Sosyal Medya

Piyasa

ANALİZ: ‘Bakır Fiyatları ve Durgunluk Endişeleri’

Bakır fiyatları büyüme oranları için önemli bir göstergedir. Durgunlukla birlikte talepteki daralmanın bakır fiyatlarına da yansıdığını görüyoruz...

ANALİZ: ‘Bakır Fiyatları ve Durgunluk Endişeleri’

Bakır fiyatları ve durgunluk…

Bakır fiyatları büyüme oranları için önemli bir göstergedir. Durgunlukla birlikte talepteki daralmanın bakır fiyatlarına da yansıdığını görüyoruz. Talepte olası bir düşüş arz tarafında fazlaya neden olacaktır. Bu nedenle, küresel büyüme tahminleri bakır fiyatlandırmasında çok önemli bir rol oynamaktadır.

Enflasyonist ortam, arz ve talep…

Bakırdaki düşüş, durgunluk beklentisi olarak görüldüğü için olumsuz. Arz sorunları/sürprizleri devam ederken, geniş dönem açısından hala belirsizlik var. Enflasyonist bir ortamda arz ve talep
kaynaklı her türlü kırılmanın gerçekleşme olasılığı var. Enflasyon açısından rahatlatan olgu ise bakır fiyatlarının zirveden uzaklaşmış olması.

Metaller bu çeyrekte merkez bankalarının para politikasını sıkılaştırmasıyla küresel ekonomik gerileme korkularının artmasıyla geriledi. Yetkililerin büyüme hedeflerine ulaşma sözü vermesine rağmen, en iyi tüketici Çin’in koronavirüs ile tecrit ağırlıklı savaşı ise, ters rüzgarlara katkıda bulundu. Fed’in şahin yorumları da, büyümeyle ilgili endişeleri artırdı. Powell’ın enflasyonu düşürme taahhüdünün “koşulsuz” olduğunu yinelemesi, Fed’in ekonomiyi soğutmak için agresif bir şekilde faiz oranlarını artıracağı beklentilerini güçlendirdi.

Sonuç?

Bakır, küresel durgunluk korkularının artması, talep görünümünü olumsuz etkilemesi ve petrolden metale kadar emtiaları düşürmesiyle sert bir kayıp serisine yöneldi. Çin’de yenilenen karantina uygulamaları ve agresif faiz artırımlarına ilişkin beklentilerin küresel ekonomik yavaşlama korkularını körüklemesi ve metal talebini düşürmesi fiyatlar üzerinde baskı oluşturmakta. Yavaşlayan talep ve büyümenin yavaşlayacağına dair endişeler sektörü zorluyor. ABD ve Euro Bölgesi’ne fabrikalardaki faaliyetler, pandeminin ilk dalgası sırasında görülen son seviyelere yavaşladı. Talep görünümü, arzdaki belirsizliklere karşı daha belirgin şekilde baskın durumda görülüyor.

 

Rapora Katkıda Bulunanlar

Enver Erkan

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Tera Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler