Sosyal Medya

Döviz

YENİLEME: Türkiye’den S-400 hamlesi: İkinci parti için sözleşme imzaladı-Türkiye yalanladı

Rusya Federal Askeri-Teknik İşbirliği Servisi Direktörü Dmitri Şugayev, Türkiye‘nin, ikinci parti S-400 hava savunma sisteminin tedariki için bir sözleşme imzaladığını duyurdu. TASS’a konuşan…

YENİLEME: Türkiye’den S-400 hamlesi: İkinci parti için sözleşme imzaladı-Türkiye yalanladı

Rusya Federal Askeri-Teknik İşbirliği Servisi Direktörü Dmitri Şugayev, Türkiye‘nin, ikinci parti S-400 hava savunma sisteminin tedariki için bir sözleşme imzaladığını duyurdu.

TASS’a konuşan Şugayev, Türkiye ile imzalanan sözleşmenin, S-400 hava savunma sistemi bileşenlerinin bir kısmının Türkiye’de yerli olarak üretilmesini de içerdiğini bildirdi.

SAVUNMA SANAYİ BAŞKANLIĞI YALANLADI

S-400 haberlerinin ardından Türkiye 5-yıllık CDS priminin 725’e çıktığı ve Borsa Istanbul’da sert satışların yapıldığı izlendi.

İkinci S-400 sözleşmesinin imzalandığı haberleri ile BIST 100 düşüşe geçerken kurda dikkat çeken bir değişim olmadı. Haber öncesi yükselişte olan endeks son saatte %2 değer kaybederek 2.773 puana geriledi. Kısa sürede gelen hızlı satış nedeniyle 100’den fazla hissede devre kesici uygulandı.

Son haftalarda 17,90 üzerinde çok sıkışık alanda seyreden dolar kuru bugün 17,97-17,95 aralığında işlem görüyor. Haber kur üzerinde bir baskı yaratmadı.

Tass haber ajansının açıklamalarına ilk “yumuşatma” CNNTürk’ten geldi.

Öte yandan TASS haberi Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından yalanlandı.

Başkanlıktan , “Rusya’dan S400 tedariki konusunda yeni bir gelişme söz konusu değil” şeklinde bir açıklama yapıldı

‘TÜRKİYE İLE ÇALIŞMAYA DEVAM ETMEYİ PLANLIYORUZ’

Dmitri Şugayev, ikinci parti S-400 hava savunma sisteminin tedarikine ilişkin müzakerelerin ertelenmesinin nedenleriyle ilgili bir soruya yanıt olarak, “Bu yıl gelişen zorlu siyasi durum, Rus tarafının ortaklarla ilişkilerinin bazı yönlerini olumsuz etkiledi” dedi.

Şugayev, “Yine de Türkiye ile askeri-teknik işbirliği, iki ülke cumhurbaşkanları arasında varılan anlaşmalar doğrultusunda gelişiyor. Türk ortaklarla şeffaf ve karşılıklı yarar temelinde çalışmaya devam etmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

Şugayev ayrıca, S-400 hava savunma sisteminin “benzersiz bir sistem” olduğunu belirterek, şimdiye kadar hiçbir devletin “benzer bir sistem üretmediğini” sözlerine ekledi.

NE OLMUŞTU?

Türkiye, 2017 yılında Rusya’dan 2,5 milyar dolar değerinde dört adet S-400 hava savunma sistemi tedarik etmek için bir sözleşme imzaladı. Türkiye, S-400 sistemini satın alan ilk NATO ülkesi oldu.

ABD, Türkiye’den S-400 sistemini elinden çıkarmasını ve kullanmamasını istedi. Ancak Türkiye, sistemin aktif bir şekilde kullanılacağını duyurdu. Bunun ardından ABD, Türkiye’yi F-35 savaş uçağı programından çıkardı ve CAATSA kapsamında yaptırımlar uyguladı.

Cumhuriyet, Investing

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler