Sosyal Medya

Piyasa

İnfo Yatırım’dan Haftalık Makro Bülten; ‘ABD’de Haftanın Konusu Enflasyon Olacak…’

TCMB Faiz Kararı 14 Nisan’da Açıklanacak TCMB, 2022 yılının dördüncü faiz kararını 14 Nisan Perşembe günü saat 14:00’da açıklayacak. TCMB’den…

İnfo Yatırım’dan Haftalık Makro Bülten; ‘ABD’de Haftanın Konusu Enflasyon Olacak…’

TCMB Faiz Kararı 14 Nisan’da Açıklanacak

TCMB, 2022 yılının dördüncü faiz kararını 14 Nisan Perşembe günü saat 14:00’da açıklayacak. TCMB’den bu ayda faiz değişikliği ön görmeyerek%14,00 oranındaki politika faizinin sabit kalacağını düşünüyoruz. Özellikle%61,1 olan enflasyon verisi ve ülkelerin sıkılaşma adımlarını artırması bu görüşümüzü destekler nitelikte. Para Politikası Kurulu toplantısında en önemli gündem maddelerinin Rusya – Ukrayna krizi, ticari kredi büyümesi, ekonomik aktivite, yüksek enflasyon ve liralaşma olmasını bekliyoruz. Türkiye’nin cari fazla modeline geçmesi sonrasında Rusya – Ukrayna krizinden kaynaklı olarak yükselen fiyatlardan ve enflasyondan dolayı geçen ay TCMB’nin yayımladığı karar metninden ‘cari fazla’ cümlesi çıkarılmıştı. Mevcut piyasa dinamiklerine baktığımızda para politikasının tekrar yönlendirici bir unsur olarak öne çıkması ile ilgili hangi adımların atılacağının bu yılın son çeyreğinde belli olacağını ön görüyoruz.

ECB faiz kararı da bu hafta açıklanacak. Sıkılaşma ve faiz artırımından en uzak görünen Merkez Bankalarından olan ECB’nin son zamanlarda bu mottosundan vazgeçtiği görülüyor. Geçtiğimiz aylarda ECB Başkanı Lagarde’nin yaptığı konuşmaların ardından 2022 yılının son çeyreğinde piyasalar tarafından faiz artırımı olabileceği görüşü hakimken, son gelişmeler ve yükselen enflasyon ile birlikte faiz artırımı yılın ikinci yarısının başında olabileceği konuşuluyor. ECB üyeleri de enflasyonla mücadele kapsamında sıkılaşma adımlarının başlamasını uygun görüyor.

ABD’de Haftanın Konusu Enflasyon Olacak

ABD’de önümüzdeki hafta enflasyon verisi açıklanacak. ABD enflasyonun yükselen enerji ve hammadde fiyatlarından kaynaklı olarak %8,50’a yakın açıklanması bekleniyor. Bu da son 40 yılın en yüksek enflasyonuna işaret ediyor. Enflasyon kaynaklı gelişmeler sonrasında Fed de sıkılaştırma adımlarını artırdı. Mart ayında 25 baz puan faiz artıran Fed’in 6 faiz artırımı daha yapacağı görüşü piyasalarda hakimken bu artırımların 50 baz puan olacağı piyasalar tarafından fiyatlanıyor. Fed Başkan Yardımcısı adayı Brainard’ın şahin açıklamaları ardından Mart ayındaki faiz kararı tutanaklarını yayımlayan Fed, görüşünü fazlasıyla enflasyon kaynaklı gelişmelerden dolayı şahinleştirdi. Mayıs ayında Fed’den 50 baz puan faiz artışı ve bilanço küçültme bekleniyor.

15 Nisan tarihinde Kutsal Cuma günü nedeniyle ABD, Almanya ve İngiltere piyasaları kapalı olacak. Piyasalar yurt içindeki İşsizlik Oranı, Cari Denge, Sanayi Üretim Endeksi ve Faiz Kararını takip edecekken, İngiltere’de TÜFE verisi, ABD’de KKO, Perakende Satışlar ve Sanayi Üretim Endeksi açıklanacak.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

İnfo Yatırım

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler