Sosyal Medya

Ekonomi

Türkiye Raporu Genel Direktörü Can Selçuki: AKP için tren çoktan kalktı

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan her fırsatta Gezi Direnişi’ni hedef alırken ‘camilerde içki içildiği’ iddiasını sürdürüyor. Bununla da yetinmeyen Erdoğan, geçen haftaki…

Türkiye Raporu Genel Direktörü Can Selçuki: AKP için tren çoktan kalktı

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan her fırsatta Gezi Direnişi’ni hedef alırken ‘camilerde içki içildiği’ iddiasını sürdürüyor. Bununla da yetinmeyen Erdoğan, geçen haftaki konuşmalarında Gezi Direnişi dönemine ilişkin iddialarını “Camilerimiz yakıldı” açıklamasına kadar götürdü. Kamuoyu yoklamaları ise Erdoğan’ın iddiasının halk nezdinde karşılığının olmadığını gösteriyor. Pek çok ankette halkın Gezi Direnişi’ne yönelik yargılamaları hukuksuz bulduğu ortaya çıkarken camilerin yakıldığı iddiasına da çok küçük bir azınlık dışında kimse itibar etmiyor.

Haziran 2022 araştırmasının sonuçlarını paylaşan Türkiye Raporu, Erdoğan’ın söz konusu iddialarını yurttaşlara sordu. Türkiye genelinde bin 500 kişiyle gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre ‘Gezi eylemlerinde cami yakıldığı’ iddiasını doğru bulanların oranı yalnızca yüzde 16’da kaldı. Buna karşın söz konusu iddia hakkında yüzde 60’a yakın bir oranda ‘hayır’ yanıtı verildi. Yüzde 25’lik bir kesim ise fikrinin olmadığını söyledi.

Erdoğan’ın karşılığı olmadığı halde söz konusu iddiayı ısrarla sürdürmesini Türkiye Raporu Direktörü Can Selçuki BirGün’e değerlendirdi.

SÖYLEMLER KRİMİNALİZE ETMEYE YÖNELİK

Erdoğan’ın Gezi direnişi sırasında “camilerimiz yakıldı” söylemine sadece yüzde 16’lık bir kesimin inandığını hatırlatan Selçuki, “İktidar uzun zamandır yaptığı söylemlerle, karşı tarafı kriminalize ederek kendi küçük kitlesini mümkün olduğunca bir arada tutmaya yönelik adımlar atmaya çalışıyor. Toplumun belirli bir kesiminden vazgeçmiş durumda. Ayrıca ekonomiden memnuniyetsiz olan kendi kitlesini bu söylemlerle kendi tarafına tekrardan çekmeye çalışıyor. Bu yüzden Erdoğan Gezi’yle ilgili daha da hamle yapmaya devam edecektir” dedi.

İstanbul Sözleşmesi, festival yasakları gibi AKP politikalarının anketlerde destek bulamamasını değerlendiren Selçuki, “Dediğim gibi muhalefeti kriminalize ederek karşı tarafa geçme eğiliminde bulunan kızgın AK Partili seçmeni kendi tarafında tutmaya, geçişlerini engellemeye çalışıyor. Sonuçta anketler iktidarın her konudaki başarısının çok zor olduğunu gösteriyor. Ancak hâlâ ‘Erdoğan kaybetmez, bir şey yapar’ düşüncesi var. Ancak herkes bir noktada kaybeder” diye konuştu. Halkı hızlı bir şekilde uçuruma sürükleyen ekonomik kriz varken bu tür söylemlerle AKP’nin kazanma ihtimalinin çok zor olduğunu dile getiren Selçuki, “Çok ciddi bir fakirliğe doğru gidiyoruz. Böylelikle bu tür söylemlerin çok etkisi olacağını düşünmüyorum. Baktığımızda cami yakmak falan çok aşırı örnekler. İnandırıcılığı olmayan söylemler. Bu tür söylemlerin doğru olmadığı rahatlıkla kanıtlanabilir” diye belirtirken “kutuplaştırmayı artırır belki ama bu tür spekülatif söylemlerin toplumun sinir uçlarıyla hoyratça oynadığını kesin bir şekilde söyleyebilirim” dedi.

Genel olarak anketlerde AKP’nin oylarının giderek erimesini değerlendiren Sulçuki, “Baktığımızda kötü bir yönetim, kötü bir ekonomi ülkeyi ele geçirmiş durumda. Muhalefetin bir arada hareket etmesinin ve çok büyük hatalar yapmamasının da etkisi var. Türkiye’de şu anda tutarlı bir muhalefet görüyoruz” ifadelerini kullandı.

AKP OYLARI GİDEREK ERİYOR

CHP ve İYİ Parti’nin oy artışlarına da değinen Selçuki, “Araştırmalarımızda İYİ Parti’nin oy oranının diğer şirketlerdeki kadar bir büyüme gerçekleştirdiğini görmüyoruz. Tabi ki yüzde 16, yüzde 17’lere ulaştığını biz de gördük ancak yüzde 20 bandına hâlâ çıkamadılar. Ancak ham oylara baktığımızda gerçekten çok büyük bir büyüme var. CHP ile AK Parti arasında sadece bir puan fark kaldığını görüyoruz. Bunlar dediğim gibi iktidarın kötü yönetiminin sonuçları. Muhalefet büyük bir hata yapmadığı müddetçe seçime kadar oy oranlarında daha da artış yaşayacağını düşünüyoruz” dedi.

Son olarak AKP’nin özellikle ekonomiyi düzeltmeden hiçbir şansı olmadığını vurgulayan Selçuki, “Ekonomide düzelme gerçekleşirse AK Parti oyları tekrar yükselişe geçer ancak bu düzeltmeyi yapabilecek noktayı muhtemelen geçtik. Bu yüzden AK Parti’nin seçim kazanma oranı oldukça düşük” şeklinde konuştu.

AKP İLE CHP BAŞA BAŞ

Ankette dikkat çeken bir başka nokta ise partilerin oy oranları oldu. Kararsızlar dağıtılmadığı takdirde AKP’nin oy oranı yüzde 21,6, CHP’nin ise yüzde 20 olarak gerçekleşti. İYİ Parti’nin oy oranı yüzde 14,3 olurken HDP’nin 8,9, baraj altında kalan MHP’nin ise yüzde 4,7 oy oranına sahip olduğu görüldü.

akp-icin-tren-coktan-kalkti-1029656-1.

HEDEF ALMAYA DEVAM EDİYOR

AKP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuşan Erdoğan, düşmanca söylemler kullanmaya devam etti. Bu kez enflasyonu yüzde 160 olarak hesaplayan Enflasyon ve Araştırma Grubu (ENAG) bünyesinde bulunan akademisyenler ve ekonomistlere isim vermeden hedef aldı. Burada çalışmalar yapan kişilere mandacı ekonomistler, tetikçi akademisyenler diyen Erdoğan, “Türkiye nitelikli insan kaynağı, sağlam altyapısı ile 21’inci yüzyılın yükselen yıldızlarından biri olacak. Yeter ki biz bu süreçte umudumuzu asla kaybetmeyelim. Şu an aşılmaz görülen engeller önümüzden birer birer kaybolacak” dedi.

Birgün /Umut Serdaroğlu

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler