Sosyal Medya

Genel

Goldman Sachs: Küresel ekonomi, tarihin en büyük petrol arz krizlerinden biriyle karşı karşıya

Goldman Sachs’e göre, küresel ekonomi tarihteki en büyük petrol arz krizlerinden biriyle karşı karşıya. Rusya’nın petrol ihracatı Ukrayna’yı işgalinden bu…

Goldman Sachs: Küresel ekonomi, tarihin en büyük petrol arz krizlerinden biriyle karşı karşıya

Goldman Sachs’e göre, küresel ekonomi tarihteki en büyük petrol arz krizlerinden biriyle karşı karşıya. Rusya’nın petrol ihracatı Ukrayna’yı işgalinden bu yana düştü. Goldman Sachs’teki stratejistler, eğer yaptırımlar devam ederse deniz yoluyla taşınan Rus petrolünde günde 3 milyon varile varan bir düşüş yaşanabileceğini düşünüyor. Söz konusu kesinti gerçekleşirse, bunun İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana görülen en büyük altıncı kesinti olacağı anlamına geliyor.

 

Öte yandan Çin, petrol piyasasının nasıl yeniden dengeleneceği konusunda kritik bir rol oynamakta. Ülke muhtemelen daha fazla Rus ihracatını kabul edebilecek olsa da, asil önemli soru Çin’in Rusya’nın baskın ticaret ortağı olmak isteyip istemeyeceği. Çin’in önemli ölçüde daha fazla Rus petrolü satın alıp almaması ve planlanan ithalatları başka noktalara yönlendirip yönlendirmeme kararı, petrolde küresel bir kesinti olup olmaması açısından hayati bir önem taşıyor.

 

Ek arz OPEC üyeleri dahil olmak üzere birkaç farklı kaynaktan gelebilir; eğer yaptırımlar kaldırılırsa İran ve Venezuela stratejik petrol rezervlerini devreye sokup üretimlerini artırabilir. Yine de petrolün bu ülkelerden tedarik edilmesi haliyle zaman alacak. Orta vadede ise, petrol tedarik zincirinde bu tür bir bozulma muhtemelen küresel anlamda nükleer ve yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişi hızlandıracak.

 

Goldman Sachs Research emtia stratejistlerine göre, enerji piyasasını Rusya ihracatındaki aksamadan sonra hızla yeniden dengelemenin tek yolu, tüketimin düşmesine neden olması için hızla yükseltilecek petrol fiyatlarından geçiyor. Stratejistlere göre günde 2 milyon varillik bir kesinti petrol fiyatlarını muhtemelen varil başına 145 dolar seviyesine çıkaracak. Günde 4 milyon varillik bir açık ise, ham petrol fiyatını 175 dolara çıkarabilir. Stratejistler ortalama olarak Brent petrol fiyatlarının 2022 boyunca varil başına 135 dolara yükselmesini ve günde 1,6 milyon varillik bir kesinti olmasını bekliyor.

 

Goldman Sachs

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler