Sosyal Medya

Gündem

Piyasa Bülteni: Asya’da hava bozdu, Çin covid önlemlerini artırdı!

Yeni haftanın ilk iş gününe pek de sevimli bir tablo ile başlamıyoruz. Asya hisse senedi piyasaları ve petrol fiyatları, yatırımcıların Çin’deki…

Piyasa Bülteni: Asya’da hava bozdu, Çin covid önlemlerini artırdı!

Yeni haftanın ilk iş gününe pek de sevimli bir tablo ile başlamıyoruz. Asya hisse senedi piyasaları ve petrol fiyatları, yatırımcıların Çin’deki yeni COVID-19 kısıtlamalarının ekonomik yansımalarından endişe duymasıyla gerilerken, riskten kaçınma isteğinin artması ile güvenli liman dolar ve ABD 10 yıllık tahvilleri talep görmeye başladı.

Çin’in başkentinde ve ülke çapında artan COVID-19 vakaları nedeniyle yetkililerin en çok etkilenen bazı bölgelerindeki sakinleri evde kalmaya çağırmasının ardından dersler de çevrimiçi (online) olarak başladı. Hong Kong lideri John Lee, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve diğer dünya liderleriyle bir araya geldiği Bangkok’taki Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesinden döndükten sonra COVID-19 testi pozitif çıktı. Bölgede dikkatleri yeniden Covid’e çevrilmesi ile son dönemlerin bu konuda en çok dikkat çeken borsası Hang Seng %2 ekside günü tamamladı.

Öte yandan, küresel risk iştahı için önemli bir para birimi olan Çin Yuan’ın son 4 günde yeniden %2 değer kaybettiğini görüyoruz. Zayıflayan Yuan ve devam eden sermaye çıkışlarına karşın, Pekin’in ekonomiyi desteklemek için parasal koşulları gevşetme kabiliyetini sınırlarken, Çin Merkez Bankası, gösterge borç verme oranlarını üst üste üçüncü ayda da değiştirmedi.

FED’in enflasyonla savaşında dizginlerin gevşetilmemesi adına üyelerden gelen şahince açıklamalar ve bu sabah Asya’da patlak veren COVID kaygıları küresel mali piyasaların görünümü olumsuz etkiliyor. Brent cinsi ham petrolün varil fiyatı 86 dolar seviyesine gerileyerek son 2 ayın dibini test ederken, risk iştahına daha bir duyarlı olan gümüş 20,70 dolar seviyesine geri çekildi. ABD enflasyon verisi ardından dolar zayıflığı ile 1,05 seviyesine dayanan EURUSD paritesi bu sabah 1,03’ün altına geriledi. Benzer bir şekilde, doların piyasa kuru DXY, 107,4 seviyesine yükselerek son 10 günün zirvesine geld. Altın cephesi de benzer bir şekilde karamsar havaya ayak uydurarak 1,745 dolar seviyesinden işlem görüyor. Kripto cenahında ise sıralamada ilk üçte yer alan dünyanın en büyük borsalarından FTX’in iflas etmesi ardından devam eden artçı sarsıntılar bu sabah Asya’nın olumsuz havası ile birleşince, amiral gemi bitcoin 16bin dolar seviyesinin altını zorluyor.

Türkiye cephesinde ise, İstiklal Caddesi’nde düzenlenen terör saldırısından 6 gün sonra Türk Silahlı Kuvvetleri, Kuzey Irak ve Suriye’ye hava harekatı düzenledi. Pençe-Kılıç Hava Harekatı’nın başarıyla icra edildiği açıklandı. USDTRY kuru, yeni haftanın ilk işlem gününde, henüz elektronik işlemlerde alışık olduğumuz 18,62 – 18,63 bandına işlem görürken, Türk hisse senetlerinin, bir miktar da olsa küresel olumsuz havadan nasibini alarak günü düşüşle karşılamasını bekliyoruz. Borsa İstanbul cephesinde revaçta olan bazı hisselerdeki sert kayıplar gözden kaçmıyor!

TCMB, 41 kişinin katılımı ile piyasa katılımcıları anketinin Kasım ayı sonuçlarını açıkladı. Buna göre, yıl sonu TÜFE enflasyon beklentisi sınırlı bir yükselişle %68,1 ; 12 ay sonrasına ilişkin beklenti ise yine sınırlı bir şekilde yükselişle %37,5 oldu. Yıl sonu USDTRY kuru beklentisi 19,82’den 19,54’e gerilerken, 12 ay sonrasına ilişkin beklentisi ise benzer bir şekilde 23,61’den 23i35’e geriledi.

Uzun bir süredir merakla beklenen Dünya Kupası Katar’da başladı. 1 ay boyunca sürecek futbol şölenine 32 ülke iştirak edecek. Bahislere göre en yüksek olasılık sırasıyla Brezilya, Arjantin, Fransa, İngiltere ve İspanya’ya veriliyor. Fenerbahçemizde oynayan Valencia’nın iki gölü ile Ekvator açılış maçında ev sahibi Katar’ı mağlup etti.

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler