Sosyal Medya

Ekonomi

Murat Yetkin: Erdoğan’ın içine düşen korku: kızgınlık ve kırgınlık seçimi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 6 Temmuz’da AK Parti Genel Başkanı şapkasıyla Ankara Ticaret Odası konferans salonunda yaptığı toplantı ve orada söyledikleri…

Murat Yetkin: Erdoğan’ın içine düşen korku: kızgınlık ve kırgınlık seçimi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 6 Temmuz’da AK Parti Genel Başkanı şapkasıyla Ankara Ticaret Odası konferans salonunda yaptığı toplantı ve orada söyledikleri en büyük endişesini açığa vurdu.

Erdoğan’ın yüreğine seçimi kaybedebileceği korkusu düşmüş ve bu korkunun nedenini gayet doğru olarak saptamış. Erdoğan’ın yüreğine düşen korku 2023 seçiminin kızgınlık ve kırgınlık seçimi olması.

O yüzden diyor “Bu seçim kızgınlıkla, kırgınlıkla, nefsaniyetle hareket edilebilecek bir seçim değildir” diye.

Kime diyor? Güya “istişare ve değerlendirme” toplantısı için Ankara’ya çağırdığı AK Parti’nin “Geçmiş Dönem Belediye Başkanlarına”. İstişare ve değerlendirmenin anlamı genellikle bir konuşma da onlara yapmak, daha doğrusu bir konuşma da onlara hitaben yapmak oluyor.
Zaten böyle bir toplantının yapılması bile başlı başına Erdoğan’ın artık kendi partisindeki kan kaybının farkında olduğunu ve onu durdurma çabasına girdiğini gösteriyor.

Yirmi yıllık iktidarında kimler geldi, kimler geçti? Herkesin gönlünü hoş tutmak mümkün değil. Ama seçimi yitirebileceği korkusu yüreğine düşmüş AK Parti liderinin. “Kayıpları telafi edeceğiz” sözüne sarılıyor.

“Karşımızda birleştikleri için yenildik”

Cumhurbaşkanının dünkü konuşmasından haber başlıklarına “Enflasyonu Şubat-Mart aylarında kontrol altına alacağız” sözü çıktı. Çok doğal. Çünkü kendisi de biliyor ki, kendi liderliğinde, MHP lideri Devlet Bahçeli desteğindeki AK Parti iktidarına duyulan “kızgınlığın” en önemli nedeni hayat pahalılığı, geçim sıkıntısı, enflasyon, işsizlik. Yani sadece eski belediye başkanlarının artık kendilerini bir köşeye atılmış hissetmeleri değil sorun. O “kırgınlık” boyutu. Her eski belediye başkanı bakan yardımcısı, ya da bir arpalıkta yönetim kurulu üyesi atanamıyor.

AK Parti’nin özellikle İstanbul ve Ankara Belediye başkanlıklarını CHP’ye kaybetmiş olması Erdoğan’ın “büyük üzüntüsü”, üç yıl sonra hala bunu vurgulaması, yaranın ne kadar derin olduğunu gösteriyor. Şu iki cümle bir başka itirafı içeriyor, bir de vaadi:

“Bu şehirlerdeki seçimleri oy oranlarımız gerilediği için değil, rakiplerimizin tamamının karşımızda birleşildiği için kaybedildiği bir gerçektir. Kayıplarımızı inşallah ilk fırsatta telafi etmekte kararlıyız.”

İtiraf, 2019’da Cumhur İttifakını alt edenin CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun İYİ Parti lideri Meral Akşener ile kurduğu Millet İttifakı olduğudur.

Erdoğan’ın “telafi ederiz” vaadi

“Karşımızda birleşildiği için” sözü de bu seçime dair “Altılı Masa” endişesini dışa vuruyor; bu “dış korku”dur; yani, parti-dışı korku. Parti-içi korkuyu ise “ayıplarımızı ilk fırsatta telafi etmeye kararlıyız” sözüyle gidermeye çalışıyor.

Yani, “Bana kızgın ve kırgın olabileceğinizi biliyorum, ama yine de yanımdan ayrılmazsanız bugünkü kayıplarınızı ileride telafi edeceğim” demeye getiriyor AK Parti lideri.

Yazının tamamı burada.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler