Sosyal Medya

Piyasa

İnfo Yatırım’dan Haftalık Makro Bülten; ‘ABD Tarafından Açıklanacak Enflasyon Verisi Piyasaların Odağında Olacak…’

Bayram tatili nedeniyle 11 ve 12 Temmuz'da kapalı olacak yurt içi piyasalar, 13 ve 14 Temmuz tarihlerinde işlem görecek. 15 Temmuz tatilinin de Cuma gününe denk gelmesi ile önümüzdeki hafta yurt içinde iki işlem günü gerçekleşecek...

İnfo Yatırım’dan Haftalık Makro Bülten; ‘ABD Tarafından Açıklanacak Enflasyon Verisi Piyasaların Odağında Olacak…’

Bayram tatili nedeniyle 11 ve 12 Temmuz’da kapalı olacak yurt içi piyasalar, 13 ve 14 Temmuz tarihlerinde işlem görecek. 15 Temmuz tatilinin de Cuma gününe denk gelmesi ile önümüzdeki hafta yurt içinde iki işlem günü gerçekleşecek. Ancak yurt dışı tarafta gündem yoğun olacak. Özellikle piyasalarda tüm gözler ABD enflasyon verisinde desek yanlış olmayacaktır. Nisan ayındaki ABD enflasyonundaki geri çekilme sonrası rahatlayan piyasalar Mayıs verisiyle adeta şok yaşadı. ABD’de enflasyon %8,6’ya yükselirken, Fed’in yaptığı (masada olmadığını söylediği) 75 baz puanlık faiz artırımı ile resesyon endişeleri tırmandı.

ABD tarafı her ne kadar resesyonda olmadıklarını söyleseler de veriler resesyonun yaklaştığını işaret ediyor. Sadece enflasyon verisi değil, büyüme verilerinin aşağı yönlü güncellenmesi ve makroekonomideki yavaşlama/durgunluk sinyallerinin öncü verileri olan satın alma yöneticileri endeksindeki aşağı yönlü seyir, endişe ettiriyor. Enflasyon verisi gelmesi sonrasında 26 – 27 Temmuz’daki Fed faiz kararının önemi daha da artacak. Nisan’daki geri çekilme ardından bizce erken bir konuşma ile ileriki dönem için 75 baz puanlık faiz artışının masada olmadığını söyleyen Fed’in bu dönemde daha temkinli olacağını düşünüyoruz. 2021 yılında enflasyonun geçici olduğunu söyleyen de bir Fed vardı. Fed’in yaptığı en iyi işlerden olan sözlü yönlendirme, geçen ay sınıfta kalmıştı. Hatta Fed Başkanı Powell, 75 baz puanlık faiz kararı sonrasında sözlü yönlendirmelere güvenin demişti. Bu ay için ise 50 – 75 baz puanlık bir faiz artış beklentisi Fed tutanaklarına da yansıdı. Ancak dediğimiz gibi enflasyon verisi bu durum için çok önemli. Beklentilerin üstünde gelebilecek bir enflasyon ile 100 baz puan artış fiyatlaması bile görebiliriz.

Resesyon endişeleri ile dolara olan talep git gide artıyor. Dolar endeksi son 20 yılın zirvesine çıkarak 107 seviyesinin üstünde. Bu da TL’nin değer kaybetmesine sebebiyet veriyor. BDDK kararı sonrasında 16,10’lara kadar geri çekilen kur tekrar 17,20’lerde. Dolar / TL açısından da ABD enflasyon verisi önem teşkil etmekte. Resesyon baskısı globalde olduğu gibi Borsa İstanbul’da da gözüküyor. Bayram tatili ardından ikinci çeyrek finansalları açıklanmaya başlanacak. Burada ikinci çeyrek finansallarındaki iyi beklentimiz ile BİST’in globalden pozitif ayrışma ihtimalini yüksek görüyoruz.

İnfo Yatırım Stratejisti Çağlar Toros

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

İnfo Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler