Sosyal Medya

Piyasa

Gece Bülteni: ‘Yaptırımlar Caydırıcı Hale Geliyor…’

Müttefikler Ukrayna’nın işgali ve işgal sonrasında devreye alınan yatırımlarının yetersizliği nedeniyle eleştirilmişti. Bunun nedeni, Rusya başına gelecekleri bildiği için yıllardır yaptırımlara karşı hazırlık içerisindeydi ama müttefikler bu konuda hazırlıksız yapmamıştı...

Gece Bülteni: ‘Yaptırımlar Caydırıcı Hale Geliyor…’

Müttefikler Ukrayna’nın işgali ve işgal sonrasında devreye alınan yatırımlarının yetersizliği nedeniyle eleştirilmişti. Bunun nedeni, Rusya başına gelecekleri bildiği için yıllardır yaptırımlara karşı hazırlık içerisindeydi ama müttefikler bu konuda hazırlıksız yapmamıştı. Müttefikler Rusya için caydırıcı ama kendileri için en az zararlı optimal bir yaptırım düzeyi aradı ama bulamadı. Hafta sonu İran’dan sonra ilk kez Rusya’nın swift sisteminden çıkarılacağı açıklandı.

Enerji akışının ve finansmanının aksamaması için sadece yaptırım uygulanan bankalar ile sınırlı tutuldu. Çin’in bazı uluslararası bankaları müttefiki olduğu Rusya’ya emtia için finansman sağlamayacağını açıkladı. Dünyada bu süreçte çok etkisiz kaldığı için eleştiriler alan ABD Başkanı Biden sert bir çıkışla 3. Dünya Savaşının ihtimal dahilinde olduğunu belirtti. Askeri ve teçhizat üstünlüğü olan Rusya Ukrayna’da beklenildiğinden daha fazla zorlanırken, mali yaptırımlar katlanarak can yakıcı bir hal alıyor.

Rusya’nın swift sisteminden çıkarılma ihtimali şimdiye kadar piyasalarda fiyatlanmadı

Riskten kaçınmayı artıracak bu gelişme, global piyasalarda volatilitenin artmasına neden olacaktır. Ayrıca arz ve tedarik sıkıntılarının yanına ek olarak ödemeler ve teslimat ile ilgili etkiler de eklenecektir. Rusya işgali dursa bile işgalin tortuları 2022 yılını derinden etkilemeye devam edecektir.

Riskten kaçış, volatilite devam edebilir

Cuma günü kurumsalların vergi avantajı için Kur Korumalı Mevduat’a geçmek için son günüydü. Yoğun ilgi gördüğü için süre uzatılmıştı, kurda yaşanan yükseliş son gün ilgiyi biraz daha artırmış olabilir. Rusya’nın swift sisteminden  çıkması doları olumsuz yönde etkileyecektir ama bölgesel gerilim Türk Lirası üzerinde baskı yaratmaya devam edecektir. Yurt dışı belirsizlikler kurun yeniden 14 üzerinde denge sağlamasına neden olabilir.

BIST100 döndü diyemeyiz

Perşembe günkü %8.17’lik düşüşün bir kısmı Cuma günü %5.46 yükselişle telafi edildi. Düşüş genele yayılırken, tepki bir çok hissede sınırlı kaldı. Diğer yandan düşerken işlem hacmi sınırlıydı, tepkide işlem hacmi 35 milyar TL’ydi. Geçen haftayı BIST100 %3.94 düşüşle tamamladı, son iki haftada dip alımları ile yaşanan güçlenme son buldu. Cuma günü güçlü ve seçici alımlar, kısa vadeli tabanın 1873’de olabileceğini, bu noktadan yeniden bir güçlenme olabileceğini gösteriyor. Cuma günkü tepki alımları 1962-2017 aralığında sona erebilir, 1917 ve 1873 desteklerine geri çekilme yaşanabilir.

Nisan vadeli BIST30 kontratı

Şubat ayı kontratlarından Nisan ayı kontratlarına vade değişimi bugün gerçekleşiyor. Geçen hafta yükselen trendin kırılması ile birlikte ana destekler artık direnç olarak çalışacaklar. 20 ve 50 günlük ortalamalar artık 2237’de önemli bir direnç noktası oldu, geçen hafta yaşanan kırılma yardımcı göstergeleri satım bölgesine geçirdi. Cuma günkü tepki yükselişinin 2190-2237 aralığında sınırlı kalmasını ve 2111 desteğine geri çekilme yaşanmasını bekliyoruz. Destek seviyelerimiz 2111 ve 2064, direnç seviyelerimiz 2190 ve 2237’dir.

Nisan vadeli Dolar/TL

Sıkışma dolar lehine kırıldı; kısa vadeli ortalamaların orta vadeli ortalamaları kesmiş olması, yardımcı göstergelerin alım bölgesinde olması dolar lehine trend değişimini onaylıyor. Nisan ayı kontratlarında 14.30-14.70 aralığına geri çekilme trend değişimi nedeniyle alım fırsatı olabilir. 14.70 direnci kırılması durumunda 14.70-15.90 bandı etkin bant olacaktır.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

ÜNLÜ & Co

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler