Sosyal Medya

Ekonomi

İnfo Yatırım’dan Enflasyon değerlendirmesi; ‘Enflasyon Son 19 Yılın En Yükseği Olarak Açıklandı…’

Aralık ayında TÜFE %8,00 olan beklentilerin üstünde %13,58 artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE Kasım’daki %21,31 seviyesinden Aralık ayında %36,08’e yükseldi. Son aylardaki kurdaki sert yükseliş, çeşitli mal ve hizmetler ile enerji fiyatlarındaki artışlar sonrasında enflasyon son 19 yılın en yüksek enflasyon verisi açıklandı...

İnfo Yatırım’dan Enflasyon değerlendirmesi; ‘Enflasyon Son 19 Yılın En Yükseği Olarak Açıklandı…’

Enflasyon Son 19 Yılın En Yükseği Olarak Açıklandı

Aralık ayında TÜFE %8,00 olan beklentilerin üstünde %13,58 artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE Kasım’daki %21,31 seviyesinden Aralık ayında %36,08’e yükseldi. Son aylardaki kurdaki sert yükseliş, çeşitli mal ve hizmetler ile enerji fiyatlarındaki artışlar sonrasında enflasyon son 19 yılın en yüksek enflasyon verisi açıklandı. Çekirdek TÜFE ise %17,62’den %31,90’a yükseldi.

ÜFE ise aylık bazda %19,08 artış gösterirken, yıllık artış bir önceki aydaki %54,62 seviyesinden Aralık’ta %79,89’a yükselmiş oldu.

TÜFE tarafında ulaştırma %28,49 ev eşyası %16,54 gıda %15,99 ile en çok artış gösteren sektör grupları olurken, Aralık ayında düşüş gösteren grup olmadı. Aralık 2021’de, endekste kapsanan 415 maddeden, 18 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 33 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 364 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti. Yıllık bazda bakıldığında TÜFE ulaştırmada %53,66gıdada %43,8, ev eşyasında %41, lokanta ve otelde %40,9 artış gösterdi.

Açıklanan enflasyon verisi sonrasında Dolar / TL’de yukarı yönlü seyir sürdü. Eylül ayından Aralık ayına kadar yapılan 500 baz puan faiz indirimleri ve iç dinamiklere bağlı olarak Dolar / TL Aralık ayında 18,36’lı seviyeleri test etti. TCMB’nin yaptığı beş döviz satış müdahalesinin yetersiz kalması sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TL’yi Özendirme Paketi’ni açıklaması ile 10,50’li seviyelere kadar kur geri çekildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hazine Bakanı Nebati kurdaki köpüğün kalktığını söyledi. Kur tarafı 13,60’lı seviyelerden işlem görüyor. TL’yi özendirme paketi TCMB müdahalesi ile birleşince kısa vadede kurda baskı yaratsa da, uzun vadede Hazine’ye yük olup olmayacağı, ya da bütçe olumsuz etkisi sebebiyle enflasyonu yukarı yönlü tetikleyip tetiklemeyeceği yakından takip edilecek. Kasım ayındaki sepet kurdaki %14 yükseliş Aralık enflasyonunu tetiklediğini düşünüyoruz.

Enerji ve gıda fiyatlarındaki artış sonrasında, 2022’de açıklanan doğalgaz ve elektrik zamları ile birlikte, gıda fiyatlarında kısmı indirimlere rağmen, yıllık TÜFE’de Ocak ayında önemli bir geri çekilme olmayacağını düşünüyoruz. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hazine Bakanı Nebati’nin yüksek enflasyonla mücadeleyi artırdıklarını bildirmesi ile birlikte bugün gerçekleşecek Kabine Toplantısı’ndan bu konu ile alakalı maddelerin çıkabileceğini düşünüyoruz. Merakla beklenen başka bir konu ise ekonomi kurmaylarından gelen enflasyona endeksli bono ihraçları olabileceği yönünde açıklamalar konusunda somut adım atılıp atılmayacağı.

TCMB’nin 20 Ocak’ta Para Politikası Kurulu toplantısında en önemli gündem maddeleri yüksek enflasyon, coronavirüs salgını, jeopolitik riskler ile siyasi konular ve bunlara ilişkin oluşan ekonomi adımları olacaktır.

Son TCMB Toplantısında 100 baz puan indirim yaparak Politika faizini %14’e çeken TCMB 2021 yılında 500 baz puan faiz indirimi gerçekleştirdi. Bu indirimler Eylül ayı itibariyle başladı. PPK son karar metninde gelişmiş ülkelerin geçici enflasyon vurgusunun bir kenara bırakılarak enflasyonun geçici olmadığı ve merkez bankaları destekleyici parasal duruşlarını sürdürmesi ile varlık alım programlarına devam ettiğini vurguladı. PPK, arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki arızi faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin ima ettiği alanın kullanımının tamamlanmasına karar verdiği sonrasında 100 baz puan indirime gidildiğini belirtti. Metne eklenen ”2022 yılının ilk çeyreğinde yakından takip edilecek ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla geniş kapsamlı politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülecektir” ifadesi ile en azından bir sonraki ay PPK’dan faiz indirimi ön görmüyoruz. Mevcut piyasa dinamiklerine baktığımızda para politikasının tekrar yönlendirici bir unsur olarak öne çıkması ile ilgili hangi adımların atılacağı bu yılın ilk aylarında belli olacak.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

İnfo Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler