Sosyal Medya

Döviz

Ve kamu bankaları da Mir’den çıktı- TCMB ve TL daha yalnız artık

İş Bankası ve DenizBank’ın ardından kamu bankaları da Rusya’nın yerel ödeme sistemi Mir uygulamasının kullanımını durdurduklarını açıkladı. Böylece iki özel…

Ve kamu bankaları da Mir’den çıktı- TCMB ve TL daha yalnız artık

İş Bankası ve DenizBank’ın ardından kamu bankaları da Rusya’nın yerel ödeme sistemi Mir uygulamasının kullanımını durdurduklarını açıkladı. Böylece iki özel bankanın ardından  Ziraat, Vakıf ve Halk bankaları da Mir’den çıktılar. Karar Mir ile ödemelerin belli bir sınırla kısıtlanması düşünüldüğü haberlerinin ardından geldi.

Amerikan Hazinesi Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi, Mir ödeme sistemini kullanan finansal kuruluşlara yaptırım uyarısı yapmıştı.

Rusya  kaynaklı dövizlerin TCMB’nin harcanan döviz rezervlerini şişirerek seçim döneminde TL’nin istikrarının korunması planları da bir anlamda suya düşmüş oldu. hatalı para politkası uygulayan, döviz rezervleri swap hariç eksi 52 milyar dolarda olan TCMB’nin TL’nin değerini döviz rezervi yakarak bastırması bir anlamda daha zor artık.

Erdoğan duyurmuştu, Putin Şanhay İşbirliği Örgütü toplantısında genişletmişti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 6 Ağustos’ta Soçi’de Rusya lideri Vladimir Putin ile yaptığı görüşmenin ardından, dönüş yolunda gazetecilere yaptığı açıklamada Rusya ile ruble ile alışveriş yapılması konusundaki mutabakat için “Sayın Putin’le ruble üzerinde mutabık kaldık. Ruble noktasında bu alışverişlerimizi yapacağımız için o da tabii Türkiye-Rusya arasında mali noktada ayrı bir güç kaynağı olarak Rusya’ya ve Türkiye’ye inşallah kazandıracak” demişti.

Beş Türk bankasının Rusya’nın Mir kartı konusunda çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran Erdoğan, “Burada da çok ciddi gelişemeler var. Bu da tabi Rusya’dan gelen turistleri çok çok rahatlatan bir süreç. Onlarla alışverişini, otel ödemelerini yapabiliyorlar. Bu da tabi hem onlar için hem bizim için çok çok rahatlatıcı bir sistem. Bu ziyaretimizde Rusya Merkez Bankası Başkanı ile bizim Merkez Bankası Başkanımız da görüşmelerini yaptılar” diye konuşmuştu.

En son Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi’nde Erdoğan görüşmesinin ardından Putin “Rus gazının Türkiye’ye sevkiyatında ödemelerin yüzde 25’inin Rus rublesi olarak yapılmasıyla ilişkin anlaşmanın da yakında yürürlüğe gireceğini” söylerken, “Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacminin de arttığını” ekleyip “Rus şirketlerin ürünlerini Türkiye üzerinden dünya pazarlarına satmasına yönelik adımlar atılabileceğini” belirtmişti.

Dün HM Bakanı Nebati: “Mir konusunda denge politikamız var. Uluslararası sistemi sıkıntıya sokacak adıma izin vermeyiz.” demişti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler