Sosyal Medya

Piyasa

ALB Yatırım: ‘Hizmet Sektöründe ÜFE’nin Nedenleri’

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Şubat ayında hizmet sektörü üretici fiyat endeksi yıllık %78,09 artış gösterirken aylık bazda %3,78 oranında artış gösterdi...

ALB Yatırım: ‘Hizmet Sektöründe ÜFE’nin Nedenleri’

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Şubat ayında hizmet sektörü üretici fiyat endeksi yıllık %78,09 artış gösterirken aylık bazda %3,78 oranında artış gösterdi.

Bu yükselişte ana etken gayrimenkul hizmetlerinde yaşanan yıllık %190 oranındaki artıştan kaynaklanmaktadır. Ocak ayı inşaat maliyet endeksinde malzeme fiyatlarında %98 oranındaki artış ve işçilik endeksinde %41 oranında artış gerçekleşmişti. Bu girdiler ile inşaat maliyet endeksinin yıllık %79 oranında arttığını görmüştük.

Bu yükselişte ikinci etki yıllık %101,45 seviyesinde yükselen ulaştırma ve depolama hizmetlerinde gerçekleşti. USDTRY tarafında yaşanan hareketlilik ile geçtiğimiz yıl şubat ayına göre artış göstermesi ve Ukrayna – Rusya arasındaki gerilim ile artan petrol fiyatlarının etkisi hizmet ÜFE’de yaşanan yükselişlerin temel sebeplerini oluşturdu.

Bununla beraber aylık olarak üçüncü en yüksek artış konaklama ve yiyecek hizmetlerinde meydana geldi. Konaklama ve yiyecek sektöründe yıllık %60 aylık bazda %4,15 oranında fiyat artışı olduğu görülüyor. Dolar kurundaki yükseliş, Ukrayna ve Rusya bölgelerinden ithal edilen tarım emtialarında savaşın başlaması ile yaşanılan fiyat artışları hizmet ÜFE’deki yükseliş trendinin sürmesine neden oldu.

Hizmet ÜFE aylık değişim rakamlarına göre hava yolu taşımacılığı, bilgi hizmetleri ve gayrimenkul hizmetlerinde fiyatlar genel düzeyi gerileme yaşadı. 25 sektör ise bir önceki aya göre yükseliş gösterdi. Bu yükselişte en büyük artış %7,9 ile posta ve kurye hizmetlerinde gerçekleşti.

Ahmet Deniz YAĞBASAN

ALB Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

ALB Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler