilinde %14,00'te sabit tuttu. Geçtiğimiz aya benzer mesajlar veren TCMB'nin bu ayki karar metninde 'Makroihtiyati Tedbir' ifadesi dikkat çekti...

İnfo Yatırım’dan Haftalık Makro Bülten; ‘TCMB, Politika Faizini Sabit Tuttu…’

TCMB, politika faizini bizim de beklentimiz dahilinde %14,00’te sabit tuttu. Geçtiğimiz aya benzer mesajlar veren TCMB’nin bu ayki karar metninde ‘Makroihtiyati Tedbir’ ifadesi dikkat çekti. Bu ifadeden anladığımız durum ise oluşması muhtemel risklere karşı TCMB’nin araçlarını kullanacağı. Ayrıca karar metninde yüksek enflasyonun ise geçici olduğu ve küreselden kaynaklı olduğu mesajları da verildi.

Küreselde Stagflasyon Endişeleri

Gelişmiş ülkelerden sıkılaşma adımları ve mesajları enflasyonun yukarı yönlünden seyrinden kaynaklı olarak devam ediyor. Fed sonrasında Perşembe günü sıkılaşma adımlarından en uzak gözüken Merkez Bankalarından olan ECB’de benzer mesajlar vermeye başladı. ECB Başkanı Lagarde faiz kararı sonrası yaptığı açıklamalarda enflasyonun, enerji fiyatlarının artması nedeniyle yüksek seyretmeye devam etmesinin beklendiğini söyledi. Lagarde, parasal teşvik programının bu yılın 3. çeyreğinde sonlandırılmasının planlandığını belirtti. Küresel piyasalarda resesyon ile enflasyonun aynı anda görüldüğü durum yani stagflasyon endişeleri de artarak devam ediyor. Piyasalarda enerji krizi ve merkez bankalarının şahinleşen tutumu ardından stagflasyon endişeleri fiyatlanıyor.

BİST100 Rekorlara Doymuyor

Bu hafta BİST100 endeksi hem kapanış hem de tarihinin en yüksek seviye rekorlarını kırdı. Yabancı ilgisinin azalarak yerli yatırımcı ilgisinin artması, risksiz getiri araçlarının enflasyon karşısında yetersiz kalması ve birinci çeyrekteki özellikle bankacılık bilançolarından güçlü beklentiler ile endeks rekor üstüne rekor kırarak küreselden pozitif ayrıştı. 2022 yılının ilk çeyreği baz alındığında coronavirüs pandemisinin azalması ve yolcu trafiğindeki normalleşme nedeniyle ulaştırma sektörü payları yükselişte etkin rol oynadı.

Gözler IMF’de

18 Nisan’da IMF – Dünya Bankası Bahar Toplantıları başlayacak. 1 hafta sürecek toplantılarda enflasyon ve Rusya – Ukrayna krizinin ön plana çıkması bekleniyor. IMF Başkanı Georgieva geçtiğimiz günlerde ekonomik beklentileri zayıflattığını, küresel ekonomik görünümün “olağanüstü derecede belirsiz” olduğunu, yüksek enflasyonun ise birçok ülke için açık bir tehlike haline geldiğini söylemişti.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

İnfo Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler