Sosyal Medya

Ekonomi

İnfo Yatırım’dan Haftalık Makro Bülten; ‘Endişenin Adı ENFLASYON…’

Coronavirüs pandemisinin hayatımıza girmesi ile birlikte tüm dünya yüksek enflasyonla baş etmeye çalışıyor. Pandemi başında ve normalleşme adımlarının artıp ekonomilerin tekrar hızlanması ile geçici olarak görülen yüksek enflasyonun geçici olmadığı görülüyor. Öyle ki enflasyon dataları ile alakalı kurduğumuz cümleler ''Son yılın en yükseği'' olarak başlıyor...

İnfo Yatırım’dan Haftalık Makro Bülten; ‘Endişenin Adı ENFLASYON…’

Coronavirüs pandemisinin hayatımıza girmesi ile birlikte tüm dünya yüksek enflasyonla baş etmeye çalışıyor. Pandemi başında ve normalleşme adımlarının artıp ekonomilerin tekrar hızlanması ile geçici olarak görülen yüksek enflasyonun geçici olmadığı görülüyor. Öyle ki enflasyon dataları ile alakalı kurduğumuz cümleler ”Son yılın en yükseği” olarak başlıyor. Son olarak bu hafta gıda ve enerji fiyatlarındaki yükselişin etkisi ile İngiltere ve Almanya’da son 30, Euro Bölgesi’nde verilerin tutulmaya başlandığı son 25 yılın en yüksek enflasyon verisi açıklandı. Japonya’da ise enflasyon Japonya Merkez Bankası’nın Aralık ayındaki hedefinden uzak kalmaya devam ederek, küresel emsalleri ile zıtlık oluşturdu. ABD’de son 40 yılın, Türkiye’de de Son 20 yılın en yüksek enflasyon verileri geçtiğimiz haftalarda açıklanmıştı. Ocak ayında enflasyondaki yükselişin devam etmesini bekliyoruz. Her ne kadar gıda fiyatlarına kurdaki geri çekilme ile müdahale edilse de enerji tarafına gelen fiyat zamları enflasyonu yukarı yönlü tetikleyeceğini düşünüyoruz. Daha önce çok fazla enerji fiyatlarındaki artışın enflasyona yansımama nedenini ise devlet tarafından kullanıcılara sübvanse edildiğinden olduğu açıklanmıştı.

Dün gerçekleşen TCMB PPK’daki karar metnine bakıldığında da ‘enflasyon’ vurgusunun ön plana çıktığını görüyoruz. TCMB karar metninde gelişmiş ülkelerin enflasyonla alakalı görüşlerine yer verildi. Metinde gelişmiş ülkelerin belirttiği yüksek enflasyonun küresel olduğu ve artan enerji fiyatları ve arz – talep uyumsuzluğuna bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceği değerlendirmesi yapıldı. Ancak PPK yurt içi için ‘dezenflasyonist’ vurgusunu yaptı. Dezenflasyon, fiyat artış hızının, yani enflasyon oranın zaman içinde azalması anlamına geliyor. Bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanı Nebati de ‘enflasyonu düşürmek için gerekenin yapılacağı ve kurdaki köpük gibi enflasyondaki köpüğün de alınacağı” ifade edilmişti.

2022 Yılının İlk Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı Perşembe Günü Saat 10:30’da Yapılacak

Yılın ilk enflasyon bilgilendirme toplantısı Perşembe günü yapılacak enflasyona dair beklentilerini açıklayacak. 2021’de enflasyon %36,08, gıda enflasyonu ise %43,8 olarak yılı tamamlamıştı.

Küresel’de Gözler Haftaya Fed’e Çevrilecek

Çarşamba günü Fed Faiz Kararı açıklanacak. Fed’in Aralık ayında yaptığı toplantının tutanakları yayımlaması ardından piyasalar baskılanmıştı. Öyle ki Fed enflasyon ve coronavirüs kaynaklı gelişmeler ile faiz artırım hızını artacağı ve bilanço küçülteceği mesajları vermişti. Eyalet Fed Başkanları yapılan açıklamalar da tutanaklara paralel geliyor. Çarşamba akşamı Fed’in mesajları önem kazanırken, piyasalar Fed’in Mart ayında faizi hızlı artıracağı endişesiyle fiyatlanıyor.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

İnfo Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler