Sosyal Medya

Para-banka-finans

ANALİZ: ‘Bankacılık Sektörünün her kaleminden kâr fışkırıyor…’

Bankacılık sektörü Ekim ayı net karı, azalan provizyon giderleri etkisiyle aylık %46 artışla 49,7mlr TL (yıllık +%446) ve özsermaye karlılık oranı %48,7 (12 aylık kümülatif: %38,7) seviyesinde gerçekleşti...

ANALİZ: ‘Bankacılık Sektörünün her kaleminden kâr fışkırıyor…’

2022 Ekim Ayı Bankacılık Sektör Kar Analizi

%49 özkaynak karlılığıyla güçlü aylık sonuçlar

Bankacılık sektörü Ekim ayı net karı, azalan provizyon giderleri etkisiyle aylık %46 artışla 49,7mlr TL (yıllık +%446) ve özsermaye karlılık oranı %48,7 (12 aylık kümülatif: %38,7) seviyesinde gerçekleşti. Net faiz gelirleri, faiz marjının 27bp daralarak %7,7’ye gerilemesiyle, aylık %1 düşüşle 74,8mlrTL (yıllık +%179) olarak açıklandı (TL kredi mevduat makası -11 baz puan, döviz makası +56 baz puan, TL ve döviz menkul kıymet getirileri -539 baz puan ve +41 baz puan). Ticari kar aylık %29 artışla 8,8mlrTL’ye ulaşırken net diğer gelirler 6,9mlrTL olarak açıklandı (aylık -%35, yıllık +%119). Aylık net kar artışının temel sebebi olan provizyon giderleri ise aylık %49 daralmayla 17.7mlrTL’ye (yıllık +%3) gerilerken toplam risk maliyeti Eylül’deki %3,57 seviyesinden %2,67 seviyesine geriledi. Komisyon gelirleri yıllık %127 artışla 13mlrTL’ye yükselirken, faaliyet giderleri yıllık %119 artışla 21,3mlrTL’ye yükseldi.

Güçlü net faiz gelirleri ve daralan provizyonla güçlü karlılık

Aylık sektör verilerinin de gösterdiği üzere, sektör karlılığı yüksek seyreden net faiz gelirleri ve daralan provizyon giderleri sayesinde güçlülüğünü korumaktadır. Yakın zamanda açıklanan kredi büyümesi, ticari kredi faizlerini sınırlayıcı regülasyonlarla TL mevduat payına dayalı komisyon oranları düşünüldüğünde, yılın son çeyreğinde sektörde kredi büyümesinin yavaşlamasını ve bankaların kredi mevduat makaslarının baskılanmasını bekliyoruz. Regülasyonlar dolayısıyla kredi büyümesinde yavaşlama öngörmemize rağmen, net faiz gelirlerinin güçlü TÜFE’ye endeksli menkul kıymet getirileri sayesinde önümüzdeki aylarda da güçlü seviyelerde kalmasını bekliyoruz. Varlık kalitesi tarafında ise, döviz kurları ve yeni donuk alacak girişlerine bağlı olarak risk maliyetinde olası artışların sektör karlılığı için önem teşkil ettiğini düşünüyoruz. Global gelişmeler, döviz kurlarındaki volatilite ve artan yeni donuk alacak girişlerinin provizyon maliyetleri üzerinde yukarı yönlü risklere işaret ettiğini düşünsek de güçlü marjlar ve alınan hedge pozisyonlarla dengelenen provizyon giderleri sayesinde önümüzdeki aylarda da sektör net karının güçlü kalmasını bekliyoruz.

Sermaye rasyoları yeterli seviyelerde

SYR ve Ana SYR rasyoları aylık 41bp ve 44bp artışla %19,2 ve %15’e yükseldi. Ancak, döviz kurlarındaki olası volatiliteler sektörün sermaye rasyoları üzerinde baskı oluşturmaktadır.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Yatırım Finansman

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler