Sosyal Medya

Döviz

Eyvah eyvah: Avrupa Komisyonu Rusya’nın Kuzey Akım’ı yeniden başlatmasını beklemiyor

Üst düzey bir yetkili, Avrupa Komisyonu’nun Rusya’nın bu hafta önemli bir doğal gaz boru hattını yeniden başlatmasını beklemediğini, bloğun en…

Eyvah eyvah: Avrupa Komisyonu Rusya’nın Kuzey Akım’ı yeniden başlatmasını beklemiyor

Üst düzey bir yetkili, Avrupa Komisyonu’nun Rusya’nın bu hafta önemli bir doğal gaz boru hattını yeniden başlatmasını beklemediğini, bloğun en kötüsüne hazırlandığını söyledi.

Bütçe Komiseri Johannes Hahn Salı günü “bakımda olan hattın operasyona geri dönmeyeceği varsayımı üzerinde çalışıyoruz. Ve bu durumda bazı ek önlemlerin alınması gerekiyor” dedi.

Rusya’nın, planlı bakımın ardından 21 Temmuz’da Kuzey Akım boru hattından akışa devam etmesi planlanıyor. Yine de Brüksel’den Berlin’e, özellikle Rusya’nın yaptırımlar nedeniyle gecikmeleri gerekçe göstererek geçen ay akışı kesmesinden sonra, bağlantının geri dönmeyebileceğine dair endişeler artıyor.

Moskova ve Gazprom PJSC, borunun 21 Temmuz’da yeniden başlamayacağına dair hiçbir işaret vermedi.

Rusya’nın AB’ye gaz arzının durdurulması, sanayi üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip olacak. AB ülkeleri alternatif tedarikler bulmak için çabalıyorlar. Almanya özellikle Rus gazına bağımlı ve şimdiden arzdaki sıkışıklık, büyük kamu hizmeti kuruluşu Uniper SE’nin hükümete kurtarma çağrısı yapmasına neden oldu.

AB’nin yürütme kolu olan komisyon, çarşamba günü, Moskova’nın olası bir kesintisinin etkisini hafifletmek için koordineli gaz talebini azaltma planını açıklayacak. Üye devletlere, ısıtma ve soğutma kullanımında gönüllü azalmalar ve bazı piyasa temelli önlemler de dahil olmak üzere bir dizi tavsiyeyi değerlendiriyor. Komisyon ayrıca, daha sonra ihtiyaç duyulması halinde tüketim kesintilerini zorlama hakkını da arayabilir.

Rus haber ajansına göre kesinti “mücbir sebep” olarak gelecek

Diğer yandan Reuters haberine göre Gazprom, Avrupa’daki en az bir büyük tüketiciyi gaz tedarik sözleşmesi kapsamında mücbir sebepler konusunda uyardı, bir Rus şirketinden gelen bir mektuba atıfta bulundu.

Medya tarafından belirtilene göre Gazprom, kontrolü dışındaki nedenlerden dolayı yükümlülükleri yerine getirmenin imkansız olduğunu belirtti. Belgeye göre, “mücbir sebep” sistemi Perşembe günü faaliyete geçti.

Kaynak, “mektubun Kuzey Akım 1 gaz boru hattı – Almanya’ya ve ötesine giden ana tedarik yolu – üzerinden yapılan tedariklerle ilgili olduğunu söyledi” dedi.

Daha önce, Avrupa’nın ana gaz tedarikçisi Gazprom, Kuzey Akım üzerinden günde sadece 67 milyon metreküp gaz tedarik edebileceğini ve 167 milyon planlanan hacme sahip olabileceğini söylemişti. Şirket bunu, gaz pompalama ünitelerinin (GPU) revizyon kaynağının geliştirilmesi, Kanada’nın Rusya’ya karşı yaptırımları nedeniyle türbini Kanada fabrikasından onarımdan geri getiremeyen Alman Siemens’in çalışmasındaki gecikmeler ve tespit edilen motor arızaları ile açıkladı.

Bloomberg, Ria

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler