Sosyal Medya

Piyasa

İnfo Yatırım’dan Haftalık Makro Bülten; ‘Önümüzdeki Haftanın Gündemi TCMB ve ECB Faiz Kararı Olacak…’

21 Temmuz'da sırasıyla önce TCMB sonrasında ise ECB faiz kararı açıklanacak. TCMB'den politika faizinde değişiklik ön görmemekteyiz. Siyasiler tarafından yapılan açıklamalar ve TCMB PPK karar metnini baz alırsak bu durum, değişiklik yapılmaması görüşümüzü destekler nitelikte...

İnfo Yatırım’dan Haftalık Makro Bülten; ‘Önümüzdeki Haftanın Gündemi TCMB ve ECB Faiz Kararı Olacak…’

21 Temmuz’da sırasıyla önce TCMB sonrasında ise ECB faiz kararı açıklanacak. TCMB’den politika faizinde değişiklik ön görmemekteyiz. Siyasiler tarafından yapılan açıklamalar ve TCMB PPK karar metnini baz alırsak bu durum, değişiklik yapılmaması görüşümüzü destekler nitelikte. Karar metninde ise çok fazla bir değişiklik olacağını düşünmüyoruz. Genele yayılan enflasyon ve liralaşma politikasının bu kararda da vurgulanmasını bekliyoruz.

Global tarafta ise gözler ECB kararında olacak. Fed’in yüksek enflasyon sonrasında gerçekleştirdiği agresif faiz artırımları dolara olan talebi artırırken, Dolar Endeksi 108 seviyesinde. Doların küreselde değer kazanması ile Euro ile Dolar arasındaki makas kapanırken, Euro / Dolar paritesi 20 yıl sonra 1,00’e eşitlendi. Hatta dün açıklanan ABD enflasyon verisi sonrasında 1,00’in de altına indi. ECB’nin yüksek enflasyon ortamında faiz artırmamış olması euroyu baskıladı. Euronun baskılanması da Euro Bölgesi enflasyonunu tetikledi. Almanya’nın Rus gazından bağımsızlaşma isteği ile birlikte Almanya sanayisinin durgunlaşacağı beklentisi de euroya olan talebi düşürüyor. Piyasanın aklındaki sorular ise ECB bu ay faiz artıracak mı? ECB faiz artırırsa geç mi kaldı?

Bizce bu ay da ECB faizde değişiklik yapmayarak bekle gör politikasına devam edecek. Ancak böyle bir durum olursa ECB Başkanı Lagarde tüm okları üstüne çekebilir. Çünkü euro bu denli değer kaybederken yüksek enflasyondan kurtulmak zor olacaktır. 26 – 27 Temmuz’da Fed’in yapmasını beklediğimiz 75 – 100 baz puanlık faiz artırımının Euro / Dolar paritesini 1,00’in aşağısına çekebilir.

Genel bir değerlendirme yaparsak piyasa, ABD’nin resesyona girdiğini fiyatlıyor. Temmuz’un son günlerinde gelecek ABD GSYH’nin daralmaya işaret etmesi ABD’nin gerçekten resesyona girdiğini gösterecek. Bu durumun gerçekleşmesi durumunda stagflasyon endişelerinin daha ağır basacağını düşünüyoruz. Bardağın dolu tarafından bakarsak ABD Çekirdek TÜFE’sinin geri çekilmesi ileriki dönem için ABD enflasyonu geri çekebilir.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

İnfo Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler