Sosyal Medya

Ekonomi

Bir erken seçim alameti: 550 bin kişiye askerlik affı geliyor

Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olanların bedelli askerlikten faydalanabilmesini öngören yaklaşık 550 bin kişinin kapsamda olduğu bedelli askerlikte yeni düzenleme…

Bir erken seçim alameti: 550 bin kişiye askerlik affı geliyor

Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olanların bedelli askerlikten faydalanabilmesini öngören yaklaşık 550 bin kişinin kapsamda olduğu bedelli askerlikte yeni düzenleme Meclis Başkanlığına sunuldu. 2022 yılı için bedelli askerlik ücreti 55 bin 194 lira. Kapsamdaki herkesin yararlanması durumunda bütçe geliri 30 milyar liranın üzerinde artacak. Bedelli askerlik ücreti Temmuz ayında memur maaş katsayısına endeksli olarak tekrar artacak.

Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan kanun teklifinde Genelkurmay Başkanının görev süresinin birer yıllık süreyle 72 yaşına kadar uzatılması da yer alıyor.

20 maddeden oluşan 7 ayrı kanunda değişiklik yapan askerlik kanun teklifi Meclis Başkanlığı’na sunuldu. AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Mecliste düzenlediği basın toplantısında yasa teklifiyle yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olup bedelli askerlik hizmetinden yararlanamayan yükümlülerin bu hizmetten faydalanabilmelerine  imkan sağlandığını açıkladı. AK Parti Grup Başkanvekili Ünal, yasa teklifi ile dövizle askerlik kapsamında ödemeleri gereken miktarı ödemedikleri veya herhangi bir takvim yılından toplam olarak 184 gün ve daha fazla süreyle yurt içinde bulundukları için  dövizle askerlik kapsamından çıkarılanların askerlik hizmetini yerine getirmiş  sayılmalarına  imkan sağlandığını kaydetti.

Düzenlemede neler var?

AK Parti Grup Başkanvekili Ünal’ın detayları açıkladığı askerlik yasa teklifinde yer alan düzenlemeler özetle şöyle:

Firar ve izin tecavüzü gibi hakkında başlatılan ön incelemenin kesintiye uğramadan yürütülebilmesi ve adli soruşturmanın ivedi şekilde başlatılabilmesi için anılan personel için ifade alınması zorunluluğundan vazgeçiliyor.

Millî Savunma Bakanlığı kadrolarında çalışan kamu görevlileri ile askerlik hizmetini yerine getiren yedek subaylar ve yedek astsubaylar ile erbaş ve erleri ilgilendiren ve askerî hizmete ilişkin idari işlem ve eylemlerden doğan uyuşmazlıklarda Ankara, İstanbul, İzmir, Konya, Adana ve Erzurum İdare Mahkemeleri yetkili kılınıyor.

Astsubayların dokuzuncu derece birinci kademe yerine, dokuzuncu derece ikinci kademeden göreve başlamalarına imkan sağlanıyor. Genelkurmay Başkanının görev süresinin birer yıllık süreyle 72 yaşına kadar uzatılabilmesine dönük düzenleme yapılıyor.

Askeri araç kazası sonucu harp malzemesine zarar vermek suçundan yargılanan erbaş ve erlerin, kasıt veya ağır kusur nedeniyle mahkûm olmaları durumu hariç meydana gelen zarardan sorumlu olmamalarına ilişkin düzenlemeye gidiliyor.

Bakanlık bünyesinde teşkil edilen döner sermaye işletmelerinde, Cumhurbaşkanı kararı ile sermaye artırımına dair düzenleme yapılması ve bu karara müteakip gerekli olan sermayenin döner sermayeli işletmelerin kaynaklarından tamamlanması sağlanıyor.

Harekât veya yurt dışı operasyon görevleri nedeniyle uzman erbaşlıktan astsubaylığa geçiş sınavlarına katılamayan uzman erbaşlara bu statüye geçiş için ilave sınav hakkı verilmesine ilişkin düzenlemeye  gidiliyor.

Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olup bedelli askerlik hizmetinden yararlanamayan yükümlülerin bu hizmetten faydalanabilmelerine dair düzenleme yapılıyor. Ödemeleri gereken yabancı ülke parasını ödemedikleri veya herhangi bir takvim yılında toplam olarak 184 gün ve daha fazla süreyle yurt içinde bulundukları için dövizle askerlik kapsamından çıkarılanların askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılmalarına imkân tanınıyor.

Tamamı yararlanırsa gelir 30 milyar lirayı aşacak

2022 yılı ilk yarısı için bedelli askerlik ücreti 55 bin 194 lira olarak belirlenmiş durumda. Eğer, yeni düzenleme 30 Haziran’dan önce yürürlüğe girer ve kapsamdaki 550 bin kişinin tamamı bu uygulamadan yararlanırsa, bütçe toplam geliri 30 milyar 356 milyon 700 bin lira olacak. Eğer bunların yarısı düzenlemeden yararlanmak isterse, bütçe gelirindeki artış 15 milyar liranın üzerinde gerçekleşecek.

Ancak bu bedeller 2022 yılının ilk yarısı için geçerli. Bedelli askerlik ücreti 6 ayda bir memur maaş katsayısına bağlı olarak değişiyor.

Dünya

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler