Sosyal Medya

Ekonomi

Yöneylem Araştırma: Kılıçdaroğlu, Erdoğan’a karşı 6 puan farkla kazanıyor, seçmen parlamenter sistem istiyor

Yöneylem Araştırma, 26 – 30 Eylül tarihleri arasında 2 bin 400 kişi ile 27 ilde gerçekleştirdiği anketinin sonuçları açıklandı. “Bu…

Yöneylem Araştırma: Kılıçdaroğlu, Erdoğan’a karşı 6 puan farkla kazanıyor, seçmen parlamenter sistem istiyor

Yöneylem Araştırma, 26 – 30 Eylül tarihleri arasında 2 bin 400 kişi ile 27 ilde gerçekleştirdiği anketinin sonuçları açıklandı.

“Bu pazar milletvekili seçimi olsa kime oy verirsiniz?” sorusuna katılımcılar kararsızlar dağıtılmadan önce %25,4 AKP, %23,2 CHP, %11,11 İYİ Parti, %7,5 HDP ve %5,8 MHP yanıtını verdi. Kararsızların oranı %9,1 olarak ölçülürken “oy kullanmayacağım” diyenlerin oranı ise %9,2 oldu.

Yöneylem Araştırma Genel Koordinatörü Doç.Dr. Derya Kömürcü, “AKP’nin oy oranında geçtiğimiz aya göre 1,5 puanlık bir artış var. Bu artışta iktidarın Eylül ayı içinde yaptığı haciz-icra düzenlemesi ve sosyal konut projesi gibi hamleler kadar 6’lı muhalefetin sergilediği dağınık görüntünün de etkisi var.” dedi.

Kararsızlar dağıtıldıktan sonra partilerin oy oranları şöyle oldu:

AKP: %31,1

CHP: %28,4

İYİP: %13,5

HDP: %9,2

MHP: %7,1

DEVA: %2,4

ZAFER P: %2,1

Yeniden Refah: %1,8

TİP: %1,1

Saadet P: %0,6

Gelecek: %0,3

Katılımcılara “Türkiye’nin sorunlarını kim çözer?” sorusu yöneltildi. Ankete katılanlardan %28,6’sı sorunları AK Parti’nin çözeceğini söylerken %17,8’i CHP’nin çözeceğini ifade etti. Aynı soruya katılımcıların %6.,’u İYİ Parti, %1,8’i MHP yanıtını verdi. Hiçbiri cevabını verenlerin oranı ise %35,9’u buldu.

Seçmene “Cumhurbaşkanlığı sistemi mi parlamenter sistem mi?” sorusu yöneltildi. Seçmenin %63,5’i parlamenter sistemi tercih ederken cumhurbaşkanlığı sistemini seçenlerin oranı sadece %30,9’da kaldı.

Seçmene cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’a oy verip vermeyeceği soruldu. “Erdoğan’a asla oy vermem” diyenlerin oranı %55,8 olarak ölçüldü. “Kesinlikle oy veririm” diyenlerin oranı ise %32,4 olarak belirlendi.

Seçmene “Erdoğan mı, muhalefet adayı mı?” sorusu yöneltildi. Seçmenin %50,7’si muhalefet adayını seçerken %35,7’si ise Erdoğan’ı tercih edeceğini söyledi. Kararsızların oranı ise %9,5 olarak ölçüldü.

Erdoğan’ın karşısında Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın aday olarak çıkarıldığı senaryolar seçmene soruldu. Seçmenin en büyük desteği Mansur Yavaş’a verdiği görülürken, Kılıçdaroğlu’nun aday olması durumunda Erdoğan’a 6 puan fark attığı görüldü.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler