Sosyal Medya

Döviz

Türk-İş: Açlık sınırı 7.245 liraya sıçradı, yıllık gıda enflasyonu da yüzde 130’a!

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Ankara’da dört kişilik bir ailenin yapması gereken gıda harcamasının eylülde bir önceki aya göre yüzde…

Türk-İş: Açlık sınırı 7.245 liraya sıçradı, yıllık gıda enflasyonu da yüzde 130’a!

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Ankara’da dört kişilik bir ailenin yapması gereken gıda harcamasının eylülde bir önceki aya göre yüzde 5,75 arttığını; açlık sınırının ise 7.245 TL’ye yükseldiğini ilan etti.

Açlık sınırı ile  mevcut asgari ücretin farkı önceki aydaki 1.390 TL’den 1.745 TL üzerine çıkmış oldu.

Türk-İş verilerine göre Ekim 2021’de ilk kez 10.000 TL’yi aşan dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı eylülde 23 bin 600 TL’ye yükseldi. Geçen ay yoksulluk sınırı 22 bin 442 TL olmuştu. Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 9 bin 469 TL’ye yükseldi.

Verilere göre gıda kalemindeki artış bir önceki aya göre yüzde 5,75, yılbaşına göre yüzde 76,80 ve son 12 ayda yüzde 130 oldu.

Kalıcı yoksulluk tehlikesi

Türk-İş’ten yapılan açıklamada, “TL değer kaybediyor, fiyatlar doludizgin artıyor, alım gücü hızla düşüyor. Sabit gelirliler dengeli, yeterli ve sağlıklı beslenebilmekten bile yoksunluk duyuyorlar. Talepten maliyete ve beklentilere kadar enflasyonun her türlüsü tüm varlık, mal ve hizmet fiyatlarını bozarken, bu geçici yoksunluk öngörülebilir gelecekte kalıcı yoksulluk haline dönüşme tehlikesi barındırıyor.” dedi.

Türk-İş Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın beklentileri çıpalayamadığı ortama dikkat çekerken, enflasyon beklentisinin gerçekleşen enflasyonla şekillendiğini söyledi. Bu  kendi kendini besleyen olumsuz döngü içinde oluşan enflasyonist atmosferin yaşam şartlarını ağırlaştırdığına vurgu yapan Kurum, Ankara’da asgari ücret alan bekâr bir çalışanın, aylık yaşama maliyetini karşılayabilmesi için 3970 TL daha bulması gerektiğini ekledi.

Basında bugün çıkan haberlere göre sene sonunda asgari ücrete en az yüzde 80 zam yapılması bekleniyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler