Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Chip krizi mi dediniz? AB’den 43 milyar euro destek planı bir adım daha ilerledi

Avrupa Birliği ülkeleri, bloğun yarı iletken (chip) üretimini hızlandırmak için 43 milyar € (44.4 milyar $) ‘lık bir plan kabul…

Chip krizi mi dediniz? AB’den 43 milyar euro destek planı bir adım daha ilerledi

Avrupa Birliği ülkeleri, bloğun yarı iletken (chip) üretimini hızlandırmak için 43 milyar € (44.4 milyar $) ‘lık bir plan kabul etti ve yüksek teknoloji endüstrisini destekleme planındaki önemli bir engeli ortadan kaldırdı.

Çarşamba günü AB büyükelçileri tarafından desteklen anlaşma, konuya aşina olan kişilere göre, di. Hangi çip fabrikalarının “türünün ilk örneği” olarak kabul edildiğinin kapsamını genişletecek ve devlet yardımına hak kazanacak. Ancak bazı ülkelerin bu sonbaharın başlarında talep ettiği tüm otomotiv çiplerinin fonlara hak kazanmasına izin vermekten kaçınacak.

Anlaşmanın son şekline göre, AB’nin yürütme kolunun acil bir durumu tetikleyebileceği ve şirketlerin tedarik zincirlerine müdahale edebileceği durumlar için daha fazla koruma sağlıyor.

En tartışmalı konulardan biri AB fonlarının kullanımı oldu. Çarşamba günü üye devletler, küçük çip endüstrisine sahip ülkelerin bu paranın yalnızca Almanya gibi daha büyük operasyonlara sahip büyük ülkelere fayda sağlayacağına dair endişelerini dile getirmelerinin ardından yarı iletkenler için 400 milyon € ‘luk araştırma fonunu yeniden tahsis etmemeyi kabul etti. Büyükelçiler, komisyonun parayı başka bir yerde bulmasını istiyor.

AB bakanlarının çarşamba günkü anlaşmaya gelecek ay yapılacak bir toplantıda son onayı vermesi bekleniyor. Üç kurumun nihai bir anlaşmayı müzakere edebilmesi için Avrupa Parlamentosu’nun kendi planını onaylaması gerekiyor.

AB’nin 2030 yılına kadar dünyadaki yarı iletkenlerin %20’sini üretme gibi iddialı bir hedefi var. Avrupa Komisyonu, bu yılın başlarında AB Chip Yasası adı verilen ve araştırma ve üretim de dahil olmak üzere kıtadaki yarı iletken endüstrisine yaklaşık 43 milyar € gitmesini öngören bir plan açıkladı.

Plan gelecek yıla kadar sonuçlandırılmayacak olsa da, Intel Corp., GlobalFoundries Inc., STMicroelectronics NV ve Infineon Technologies AG dahil olmak üzere bir dizi şirket yeni yarı iletken üretim tesislerini duyurdu.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler