Sosyal Medya

Ekonomi

Altan Sancar: Erdoğan’ı bekleyen ‘zor karar’- Muhalefet erken seçim istemiyor

Ankara’da 18 Haziran 2023’te düzenlenecek genel seçimlerin öne çekileceğine dair beklentiler sürüyor. İktidar kanadında 16 Nisan ve 14 Mayıs 2023…

Altan Sancar: Erdoğan’ı bekleyen ‘zor karar’- Muhalefet erken seçim istemiyor

Ankara’da 18 Haziran 2023’te düzenlenecek genel seçimlerin öne çekileceğine dair beklentiler sürüyor. İktidar kanadında 16 Nisan ve 14 Mayıs 2023 tarihleri konuşulurken muhalefette Meclis’ten bu yönde bir karar çıkmasına destek vermeme fikri ağırlık kazanıyor.

Meclis’in karar alamaması halinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Meclis’i feshetme ve seçime gitme yetkisi bulunuyor. Bu durumda da Erdoğan için adaylık tartışmasının açılması bekleniyor.

Uzun süre muhalefetten gelen erken seçim çağrılarına kapıları kapatan AKP’de seçimlerin öne alınmasına artık sıcak bakılıyor. AKP’liler bunu ‘erken seçim’ yerine ‘seçimlerin öne çekilmesi’ olarak adlandırıyor.

Parti içinde yeni seçim kanunun yürürlüğe gireceği tarihin sonrasına denk gelen 16 Nisan ve 14 Mayıs tarihleri konuşuluyor.

16 Nisan tarihi AKP içinde iki fikri ortaya çıkarıyor. Bu tarihe sıcak bakmayanlar, 16 Nisan’ın Ramazan içinde olmasının katılımı etkileyebileceğini düşünüyor. Öte yandan bir başka görüş “İnsanlarımız oyunu verir, sonra da Kadir Gecesi eda edilir” şeklinde. Zira 2023’te Kadir Gecesi 17 Nisan tarihine denk geliyor.

AKP’liler seçimlerin öne çekilmesinin tatil, Hac mevsimi, Kurban Bayramı öncesi hazırlıklar gerekçesiyle olacağını savunuyor. Özellikle okulların 16 Haziran’da kapanacak olması nedeniyle hazırlıkların iki günde yetişmeyeceği görüşü de öne çıkıyor.

Muhalefet iki sebepten ötürü istemiyor

Muhalefet kanadıysa AKP’nin ‘seçimlerin öne alınması’ fikrine mesafeli yaklaşıyor. 2021 ve 2022 başlarında erken seçim isteyen muhalefet, bu çağrılarına karşılık alamamıştı.

Bu dönemde dahi muhalefet içinden “Erdoğan’ın üçüncü adaylığının önünün açılmasına neden evet diyelim” sesleri yükselmişti. Çağrılarına karşılık alamayan muhalefet, erken seçim kararının Meclis’ten çıkmasına artık sıcak bakmıyor.

Özellikle CHP’li ve İYİ Partili siyasetçiler, Erdoğan’ın adaylık tartışmalarına işaret ederek, bunun önünün kesilmesine ortak olmayacaklarını vurguluyor. Muhalefetin tamamında öne çıkan fikirse iktidarın asgari ücret erimeden seçime gitmek isteyeceği.

‘Hesapları mayısa bile çıkmıyor’

Yeni yıldaki zamların haziranı görmeden eriyeceğini düşünen muhalefet temsilcileri, Meclis’ten alınacak bir karara ‘can simidi uzatma’ olarak bakıyor. CHP’li bir milletvekili, AKP’nin kararsızları etkileyecek bir ‘rahatlama dönemi’ yaratmak istediğini düşünüyor: “Asgari ücrete zam, esnafa kredi ve piyasada para bolluğu; marketlere baskıyla durumu birkaç ay kurtarıp ‘Bakın toparladık’ diyerek seçime gitmeyi düşünüyorlar. Yaptıkları hiçbir hesap hazirana çıkmıyordu, artık mayısa bile çıkmıyor. Bu yüzden seçimi daha erkene çekmek istiyorlar. Bütçenin yılın yarısını görmeyeceği ortada. Oy toplayıp kazanma hedefleri var, çünkü seçimden sonrası ekonomik tufan ve acı reçete olacak. Bu defa da biz ‘Seçimler Haziran 2023’te olacak’ diyoruz.”

Muhalefet, Meclis’e teklifin gelmesi ve “Hayır demeleri halinde iktidarın “Seçimden kaçtılar” söylemini kullanmasının da mümkün olmayacağını düşünüyor. Muhalefete göre, uzun süre erken seçime kapıyı kapatan iktidarın, halka “Erken seçim yapacaktık kaçtılar” demesi mümkün görünmüyor.

Başka bir formül

CHP ve İYİ Partililer, iktidarın seçimleri öne almak için elinde bir başka formül daha olduğunu da hatırlatıyor. Anayasa’ya göre, Erdoğan’ın Meclis’i feshetme ve seçime gitme yetkisi bulunuyor. Ancak bu durumda cumhurbaşkanlığı seçimleri de yenilendiği için, Erdoğan’ın görev süresini tamamladığı varsayılıyor.

Yazının tamamı burada.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler