Sosyal Medya

Piyasa

İnfo Yatırım’dan Haftalık Makro Bülten; Haftaya Merkez Bankalarının Faiz Kararları Piyasaya Yön Verecek

Haftaya Merkez Bankalarının Faiz Kararları Piyasaya Yön Verecek. Önümüzdeki hafta ABD, İngiltere ve Türkiye'nin Merkez Bankaları faiz kararlarını açıklanacak...

İnfo Yatırım’dan Haftalık Makro Bülten; Haftaya Merkez Bankalarının Faiz Kararları Piyasaya Yön Verecek

Önümüzdeki hafta ABD, İngiltere ve Türkiye’nin Merkez Bankaları faiz kararlarını açıklanacak. Piyasaların gözü kulağı Merkez Bankalarından gelen kararlara ve açıklamalarda olacak.

Powell Belirsizlikleri Ortadan Kaldırdı

14 – 15 Aralık’taki Fed faiz kararına ilişkin tutanaklarda daha şahin tutum sergileyen Fed sonrası piyasalar Fed’in 50 baz puan faiz artırımını fiyatlamıştı. Fed, enflasyon ve omicron varyantı kaynaklı gelişmeler ile faiz artırımını hızlandırıp, bilanço küçültmeye gidileceğini belirtmişti. Ocak ayındaki Fed kararında faiz değişmese de Mart ayında faiz artırımına ilişkin şahin mesajlar verilmişti. Ancak Rusya – Ukrayna krizi gündeme bomba gibi düştü.  Jeopolitik gerginlikle Fed’in faiz artırımını öteleyeceği görüşü ağır basarken, Fed Başkanı Powell belirsizlikleri ortadan kaldırdı. Powell, ”Faiz artırımı için Mart ayı uygun” dedi. Fed faiz kararı 16 Mart’ta açıklanacak. Faiz kararı ardından Powell mikrofonların başına geçecek.

TCMB’den Faiz Değişikliği Öngörmüyoruz

17 Mart Perşembe günü saat 14:00’da TCMB faiz kararı açıklanacak. Aralık ayındaki karar metnini baz alırsak TCMB’den faiz değişikliği ön görmüyoruz. Faiz kararından ziyade karar metninin ön plana çıkacağını düşünüyoruz. Geçtiğimiz TCMB metinlerinde ‘liralaşma ve heteredoks politika’ vurgusu yapılmıştı. Aralık ayındaki metne ek olarak Rusya – Ukrayna arasındaki jeopolitik risk, enerji ve gıda fiyatları kaynaklı yüksek enflasyon sebebiyle TCMB’nin bu ay da son iki ayda olduğu gibi faizi pas geçmesini bekliyoruz.

Gözler İngiltere’de

Rusya – Ukrayna gerginliği ile birlikte Rusya’ya en çok yaptırım uygulayan ve Ukrayna’yı destekleyen ülkelerin başında İngiltere geliyor. Daha öncesinde enerji fiyatlarındaki artışla yüksek enflasyon açıklayan ve gelişmiş ülkeler içerisinde ilk faiz artırım mesajı veren ülke hiç şüphesiz İngiltere’ydi. Son iki ayda yapılan faiz artışları ile 2004 yılından sonra ilk kez iki kez üst üste faiz artırımı yapıldı. Piyasalar İngiltere’den bu ay faiz artırımı beklemese de olası faiz artırımı sürpriz olmayacaktır.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

İnfo Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler