Sosyal Medya

Ekonomi

Basın örgütleri: “Basın Ahlak Esasları” sansür sopası

Basın örgütleri, Basın İlan Kurumu’nun ‘sansür yasası’na hazırlık olarak Basın Ahlak Esasları’nı değiştirmesine tepki gösterdi. ‘Sansür yasası’ şimdilik gündemden düşmüşken, Basın…

Basın örgütleri: “Basın Ahlak Esasları” sansür sopası
Basın örgütleri, Basın İlan Kurumu’nun ‘sansür yasası’na hazırlık olarak Basın Ahlak Esasları’nı değiştirmesine tepki gösterdi.

‘Sansür yasası’ şimdilik gündemden düşmüşken, Basın İlan Kurumu, 18 Kasım 1994 tarihli ‘Basın Ahlak Esaslarına Dair Genel Kurul Kararı’nı değiştirdi. 27 Mayıs’taki genel kurul kararı, bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.

Sadece resmi ilan yayımlayan gazetelerin değil, bu gazetelerin kendilerine ait internet haber sitelerinin ve sosyal ağ hesaplarının da Basın Ahlak Esasları’na uyması zorunluluğu getirildi.

Karara 11 basın örgütü ortak açıklamayla tepki gösterdi.

Örgütler bu kararın, daha önce Danıştay tarafından yürütmesi durdurulan Basın Kartı yönetmeliğine benzediğini belirtti.

Kararda “Toplumun temeli olan aile yapısını bozmaya yönelik ve ailenin korunmasına aykırı yayın yapılamayacağı” ve “Türk toplumunun ortak milli ve manevi değerlerini zayıflatmaya yönelik yayın yapılamayacağı” gibi muğlak hükümler olduğunu aktaran örgütler, resmi ilan dağıtımı nedeniyle maddi gücü elinde bulunduran Basın İlan Kurumu’nun ‘ahlaki’ değerlendirme yapmasının etik ilkelerin doğasına aykırı olduğunu vurguladı.

TGS’nin dışında açıklamaya katılan 10 örgüt şöyle: Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Diplomasi Muhabirleri Derneği, DİSK Basın-İş, Ekonomi Muhabirleri Derneği, Gazeteciler Cemiyeti, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, KESK Haber-Sen, Parlamento Muhabirleri Derneği, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti.

Diken

BAKMADAN GEÇME

  • Borsada en çok yükselen hisseler

    Borsa İstanbul'da 29 Mart Cuma günü genel olarak hizmet ve sanayi sektörlerinde yükseliş gözlemlenirken, bankalar kısmi düşüş yaşadı. Bilişim, mineral ve teknoloji sektörleri öne çıkan sektörler arasındaydı. İletişim, holding ve ulaştırma hisselerinde ise satıcı ağırlıklı bir hareket gözlendi.

  • Piyasalara geçtiğimiz hafta kakao fiyatları damga vurdu

    Geçen hafta küresel piyasalarda kakao fiyatlarındaki hızlı yükseliş dikkat çekerken, iç piyasalarda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) sürpriz faiz artışı kararının özetleri takip edildi. Ayrıca, 2023 yılında işsizlik oranının TÜİK verilerine göre 1 puan azalarak yüzde 9,4 seviyesine gerilediği bildirildi. Genç nüfusta işsizlik oranı ise bir önceki yıla göre 2 puan azalarak yüzde 17,4 oldu.

  • Altın fiyatları rekor tazelerken son güncel fiyatları belli oldu

    Son dönemlerin en çok kazandıran yatırımlarından biri de altın oldu. Özellikle gram ve çeyrek altın, piyasadaki dalgalanmalardan fazlasıyla etkilendi ve kendi rekorunu tazeleyerek yükselişini sürdürdü. İşte, 30 Mart 2024 Cumartesi güncel altın fiyatları…

  • HSBC’nin Kanada birimi satıldı

    HSBC Holdings, Kanada biriminin Royal Bank of Canada'ya (RBC) satışını tamamladığını duyurdu. Kanada birimi olan HSBC Bank Canada'nın, RBC'ye 13,5 milyar Kanada doları (9,96 milyar ABD doları) karşılığında satıldığı belirtildi.

  • ABD’deki petrol üretimini soğuk hava vurdu

    ABD'nin ham petrol üretimi, Ocak ayında soğuk hava koşullarının etkisiyle günlük 12,5 milyon varile (bpd) gerileyerek yüzde 6 oranında düştü. Enerji Bilgi İdaresi'nin (EIA) Cuma günü açıkladığı verilere göre, bu düşüş, dondurucu hava şartlarının ardından Aralık ayındaki rekor seviyeden yaşandı.

  • Cevdet Yılmaz: Döviz ihtiyacı azaldı

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yılmaz, Türkiye'nin döviz ihtiyacının azaldığı ve döviz finansmanına erişim imkanının arttığı bir dönemde olduğunu belirtti. Bu durumun döviz üzerinden spekülasyonların siyasi veya teknik bir zemini olmadığını vurguladı.

  • Seçim yasakları başladı

    31 Mart Pazar günü gerçekleştirilecek Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesinde, seçim yayın yasakları başladı. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) belirlediği karara göre, oy verme gününden önceki son 24 saat içerisinde herhangi bir partinin veya adayın siyasi reklamı yayınlanamayacak.

  • Emekliler tren yolculuğunu yüzde 10 indirimli yapacak

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2024 Emekliler Yılı kapsamında trenlerde seyahat edecek olan emeklilere yüzde 10 indirim uygulanacağını duyurdu.

  • Emre Balıca video: Çetin Ünsalan ile ekonomi sohbeti

    Yazarlarımız Emre Balıca ve Çetin Ünsalan bu kez YouTube'dan merhaba diyor

  • 9 günlük bayram tatili seyahat sektörünü olumlu etkiledi

    Türkiye’nin seyahat platformu ENUYGUN’un 9 günlük Ramazan Bayramı’na yönelik verileri tatilin birleştirilmesinin seyahat aramaları üzerinde olumlu etkisi olduğunu gösteriyor...

  • Artan kakao fiyatları çikolata ihracatçılarının gündeminde…

    Türkiye Gıda İhracatçıları, iklim değişikliği ve kuraklık gibi etkenlere bağlı olarak ton başına fiyatı 10 bin doları aşarak tarihi zirveye ulaşan kakao fiyatları hakkında değerlendirmelerde bulundu...

  • SPK “stratejik” şirketlerin halk arz ön şartlarını gevşetti!

    Sermaye Piyasası Kurulu, belirli sektörlerde şirketlerin paylarının ilk halka arzı öncesinde uyulacak ön şart tutarlarında indirime gitti. Biz Finansal Danışmanlık Kurucusu Murat Özsoy, detayları değerlendirdi...

  • Uluslararası büyüme yatırımları ile dikkat çeken Çimsa, 2023’ü başarılı finansal sonuçlar ile tamamladı

    Sabancı Holding iştiraki Çimsa’nın 2023 yılı finansal sonuçları ve karşılaştırmalı dönemleri, Sabancı Building Solutions BV’deki hisse artışına istinaden, işletme birleşmesi etkilerini ve enflasyon muhasebesine uyumlu yeniden düzenleme etkilerini içeriyor...

Benzer Haberler