Sosyal Medya

Borsa

Gelişen piyasalar 9,8 Milyar dolar sermaye çıkışıyla sarsıldı

Mart ayında gelişmekte olan piyasa (EM) borçları ve hisse senetlerinde, yabancı portföy yatırımcıları tarafından 9,8 milyar dolarlık bir sermaye çıkışı…

Gelişen piyasalar 9,8 Milyar dolar sermaye çıkışıyla sarsıldı

Mart ayında gelişmekte olan piyasa (EM) borçları ve hisse senetlerinde, yabancı portföy yatırımcıları tarafından 9,8 milyar dolarlık bir sermaye çıkışı gerçekleşti. Uluslararası Finans Enstitüsü’ne (IIF) göre bu, Mart 2021’den bu yana yaşanan ilk net sermaye çıkışı ayı oldu. IIF konuyla ilgili, “Jeopolitik olaylar, sıkılaşan para politikaları, artan enflasyon ve birçok ekonominin pandemiden hızlı toparlanmayacağı korkusu gibi sebeplerden kaynaklanan endişe nedeniyle yatırımcıların risklere karşı daha duyarlı olduğu anlaşılıyor. Genel olarak, yılın ilk çeyreğinde yatırımcıların daha seçici olduğu gözlemlendi” yorumunda bulundu.

Çin’in borç ve hisse senedi piyasası, sermaye çıkışlarının büyük kısmını oluştururken, diğer gelişmekte olan marketlere sermaye akışları pozitif kaldı. Çin tahvillerinde 11,2 milyar dolar sermaye çıkışı kaydedilirken ve hisse senetlerinde ise 6,3 milyar dolar çıkış gerçekleşti. Çin hariç gelişmekte olan ülkeler borcu 8,2 milyar dolar sermaye akışı toplarken ve hisse senetlerinde 400 milyon dolarlık sermaye çıkışı yaşandı. IIF, bunu piyasa rotasyonunun göstergesi olarak tanımlanabilecek ‘benzeri görülmemiş bir dinamik’ olarak adlandırdı.

 

business-standard.com

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler