Sosyal Medya

Genel

Garanti BBVA: 1Ç’te banka karları öne çıkacak

Bilanço dönemi, 21 Nisan’da Türk Traktör’ün finansallarını açıklamasıyla başlayacak. Bankalardan ilk olarak Akbank 27 Nisan tarihinde bilançosunu açıklayacak. Şirketlerin bilanço…

Garanti BBVA:  1Ç’te banka karları öne çıkacak

Bilanço dönemi, 21 Nisan’da Türk Traktör’ün finansallarını açıklamasıyla başlayacak. Bankalardan ilk olarak Akbank 27 Nisan tarihinde bilançosunu açıklayacak.

Şirketlerin bilanço açıklama son tarihi konsolide olmayan şirketler için 5 Mayıs ve konsolide olan şirketler için 10 Mayıs. Solo banka bilançoları için son açıklama tarihi ise 10 Mayıs’tır. Tahminlerimiz, 1Ç22’de bankalar için yıllık %334, önceki çeyreğe göre ise %50 ile güçlü kar büyümesine işaret ediyor. Banka-dışı şirketler için ise, %75 yıllık net kar artışı (çeyreksel %20 düşüş) ve %107 yıllık FAVÖK büyümesi (%7 çeyreksel düşüş) öngörüyoruz. Toplamda, araştırma kapsamımızdaki şirketlerin 1Ç22’de %156 yıllık net kar artışı (%6 çeyreksel artış) kaydetmesini bekliyoruz.

Bankacılık sektöründe güçlü kar artışı bekliyoruz. Araştırma kapsamımızdaki bankaların 1Ç22’de %50 çeyreksel ve %334 yıllık artışla, toplam 27.6mlr TL net kâr
açıklamalarını bekliyoruz. Bunun neticesinde, bankaların yılın ilk çeyreğinde özkaynak karlılığının ise %36 olacağını tahmin ediyoruz. Bankaların ilk çeyrekte
60baz puana yakın güçlü marjlar açıklamasını bekliyoruz. Özellikle, TÜFE’ye endeksli tahvil portföylerinin güçlü katkısı ve kredi makasının güçlü devam ediyorolması marj beklentimizin ana gerekçeleridir. Diğer yandan, ticari işlemler gelirleri çeyreksel olarak azalsa da, güçlü kalmaya devam ediyor. Diğer yandan, bankaların ek personel giderleri faaliyet giderlerinin yıllık olarak %68 artmasına neden oluyor. Karşılıklar tarafında ise bankaları bütçelerine paralel yada bir miktar aşağısında gidiyorlar.

Kapsamımızdaki bankalardan, Yapı Kredi, Akbank ve TSKB’nin bu çeyrekte güçlü net faiz marjları ve ticari işlemler gelirleri ile benzerlerine göre olumlu ayrışmasını bekliyoruz. Yapı Kredi’nin çeyreklik bazda %76 artış ile en yüksek kar artışı yaşayan bankalardan biri olmasını bekliyoruz. Özellikle, artan marjlar ve yüksek komisyon geliri büyümesi önemli nedenler olarak ön planda. Akbank marj tarafında yılbaşında vermiş olduğu 150baz puan artış beklentisini başarmış görünüyor.
Komisyon gelirleri kuvvetli ancak faaliyet giderleri enflasyonun üzerinde. Sonuç olarak Akbank’ın yılbaşında vermiş olduğu %30 üzeri özkaynak karlılığı beklentisinin ötesinde %40’a yakın bir özkaynak karlılığı gerçekleştirmesini bekliyoruz. TSKB için serbest karşılık beklentimiz olmasına rağmen güçlü kredi makası ve TÜFE’ye endeksli tahvillerin katkısı ile çeyreklik bazda güçlü bir kar artışı bekliyoruz. Kamu bankaları da çeyreklik bazda önemli kar artışları gösterse de, özkaynak karlılıkları hala özel bankaların gerisinde kalmaya devam ediyor.

Kapsamımızdaki banka dışı şirketlerde ise yıllık bazda %75 kar artışı bekliyoruz. Banka dışı şirketler için 1Ç22’de %107 yıllık FAVÖK ve %126 yıllık satış büyümesi tahmin ediyoruz. Yurtiçi ve yurtdışındaki ekonomik toparlanmayla beraber, kur hareketleri ve emtia fiyatlarının şirketlerin 1Ç22 faaliyet performansları üzerinde etki yaratmasını bekliyoruz. Öte yandan, 1Ç22’de değer kaybetmeye devam eden TL, yüksek enflasyon ve artan enerji ve tedarik maliyetleri şirketlerin net kârları ve FAVOK marjlarını etkiliyor. Otomotiv ve beyaz eşya tarafında artan güçlü dış talep ve kur etkisi satış büyümesine neden olurken, artan hammadde maliyetleri ise marjlar üzerinde kısmen baskı yaratıyor. Demir çelik sektöründe güçlü talep devam ederken, artan hammadde ve enerji maliyetlerine rağmen güçlü marjlar devam ediyor. Perakende sektörü enflasyon fiyatlaması ile güçlü operasyonel performansını devam ettiriyor, ancak artan faaliyet giderleri net karı aşağı çeken bir unsur. Havacılık açısından Covid-19 tedbirlerinin sona ermesiyle artan yolcu sayısı, Rusya’nın hava sahasının diğer havayolu şirketlerine kapatmasının olumlu etkisi ve güçlü ABD$’nın katkısı öne çıkan gelişmeler.

Olumlu 1Ç22 performansları: Yurtdışı gelirlerin artan katkısı, ürün fiyatlarındaki artışlar, satış adetlerindeki artış ve ayrıca hammadde maliyetlerinde yatay seyrinin Arçelik finansallarına olumlu yansımasını bekliyoruz. Ürün fiyatlarındaki artış, zayıf TL’nin olumlu katkısı ve Ciner ABD’nin tam konsolidasyonu Şişecam’ın rakamlarını destekliyor. Gıda perakendesinde güçlü nakit pozisyonu ve verimli yönetimi ile BIMAS’ın olumlu sonuçlar açıklamasını bekliyoruz. TL’deki değer kaybı, araç tedarikindeki sıkıntılar ve VW markalı araçlara olan güçlü talep Doğuş Oto’nun brüt marjını yüksek seviyelerde tuttu. Kordsa’nın 1Ç22’de rekor düzeyde yüksek FVAÖK ve net kar kaydetmesini bekliyoruz. Kompozit iş sonuçları henüz güçlü seyretmese de lastik iş kolu sonuçları çok güçlüdür. Tekfen’de inşaat iş kolunun bu çeyrek kar kaydetmesini ve Backlog’da artışın yaşanacağını öngörüyoruz.

Zayıf 1Ç22 performansları: Aksigorta da artan kur etkisinin hasar maliyeti üzerindeki baskısı ve asgari ücret zammı ile artan karşılıklar net karı baskılıyor. Yüksek ciro artışı beklentimize rağmen operasyonel maliyetlerdeki artış ve faiz hadlerindeki yükselişin Migros’ta hem FVAÖK hem de net karda daha fazla baskı oluşturacağını tahmin ediyoruz. Artan yolcu trafiğine rağmen, güçlü ABD$ olumsuz etkisi Pegasus rakamlarını olumsuz etkiliyor.

 

Garanti BBVA Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler