Gündem
ABD’den Türk bankalarına yaptırım gelebilir
ABD’li üst düzey bir yetkili, ABD’nin yaptırım başlatma ihtimali nedeniyle İş Bankası ve Denizbank’ın dışındaki diğer Türk bankalarının da Rus…
ABD’li üst düzey bir yetkili, ABD’nin yaptırım başlatma ihtimali nedeniyle İş Bankası ve Denizbank’ın dışındaki diğer Türk bankalarının da Rus ödeme sistemi Mir’den çıkmasını beklediğini söyledi. Mir’i kullanan diğer bankalar arasında Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank bulunuyor.
ABD’li üst düzey bir yetkili, İş Bankası ve Denizbank’ın Rusya’nın ödeme sistemi Mir’in kullanımını askıya almasının mantıklı olarak değerlendirdi ve ABD’nin yaptırım başlatma ihtimali nedeniyle başka bankaların da sistemden çıkmasını beklediğini ifade etti.
İş Bankası ve Denizbank, ABD’nin uyguladığı yaptırımları Mir sistemini işleten şirketin başındaki ismi de kapsayacak şekilde genişletmesinin ardından Pazartesi günü yaptıkları ayrı açıklamalar ile Rus ödeme sisteminin kullanımı askıya aldıklarını ifade etmişlerdi.
MİR’İ KULLANAN DİĞER BANKALAR KAMU BANKALARI
Mir, Türkiye’ye gelen Rus turistler tarafından yaygın olarak kullanılıyor.
Mir’i kullanan beş bankadan ikisinin sistemi kullanmayı bırakmasının, bahsi geçen bankaların Batı devletleri ve Rusya arasındaki ekonomik savaştan uzak durma çabalarına işaret ettiği düşünülüyor.
ABD’li yetkili “Bankaların attığı bu adım oldukça mantıklı. Mir’in kullanımını durdurmak bankaları Rusya ile iş yapmak nedeniyle uygulanabilecek yaptırımlardan korumanın en iyi yollarından biri. Koalisyon tarafından uygulanan yaptırımların yanlış tarafında kalmak istemedikleri için daha fazla bankanın Mir’i kullanmayı bırakmasını bekliyoruz” dedi.
Mir’i kullanan diğer bankalar arasında Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank bulunuyor.
sozcu.com.tr
BAKMADAN GEÇME
-
Ekonomi
/ 18 Nisan 2026Fed, ECB ve TCMB… Dev Merkez Bankaları Neden Zarar Rekoru Kırıyor?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bilançosundaki trilyonluk zarar gündemdeki yerini koruyor. Peki, bir bankanın zarar etmesi "iflas" demek mi, yoksa enflasyonla mücadelenin kaçınılmaz bir bedeli mi? İşte Fed’den ECB’ye, dünyada ve Türkiye’de merkez bankalarının "zarar" dosyası.
Ekonomi
/ 18 Nisan 2026Tapu Satışında Yeni Dönem: 1 Temmuz 2026’dan İtibaren “Güvenli Ödeme” Zorunlu Oluyor
Türkiye genelinde gayrimenkul alım-satım işlemlerinde devrim niteliğinde bir değişikliğe gidiliyor. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeye göre, tapu işlemlerinde elden nakit ödeme ve doğrudan havale dönemi sona eriyor. 1 Temmuz 2026 itibarıyla tüm gayrimenkul satışlarında "Güvenli Ödeme Sistemi" kullanımı zorunlu hale getirilecek.
Ekonomi
/ 18 Nisan 2026Milyonların Gözü Temmuz Zammında! SSK, Bağ-Kur ve Memur Emeklisi İçin “Eşitleme” Formülü Masada
Temmuz ayı yaklaşırken emekli ve memur maaş zammı için hesaplamalar netleşmeye başladı. Merkez Bankası'nın son anket verilerine göre SSK ve Bağ-Kur emeklisi ile memur emeklisi arasında zam farkı oluşuyor. Hükümet, bu farkı ortadan kaldırmak için iki yeni model üzerinde çalışıyor. İşte Temmuz zammında son durum ve kulislerde konuşulan o formüller...
Ekonomi
/ 18 Nisan 2026Perakende Sektöründe Dev Satış: A101’in Sahibi Carrefoursa’yı Satın Aldı!
Perakende sektöründe dev imza! A101’in çatı şirketi Yeni Mağazacılık, Carrefoursa’nın hisselerini devralmak için Sabancı Holding ve Carrefour ile anlaşmaya vardı. 325 milyon dolarlık değerleme üzerinden yapılan anlaşmayla Carrefoursa’da yeni bir dönem başlıyor.
Genel
/ 18 Nisan 2026Türkiye “Orta Koridor”u Öne Çıkarıyor: Hürmüz’e Alternatif Arayışı
Ankara’nın “Orta Koridor” olarak adlandırdığı kara ve demiryolu hattı, Hürmüz Boğazı gibi kritik deniz geçitlerine alternatif olarak öne çıkarılıyor.
Atilla Yeşilada
/ 18 Nisan 2026FÖŞ yazdı: Reis bizi toptan psikoza soktu
Hepinize peşinen Odin’den rahmet dilerim
Ekonomi
/ 18 Nisan 2026Küçük Ev Aletlerinde “Kartel” Şoku: MediaMarkt’a Rekor Para Cezası Verildi
Rekabet Kurulu, küçük ev aletleri sektöründe faaliyet gösteren markalar arasındaki rekabeti engelleyici faaliyetleri mercek altına aldı. Yapılan incelemeler sonucunda MediaMarkt Turkey Ticaret Limited Şirketi'ne, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’u ihlal ettiği gerekçesiyle 330.322.816,30 TL tutarında idari para cezası verildi.
Ekonomi
/ 18 Nisan 2026Luxera GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Taş: “Savaş Gündemine Rağmen Konut En Güvenli Liman”
ABD-İsrail ve İran arasındaki savaşın gölgesinde geçmesine rağmen Mart ayında ilk el konut satışlarının yıllık yüzde 1,3 oranında artış gösterdiğine dikkat çeken Luxera GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Taş, “Bu sonuçlar, konut yatırımcısının konut sektörüne olan güveninin sürdüğüne işaret ediyor” dedi. Konut fiyatlarının hala enflasyon oranının altında artış gösterdiğine dikkat çeken Taş, “Yıllık yüzde 25’ler oranında artan konut maliyetleri de göz önüne alındığında bu durum, konut almak isteyenler için kaçırılmayacak bir fırsat sunuyor” diye konuştu.
Ekonomi
/ 18 Nisan 2026Bakan Şimşek: “Eşel Mobil Sistemiyle Enflasyon Şokunu Hafifletebiliyoruz”
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD’de katıldığı üst düzey bir panelde Türkiye’nin enerji güvenliği, lojistik stratejileri ve mali disipline dayalı ekonomik dayanıklılığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında düzenlenen "Parçalanan Bir Dünyada Ekonomik Entegrasyonun Geleceği" başlıklı oturumda konuşan Şimşek, küresel jeopolitik dengelerin değiştiği bir dönemde Türkiye'nin sunduğu fırsatlara dikkat çekti.
Dünya Ekonomisi
/ 18 Nisan 2026Türk Tavuğu İngiltere Yolunda: İSHİB’de Bayrak Değişimi ve İhracat Rekoru!
Türkiye’nin hayvansal mamul sektörü, AB başarısının ardından rotayı İngiltere’ye kırdı. 4 milyar dolarlık dev bütçeye ulaşan sektörde İSHİB’in yeni başkanı Teoman Durukan olurken, ihracat şampiyonları ödüllerine kavuştu.
Dünya Ekonomisi
/ 18 Nisan 2026Trump’ın Deniz Ablukası Kararına İran’dan Yanıt: Hürmüz Boğazı Yeniden Kapatıldı!
İran Devrim Muhafızları Ordusu Hatemul Enbiya Merkez Karargahı, ABD'nin uyguladığı deniz ablukasını gerekçe göstererek Hürmüz Boğazı'nın geçişlere kapatıldığını duyurdu. Tahran yönetimi, daha önce sağlanan esnekliğin ABD’nin taahhütlerine uymaması nedeniyle sona erdirildiğini açıkladı.
Gündem
/ 18 Nisan 2026Ataşehir Belediyesi’nde Şafak Operasyonu: Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel ve 18 Kişi Gözaltında!
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen geniş kapsamlı yolsuzluk soruşturması kapsamında, Ataşehir Belediyesi’ne şafak operasyonu düzenlendi. "Rüşvet", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve "ihaleye fesat karıştırma" suçlamalarıyla başlatılan operasyonda, aralarında Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel’in de bulunduğu 18 kişi gözaltına alındı.
Ekonomi
/ 18 Nisan 2026TOBB ve TESK Verileri Açıklandı: Yeni Kurulan Her 10 Esnaftan 5’i İflasın Eşiğinde
Türkiye ekonomisinde maliyet artışları, yüksek faiz ve enflasyon kıskacı işletmeleri derinden sarsıyor. 2026 yılının ilk çeyreğine dair açıklanan veriler, reel sektördeki yangını rakamlarla kanıtladı. Yılın ilk üç ayında kapanan işletme sayısı 44 bini aşarken, batık kredilerdeki devasa artış dikkat çekiyor.
Benzer Haberler
