Sosyal Medya

Borsa

Piyasa Bülteni: ÜFE TÜFE makası yüzde 54

Dün sabah saatlerinde açıklanan resmi enflasyon verilerine göre, TÜFE Mart ayında akaryakıt zamlarının da belirleyici olduğu ulaştırma kalemi öncülüğünde (ulaştırma…

Piyasa Bülteni: ÜFE TÜFE makası yüzde 54

Dün sabah saatlerinde açıklanan resmi enflasyon verilerine göre, TÜFE Mart ayında akaryakıt zamlarının da belirleyici olduğu ulaştırma kalemi öncülüğünde (ulaştırma aylık bazda %13,3 artış kaydetti) beklentilere paralel %5,46 artış kaydederken, yıllık bazda %61,14 seviyesine yükseldi. Bu sonuçlarla, tüketiciye yansıyan enflasyon 20 yıl geriye giderek 2002’den bu yana en yüksek seviyeye geldiğini gördük.

Öte yandan, üreticiye yansıyan enflasyon, Mart ayında %9,19 artarken, ÜFE yıllık bazda %114,97 ile son 27 yılın zirvesine taşındı. Bu sonuçlarla, ÜFE ile TÜFE arasındaki makas 54 puan ile başka bir rekora daha imza attı. ENAG ise yıllık TÜFE enflasyonunu %143 olarak hesapladığını duyurdu. Enflasyon verilerine yönelik soru işaretlerinin korunduğunu veya hissedilen enflasyonun daha yüksek olduğu yönünde iddiaların da var olduğunun altını çizmek gerekiyor.

Özellikle, ÜFE ile TÜFE arasında açılmaya devam eden makası, enflasyonun henüz tepe yapmadığı yönünde okuyoruz. Veri ardından önde gelen yurtdışı kurumlar yıl sonu enflasyon beklentilerini yükseltirken, uzun bir süre daha enflasyonun yüksek seyrini koruyacağı noktasında hemen hemen herkesin hemfikir olduğunu görüyoruz. Enflasyon fiyatların artış hızıdır. Şu anda yaşanan en büyük sorun ise hayat pahalılığıdır!

Dün enflasyon verileri kadar diğer can sıkıcı bir veri ise Ticaret Bakanlığı tarafından açıklandı. Bakan Muş, ihracatın ilk çeyrekte %21 artışla 60,3 milyar dolar, ithalat ise aynı dönemde %42 artışla 86,7 milyar dolar olduğunu açıkladı. Bültenlerimizde, Ukrayna krizi nedeniyle tırmanan jeopolitik riskleri ve bunun emtia fiyatları üzerinde yarattığı tahribatı anlatarak, Türkiye’nin cari açık ve enflasyonla savaşının olumsuz yönde etkilendiğine vurgu yapıyorduk. Elbette, veriyi eğip bükmeden, ihracat rakamlarının rekor kırdığını görsek de, ithalatın daha da büyük rekorlar kırması ve tırmanan enerji faturası, Türkiye’nin döviz talebinin artacağına işaret ederek kur üzerinde de yukarı yönde baskı yaratacağını düşünüyoruz.

Tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen, Ukrayna krizi ardından, dünyanın en büyük gaz tedarikçisi konumuda olan Rusya yönelik alternatif arayışlar ve bu noktada Türkiye’nin kritik coğrafik ve jeostratejik konumu, artan diploması Doğu Akdeniz gazı ile birlikte düşünülürse, hem KKTC’yi hem de Türkiye’yi çok farklı bir noktaya taşıma potansiyeli barındırdığını düşünüyoruz. Bu beklentimize mim koymuş olalım!

Dün her ne kadar enflasyon yeni zirvelere yükselse de veya dış ticaret açığı enerji önderliğinde yeni rekorlar kırsa da, Türk mali piyasaları günü olumlu bir şekilde tamamlamayı başardı. USDTRY kuru 14,70 seviyesinin kıyısında yatay hareketine devam ederken, BİST100 ana endeksi günü %2,65 bankacılık endeksi ise %3,22 yükselişle tamamladı.

ABD Başkanı Biden’ın Putin için “katil” ifadesini kullanıp savaş suçlusu olduğunu yönünde ithamda bulunduğunu görüyoruz. Hatırlanacağı üzere dün de Ukrayna dışişleri bakanı, Rus güçlerini Bucha kasabasında bir “katliam” gerçekleştirmekle suçlamıştı. Yeni yaptırım beklentilerinin gölgesinde, Brent cinsi petrolün varil fiyatı, teknik mânâda önem verdiğimiz 103 dolar seviyesinin altında haftalık kapanış yapamayarak yeniden 109 dolar seviyesine varan bir yükseliş kaydettiğini görüyoruz.

Öte yandan, son 3 gündür, doların piyasa kuru olan sepet DXY yeniden yükselişe geçerek 99 seviyesini test ederken, EUR/USD paritesi de geçen hafta test ettiği 1,1184 seviyesinde tutunamayarak yeniden 1,0970 seviyesine varan bir geri çekilme kaydetti. ABD’de 2 ve 5 yıllık tahvil getirisinin sırası ile 5 ve 10 yıllık getirinin üzerine yükselmesi ile verim eğrisi yatay hatta küçük de olsa kısa vade lehine dönerken, FED’den 4 Mayıs olağan FOMC toplantısına yönelik 50 baz puan faiz artırım beklentisine bu sabah %81 ihtimal tanındığını görüyoruz. Bu bağlamda yarın açıklanacak bir önceki toplantıya yönelik tutanaklar da önemle takip edilecektir.

Altının ons fiyatı ise 1,930 dolar seviyesinin civarında yatay seyrini şimdilik korumaya devam ediyor. Okurlarımızı sıkmak istemeyiz lâkin altın cephesinde 1,960-1,965 dolar bandı aşılamadan yükseliş beklentimizin olmadığının altını bir kez daha çizelim. Bitcoin cephesinde ise teknik manada büyük önem verdiğimiz 45,500 dolar seviyesinin aşılması ardından uzun pozisyonlarımızı güçlendirmiştik. Yukarıda, 48,300 dolar seviyesinde bulunana 200 günlük ortalamaları ilk etapta direnç bölgesi olarak kabul edilebilir. Geçilmesi durumunda, 52,000 seviyesini konuşacağız.

Tesla’nın patronu Elon Musk, Twitter’in yaklaşık 3 milyar dolar değerinde %9,2 hissesini aldığını açıklarken. Bu hamle Elon Musk’ı en büyük hissedar yaparken, Twitter hisseleri dün %27’den fazla yükseliş kaydetti. Elon Musk’ın kendi Twitter hesabından geçen hafta yapmış olduğu açıklama ve ankette, “İfade özgürlüğü demokrasinin temel taşlarından bir tanesi. Sizce Twitter ifade özgürlüğü prensiplerine yeterince uyum sağlıyor mu? Yeni bir platform gerekli mi?” sorularını yönelterek değişimin de fitilini ateşlemişti. Kripto paraların da iyi bir savunucusu olan Elon Musk ve Twitter ismi yan yana düşününce, insanın adeta yüzü gülüyor.

Twitter haberi sonrasıda, ABD teknoloji endeksleri geceyi yükselişle tamamlarken, Nasdaq %2 yükselişle olumlu anlamda ayrıştı. Bu etki sabah saatlerinde Pasifiğin diğer ucunda da hissediliyor. Hong Kong ve Şangay borsası %1-2 civarında artıda seyrederken, geriye kalan Asya borsalarında yatay bir seyir hâkim. ABD borsalarının vadeli işlemlerinde ise küçük de olsa eksiler göze çarpıyor.

Türkiye’de bugün Reel Efektif Döviz Kuru açıklanacak. ABD’de büyümenin öncü göstergeleri olan PMI ve ISM endeksleri takip edilebilir. KKTC İstatistik Kurumu’nun ise enflasyon verilerini açıklaması bekleniyor.

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler