Sosyal Medya

Genel

Yeni ‘seçim barajı’ teklifi Meclis’te

Seçim barajını yüzde 7’ye düşürecek düzenlemenin de yer aldığı Seçim Kanunu teklifi Meclis’e geldi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı, yeni…

Yeni ‘seçim barajı’ teklifi Meclis’te

Seçim barajını yüzde 7’ye düşürecek düzenlemenin de yer aldığı Seçim Kanunu teklifi Meclis’e geldi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı, yeni seçim barajı kanun teklifini, TBMM Başkanlığı’na sunduklarını bildirdi. Teklif kabul edilirse, seçim barajı yüzde 7’ye düşecek, seçimlere katılabilmek için Meclis’te grup kurmak yeterli sayılmayacak.

Cumhur İttifakı, Milletvekili Seçimi Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu’nun yanı sıra ilgili kanunlarda yapılması düşünülen değişiklikler konusunda yürütülen çalışmaları tamamladı.

Bu kapsamda hazırlanan Milletvekili Seçimi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, AKP Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız tarafından Meclis Başkanlığı’na sunuldu.

YAZICI: ‘YÜZDE 7’YE DÜŞÜRÜLMESİNİ TEKLİF EDİYORUZ’

AKP Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı, seçim barajının düşürülmesini de içeren kanun teklifini, TBMM Başkanlığı’na sunduklarını bildirdi. Yazıcı, 15 maddelik yasa teklifiyle yüzde 10 olan seçim barajını yüzde 7 olarak teklif ediyoruz. Siyasi partilerin TBMM’de grup kurma şartını kaldırıyoruz” dedi.

15 maddelik teklif AKP ve MHP’nin ortak imzasıyla verildi. Teklif kabul edilirse seçim barajı yüzde 7’ye düşürülecek. Seçimlere katılabilmek için Meclis’te grup kurmak yeterli sayılmayacak, örgütlenmesini yeterli oranda tamamlayan partiler seçimlerde yer alabilecek.

Teklifle, ittifakı oluşturan partilerin çıkaracağı milletvekili sayısı, seçim bölgesinde ittifak içinde elde ettiği oy sayısı esas alınarak, D’Hondt uygulamasıyla belirlenecek.

DESTİCİ KARŞI ÇIKMIŞTI

Cumhur İttifakı’nın en küçük ortağı BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, yüzde 7 baraja karşı çıkıyor. Destici, AKP ve MHP’nin anlaştığı yüzde 7’lik seçim barajına tepki göstererek, “İttifak ortakları olarak bir araya geleceğiz. Ama bu haliyle kalırsa ben teklife oy vermem” demişti. Destici, daha önce de ittifak sisteminde barajın bir öneminin kalmadığını, yüzde 3 olması gerektiğini dile getirmiş, yüzde 5 olmasına da olumlu bakacaklarının mesajını vermişti.

GEREKÇE ‘MHP’DEKİ DÜŞÜŞ’ MÜ?

Daha önce barajın düşürülmesinin, MHP’nin oylarındaki gerilemeyle ilgili olduğu yorumları yapılmıştı. Mevzuata göre seçim kanunlarındaki değişikliklerin, uygulanabilmesi için seçimden en az 1 yıl önce yapılması gerekiyor.

 

 

 

cumhuriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler