Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Petrol fiyatları son on yılın en yüksek seviyesine yükseldi

ABD’de petrol fiyatları Çarşamba günü son on yılın en yüksek seviyesine yükseldi. Küresel bazda Brent petrol ve ham petrolün rallisi…

Petrol fiyatları son on yılın en yüksek seviyesine yükseldi

ABD’de petrol fiyatları Çarşamba günü son on yılın en yüksek seviyesine yükseldi. Küresel bazda Brent petrol ve ham petrolün rallisi devam ederken, fiyatlar varil başına 111 doları aştı. Fiyatlardaki bu yükseliş, Rusya’nın da dahil olduğu OPEC ülkelerinin Nisan ayı üretimini görüşmek üzere çarşamba günü gerçekleşecek toplantısından hemen önce geldi.

Refinitiv Eikon verilerine göre, ABD’de petrol fiyatlarının karşılaştırma ölçütü olan West Texas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemleri, 110.18$’a kadar yükseldikten sonra %6.05 artışla varil başına 109.67$’dan işlem gördü. Salı günü ise %8.03 artarak varil başına 103.41$ seviyesine yerleşti.

Kuresel bazda ise Brent petrol fiyatları %6.09 artışla 111.36$’dan işlem gördü. Refinitiv Eikon’dan alınan verilere göre, Brent kısa bir süre önce varil başına 111,78$’a kadar yükseldi. Söz konusu seviye Ocak 2013’ten beri görülmemişti.

Again Capital’in ortaklarından John Kilduff, Piyasanın kaybetmeyi göze alamayacağı şeyin petrol olduğunu belirterek, “Artan petrol fiyatları küresel petrol piyasası ve tedarik zinciri için dramatik bir durum haline geldi. Dünya ülkelerinin petrol ihracatını durdurarak Rusya’ya karşı tavır alacağı ortada” yorumunu yaptı.

Hem WTI hem de Brent petrol, geçen Perşembe Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından 2014’ten bu yana ilk kez 100 doların üzerine çıkarak küresel arenada arz endişelerine neden oldu.

New York merkezli döviz şirketi Oanda’nın piyasa analisti Ed Moya son yaşanan durumlarla ilgili, “Ukrayna’daki savaş devam ederken, küresel anlamda petrolde arz riski artacağı için, ham petrol fiyatları yükselmeye devam edecektir. Petrol piyasasının Rus enerji sektörüne yaptırım uygulanacağını düşünüldüğünde, Brent petrol fiyatları 120 dolar seviyesine kadar yükselebilir” dedi.

Salı günü Uluslararası Enerji Ajansı üye ülkeleri, petrol fiyatlarındaki yükselişi frenlemek amacıyla 60 milyon varil petrol rezervini piyasaya sürme planlarını açıkladı. ABD ise bu planın bir parçası olarak 30 milyon varili piyasaya sürecek.

 

cnbc.com

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler