Sosyal Medya

Piyasa

ALB Yatırım: Resesyon mu Savaş mı?

Rusya-Ukrayna arasındaki yaşanan gerilimin ardından tarımsal ürünlerdeki fiyatlamalarda yaşanan agresif yükseliş sonrasında küresel çaptaki resesyon endişesiyle birlikte fiyatlamalarda kısa vadeli bir düşüş izlenmekte...

ALB Yatırım: Resesyon mu Savaş mı?

Gıda Krizi Kapıda mı?

Rusya-Ukrayna arasındaki yaşanan gerilimin ardından tarımsal ürünlerdeki fiyatlamalarda yaşanan agresif yükseliş sonrasında küresel çaptaki resesyon endişesiyle birlikte fiyatlamalarda kısa vadeli bir düşüş izlenmekte. Rusya ve Ukrayna’nın Dünya üzerindeki tahıl ihtiyacının %30’unu karşılamakta olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, yaşanan gerilimin devam etmesi durumunda arzı kısıtlamaya devam edeceğinden fiyatlamalarda yükselişler sürebilir. Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin devam etmesi, ABD ve Avrupa Birliği tarafından Rusya’ya uygulanan yaptırımlara karşılık Rusya’nın Ukrayna’daki limanlara uyguladığı abluka sonrasında Ukrayna’nın tahıl ihracatının kesilmesine neden olmuş durumda. Yaptırımların sonucu ve küresel konjonktürü göz önünde bulundurduğumuzda gıda krizi küresel çapta kapıya dayanmak üzere gibi görünüyor.

Yaptırımlar Gıda Krizini Etkileyecek mi?

ABD Hazine ve Maliye Bakanı Janet Yellen Rusya’ya yapılan yaptırımların gıda krizinin göz önünde bulundurularak uygulandığını söylese de bu durum hükümetlerde yine de paniğe sebep olmuş durumda. Dünya Bankası tarafından yayınlanan son ‘’Küresel Ekonomik Beklentiler’’ raporunda bahsedilen düşük gelirli ülkelerdeki halkın belli bir kısmının gıda kıtlığıyla karşı karşıya olduğunu açıklaması da hükümetleri bu durumda önlem almaya yöneltmiştir. Dünya Bankası başkanı David Malpass, Haziran ayı başlarında küresel stagflasyon konusunda uyarıda bulunurken, “Bazı bölgelerde ciddi şekilde yetersiz beslenme ve derinleşen açlık ve hatta kıtlık riski var” açıklamalarında bulundu. Yayınlanan raporla birlikte David Malpass’ın açıklamasının ardından yaptırımların ne kadar süreceği öngörülemediğinden bazı ülkelerde önlem amaçlı tahıl başta olmak üzere birçok tarımsal emtia ihracatının yasaklanmasına neden oldu.

 

Ne Olacak?

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre küresel çapta yaşanan gıda enflasyonun ana sebebi tahıl ve et fiyatlarından kaynaklanıyor. Dünya Bankası gıda krizini önlemek amacıyla, çiftçileri desteklemek ve ticareti kolaylaştırmak için önümüzdeki 15 ay içinde yeni projelere 12 milyar dolar yatırım yapma ve destek sözü verdi. Bu noktada Bloomberg tarımsal emtia endeksinde aşağı yönlü trend kırılımı görülse de resesyon riski fiyatlamalarda aşağı yönlü baskı oluştururken, Rusya-Ukrayna savaşı ve gıda krizi endişesi nedeniyle başta buğday olmak üzere şeker, mısır ve kahve gibi tarımsal emtia fiyatlarında yukarı yönlü hareketler izlenebilir.

Emir AKKUŞ
ALB Yatırım Araştırma Servisi

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

ALB Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler