Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Rusya’nın Ukrayna ilhakı adım adım ilerliyor: Ukrayna’nın yüzde 15’indeki referandumun ilk sonuçlarına göre Rusya’ya katılım desteği en az yüzde 96 oranında

Ukrayna’da Rus güçlerinin işgal ettiği dört bölgede yapılan Rusya’ya katılım referandumunda ilk sonuçlarına göre katılım desteğinin en az yüzde 96…

Rusya’nın Ukrayna ilhakı adım adım ilerliyor: Ukrayna’nın yüzde 15’indeki referandumun ilk sonuçlarına göre Rusya’ya katılım desteği en az yüzde 96 oranında

Ukrayna’da Rus güçlerinin işgal ettiği dört bölgede yapılan Rusya’ya katılım referandumunda ilk sonuçlarına göre katılım desteğinin en az yüzde 96 oranında olduğu belirtildi.

Rus haber ajansı RIA, Ukrayna’nın Herson bölgesinde yüzde 14’ü sayılan oyların yüzde 96.97’lik, Zaporijya bölgesinden ise yüzde 18’i sayılan oyların yüzde 98.19’lik oranının Rusya’ya katılmak yönünde olduğunu belirtti.

RIA haber ajansı Herson, Zaporijya ve Donbas bölgelerindeki referandumun ilk sonuçlarının hepsinde en az yüzde 96’lık ‘evet’ sonucu çıktığını aktardı.

Beş gündür süren referandumun gerçekleştiği bölgeler Ukrayna topraklarının yüzde 15’ini oluşturuyor. 

Rusya’nın Ukrayna’nın dört bölgesinde referandum yapıldığını duyurmasının ardından Türkiye dahil olmak üzere çok sayıda ülke referandumun sonucunun tanınmayacağını belirtmişti. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, referandumlarda ‘evet’ sonucunun çıkması durumunda Ukrayna’nın bölgeleri geri alma adımlarının “Rusya’ya saldırı” olarak nitelendirileceğini söylemişti ve nükleer tehdidinde bulunmuştu. 

Beyaz Saray, Moskova’nın Ukrayna topraklarının bazı kısımlarını ilhak etmeye devam etmesi halinde ABD’nin müttefikleriyle birlikte Rusya’ya ek ekonomik maliyetler yaptırımlar uygulamaya hazır olduğunu duyurdu.

Bununla birlikte, ABD Çin ve Hindistan’ı Rus enerji fiyatına bir üst sınır getirme konusunda ikna edemedikçe, uygulanacak çok fazla ekonomik ceza türü de kalmadı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, Ukrayna’nın ABD’den Ulusal Gelişmiş Karadan Havaya Füze Sistemi (NASAMS) olarak bilinen gelişmiş hava savunma sistemleri aldığını söyledi.

Zelenskiy, Rusya’nın ilhakına ilişkin “sözde referandumların” barış görüşmeleri olasılığını ortadan kaldıracağı konusunda da uyarılar da bulundu.

Resmi birleşme ne kadar hızlı olabilir?

Son derece hızlı olabilir. Referandumların ardından bölgelerin Rus destekli liderleri Rusya’ya dahil olmak isteyebilirler. Putin bunu hemen onaylayabilir ve Moskova’daki mevzuat hızlı bir şekilde hazırlanabilir.

Rus güçlerinin 27 Şubat 2014’te etnik Rus çoğunluğuna sahip olan ve Sovyet döneminde Ukrayna’ya devredilen Kırım’ın kontrolünü ele geçirmesinin ardından 16 Mart’ta Rusya’ya katılım referandumu yapılmıştı.

Kırım liderleri, Ukrayna’dan ayrılmak ve Rusya’ya katılmak için yüzde 97 oranında ‘evet’ oyu çıktığını açıkladı. Ancak bu oylamanın silah gölgesinde yapıldığı ve oranın da doğru olmadığı birçok raporda belirtildi.

Rusya, işgalden bir aydan kısa bir süre sonra, 21 Mart’ta Kırım’ı resmen kendi topraklarına ekledi.

T24, HalkTV, Euronews

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler