Sosyal Medya

Piyasa

Gece Bülteni: ‘Risklerin Ortak Noktası Enflasyon…’

Rusya’nın işgali; bölgeden tahıl ve emtia arzının azalmasına, tedarik sıkıntılarının artmasına yol açtı. Ukrayna’nın müttefiklerinin Rusya’ya mali yaptırımlar uygulaması; enerji ve emtia fiyatlarının yükselmesine, ulaştırma ve tedarik yollarının daralmasına neden oldu...

Gece Bülteni: ‘Risklerin Ortak Noktası Enflasyon…’

Rusya’nın işgali; bölgeden tahıl ve emtia arzının azalmasına, tedarik sıkıntılarının artmasına yol açtı. Ukrayna’nın müttefiklerinin Rusya’ya mali yaptırımlar uygulaması; enerji ve emtia fiyatlarının yükselmesine, ulaştırma ve tedarik yollarının daralmasına neden oldu. Merkez bankaları yılın ilk yarısından itibaren gıda ve emtia fiyatlarının normalleşmesinin dezenflasyon sürecini destekleyeceğini düşünüyordu.

Merkez bankalarının enflasyon hedeflerinin tutması için işgalin sona ermesi, mali yaptırımların kalkması gerekiyor. Ya da Fed Başkanı Powell’ın dün ekonomi sunumunda belirttiği gibi şiddetli enflasyonu yavaşlatmak için kısa vadeli faiz oranlarını beklenenden daha fazla ve daha hızlı artırmak gerekebilir. Fed geçen hafta gerçekleştirdiği toplantıda sadece bir üye yarım puanlık artış yönünde oy kullanmıştı. Fakat Fed Başkanı Powell bir ya da daha çok toplantıda daha fazla faiz artırıp agresif hareket edebileceklerini açıkladı, bu açıklamalar diğer Fed üyelerini de cesaretlendirecektir.

Dolar endeksi güçleniyor

Dolar endeksi Cuma günü St. Louis Fed Başkanı Bullard’ın yıl sonu Fed faizinin %3’ün üzerinde olmalı açıklaması ile yükselerek kapatmıştı. Yeni haftaya ise Fed Başkanı Powell’ın Fed’in gerekirse faiz artırımında daha fazla ve daha hızlı olabileceğini açıklamasıyla yükselerek başladı. ABD tahvil faizlerinin hızlı bir şekilde artış gösterirken, AB’nin Rusya’ya petrol ithal etmemek için çalışmada bulunduğunun açıklanması Brent petrolü 115 $ seviyesine yükseltti. Bu hafta ile birlikte Kur Korumalı Mevduat dönüşlerinin de başlayacak olması, yurt dışında doların güçlenmesine uygun bir sürecin olması Dolar/TL’de 15’in yeniden zorlanmasını beraberinde getirebilir.

İşlem hacminin sınırlı kalması…

BIST100, 2022 yıl içi en yüksek seviyelerini yenilemeye devam ediyor. Önemli direnç seviyelerinin geride kalması yeni alıcılar getirmesine karşın, son iki işlem gününde yaşanan yükselişte işlem hacmi 26 milyar TL ile düşük kaldı. Yeni alıcılara rağmen işlem hacminin bu seviyelerde gerçekleşmesi, momentumun   zayıflığını göstermektedir. Kısa vadeli direnç noktası olan 2200’ün mevcut işlem hacmi ile geçilmesi zor olabilir. 2200’den gelecek kar realizasyonlarında 2147 ve 2115 destek seviyelerinde satışlar karşılanabilir. 2200 direnç seviyesi güçlü bir hacimle aşılması durumunda ise 2400’de bulunan ana zirveye yönelim devam edebilir.

Nisan vadeli BIST30 kontratı

2370-2410 bölgesinin üzerinde üç günlük artı kapanış, ortalamalar üzerinde yükselişin sürmesi kısa vadeli güçlenmenin devam edeceğini göstermektedir. Kısa vadeli ara direnç noktaları olan 2463 ve 2518’den ara realizasyonlar gelebilir, ana direnç noktası ise 2567’de bulunmaktadır. Dirençten satışlar 2413 ana destek seviyesinden karşılandığı sürece yükselen trend bozulmayacaktır.

Nisan vadeli Dolar/TL

Kırmızı ortalama 15.23 ile 15.32’de bulunan fibonacci direnç seviyesi arasında sıkışma dün de devam etti. Mavi ortalama 15.09’dan yükselişe geçerek 15.23 desteği kırılması durumunda ana destek görevi görebilir. 15.32 direncin kırılması ise 15.74’ün bir kere daha test edileceğinin işareti olabilir.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

ÜNLÜ & Co

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler