Sosyal Medya

Gündem

Amiraller davasında beraat kararı çıktı, Savcı istinafa gidiyor

Montrö Sözleşmesi’yle ilgili yaptıkları açıklama nedeniyle 103 emekli amiralin yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme, tüm sanıklar hakkında oy birliğiyle beraat…

Amiraller davasında beraat kararı çıktı, Savcı istinafa gidiyor

Montrö Sözleşmesi’yle ilgili yaptıkları açıklama nedeniyle 103 emekli amiralin yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme, tüm sanıklar hakkında oy birliğiyle beraat kararı verdi. Başsavcılık, 12 kişi için beraat kararına itiraz edecek.

Montrö Sözleşmesi’yle ilgili yaptıkları ortak açıklama sonrası haklarında ‘anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşmak’ suçlamasıyla dava açılan 103 emekli amiral beraat etti. Mahkeme, suç unsuru oluşmadığı gerekçesiyle tüm sanıklar hakkındaki beraat kararlarını oy birliğiyle aldı.

Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı. Bazı sanık avukatlarının esas hakkında mütalaaya karşı savunmalarını tamamlamasından sonra duruşmaya müzakere arası verildi.

Yaklaşık bir saatlik aranın ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı. Buna göre eski Deniz Kuvvetleri Komutanları Bülent Bostanoğlu, Eşref Oğuz Yiğit ve Murat Bilgel ile emekli amiraller Atilla Kezek, Atilla Kıyat, Arif Vehbi Alpman, Ergün Mengi, Işık Biren, İlker Güven, Mustafa Özbey, Namık Kemal Çalışkan, Osman Metin Açımuz, Ramazan Cem Gürdeniz ve Türker Ertürk’ün de aralarında bulunduğu 103 sanık, ‘devletin güvenliğine veya anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma’ suçundan beraat etti.

BAŞSAVCILIK İSTİNAFA GİDİYOR

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı kararı istinafa taşıyacak. AA’nın haberine göre, başsavcılık, esas hakkında mütalaada cezalandırılması talep edilen Alper Çetin Tezeren, Atilla Kezek, Atilla Kıyat, Arif Vehbi Alpman, Ergün Mengi, Işık Biren, İlker Güven, Mustafa Özbey, Namık Kemal Çalışkan, Osman Metin Açımuz, Ramazan Cem Gürdeniz ve Türker Ertürk yönünde beraat kararının bozulmasını talep edecek. Mütalaada, söz konusu isimlerin, ‘seçilmiş hükümeti hedef aldıkları ve muvazzaf askeri personel ile toplumun muhalif kesimlerini birlikte harekete geçirmek için anlaştıkları’ öne sürülüyor.

NE OLMUŞTU?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 4 Nisan’da, bazı emekli amirallerin yayımladığı Montrö Bildirisi’ne ilişkin soruşturma başlatmıştı. “Devletin güvenliğine ve anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma” suçundan başlatılan soruşturma kapsamında, 5 Nisan’da Ergun Mengi, Atilla Kezek, Alaettin Sevim, Ramazan Cem Gürdeniz, Nadir Hakan Eraydın, Bülent Olcay, Kadir Sağdıç, Türker Ertürk, Turgay Erdağ ve Ali Sadi Ünsal gözaltına alınmış, Engin Baykal, Cemil Şükrü Bozoğlu, Mustafa Özbey ve Atilla Kıyat’a ise emniyete gelmeleri için tebligat yapılmıştı. Bu şüpheliler, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Soruşturma kapsamında altı emekli amiral ile bir emekli general de 16 Nisan’da ifadeye çağırmış, 22 Nisan’da altı amiral adli kontrolle serbest bırakılmıştı. Başsavcılık, son olarak 27 Mayıs’ta da geri kalan şüphelileri ifadeye çağırmıştı.

Savcılık iddianamesinde, bildirinin hükümete karşı muhtıra niteliğinde olduğu öne sürülmüştü. Başsavcılık, 6 Aralık 2021’de 103 kişi hakkında ‘devletin güvenliğine veya anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma’ iddiasıyla 3’er yıldan 12’şer yıla kadar hapis cezası talebiyle iddianame düzenlemişti.

KORGENERAL AVAR CEZAEVİNDE VEFAT ETTİ

Öte yandan 28 Şubat davasında ömür boyu hapis cezasına çarptırılan emekli korgeneral Vural Avar dün gece cezaevinde vefat etti. Emekli generallerden Erol Özkasnak, Hakkı Kılınç ile aynı odayı paylaşan 85 yaşındaki Avar, uzun süredir demans hastasıydı.

28 Şubat davasıyla ilgili olarak 14 kişi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmış, emekli general Çevik Bir, Çetin Saner ve Aydan Erol rahatsızlıkları nedeniyle tahliye edilmişlerdi. Avar’ın vefatıyla cezaevinde 28 Şubat hükümlülerinden 10 kişi kaldı.

Artı Gerçek

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler