Sosyal Medya

Piyasa

Gece Bülteni: ‘İlk Çeyrek Acısıyla Bitti…’

Piyasalar 2021’de kırılan rekorların eşliğinde 2022’ye hızlı bir giriş yaptı, devamı Fed ve Rusya’ya takıldı. Ekonomide kapanmaların ortadan kalkması ile oluşan talep enflasyonuna Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile maliyet enflasyonun eklenmesi, piyasaların ilk çeyrekte bir kabus görmesine neden oldu...

Gece Bülteni: ‘İlk Çeyrek Acısıyla Bitti…’

Piyasalar 2021’de kırılan rekorların eşliğinde 2022’ye hızlı bir giriş yaptı, devamı Fed ve Rusya’ya takıldı. Ekonomide kapanmaların ortadan kalkması ile oluşan talep enflasyonuna Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile maliyet enflasyonun eklenmesi, piyasaların ilk çeyrekte bir kabus görmesine neden oldu. ABD borsaları pandemiden bu yana en kötü çeyreği geçirdi, Mart ayının ortasından bu güne yükseliş ise bu çeyrek içerisinde en kuvvetli toparlanma oldu.

Rusya’nın bugünden itibaren sadece ruble cinsinden ödeme yapanlara doğalgaz satacağını açıklaması ile ikinci çeyreğe “merhaba” dedik. Avrupa bu gelişmeyi siyasi şantaj olarak kabul ettiğini açıkladı. Fakat, Avrupa doğalgaz stoklarının azalmış olması, üretim ve ısınma talebi açısından Avrupa’ya ekonomik sıkıntı yaratacaktır. Petrol fiyatları son 4 gün içerisinde 3 gün düşüş yaşadı ama ilk çeyreği %37 yükselişle tamamladı. İlk çeyrek acısıyla bitti ama ikinci çeyrek tatlısı ile başlamayacak. Üretimde arz tedarik sorunları, girdi fiyatlarında yaşanan artış, merkez bankalarının faiz artırımları global büyüme üzerinde baskı oluşturacak.

Jeopolitik riskler belirleyici

Dolar endeksi önceki günkü kaybın tamamını jeopolitik risklerle dün telafi etti. Bugün saat 15:30’da açıklanacak ABD tarım dışı istihdam rakamlarının ABD doları ve tahvilleri üzerinde etkili olmasını bekliyoruz. Dolar/TL’de dün önemli bir hareketlilik olmadı, 14.61-14.73 dalgalanma bandının üst noktasına doğru yükseliş sürdü. 14.73 direnci kırılması durumunda kısa vadeli güçlenme artacaktır.

BIST100 yıllık enflasyonu yakaladı

BIST100 Mart ayında %14.75 yükselerek, yıl başından bu yana yükselişini %20.22’ye taşıdı. Gelecek hafta açıklanacak Mart ayı enflasyonu beklentilere paralel gelmesi durumunda TÜFE ilk üç ayda %23 artmış olacak. Yıllık TÜFE’nin ise %60.4 seviyesine ulaşması beklenmektedir, BIST100’ün yıllık getirisi de %60.4 seviyesindedir. Hisse senetlerinin enflasyona karşı yatırımların korunması açısından önemli bir yatırım aracı olduğu görülmüştür. Dün Avrupa’da doğalgaz tedariki ile ilgili artan belirsizlikler karşısında Avrupa borsaları ve Avrupa para birimi euro satış baskısı altında kalırken, BIST100 seans içi desteklerine geri çekilmeden gücünü korumuştur. 2208 üzerinde kalındığı sürece kar realizasyonu beklenmemelidir.

Nisan vadeli BIST30 kontratı

2518 desteği üzerinde ana direnç noktaları olan 2567 ve 2614’e doğru yükseliş, gün içerisinde gelen satışlar ile 2547’de sınırlı kaldı. Kapanışın 2518 desteği üzerinde olması kısa vadeli görünümü bugün itibariyle değiştirmiyor. Fakat bugün 2518 üzerinde kapanış olmazsa gelecek hafta 2463 desteğinden güç arayışı olabilir. Ortalamaların bu haftaki dip noktalarına yükseltmesi destekleri güçlendirmektedir.

Nisan vadeli Dolar/TL

TL lehine dönen trend içerisinde ortalamalar geri çekilecek ve gelecek haftadan itibaren 15.05’in altında satış baskısı hissedilecek. Ortalamalar geri çekilme sürerken 14.86-15.05 bandının korunmasını bekliyoruz. Göstergeler dolar aleyhine hareket etmesi yatay bant içerisinde 14.86’nın bir kere daha test edilmesi olasılığını artırıyor.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

ÜNLÜ & Co

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler