Sosyal Medya

Piyasa

Gece Bülteni: ‘Merkez Bankası Günleri Başlıyor…’

Bugün ABD PPK toplantısı gerçekleşti. Yarın İngiltere, Türkiye ve Brezilya, Cuma günü ise Rusya Merkez Bankasının Para Politikası Kurulu toplantısı gerçekleşecek...

Gece Bülteni: ‘Merkez Bankası Günleri Başlıyor…’

Bugün ABD PPK toplantısı gerçekleşti. Yarın İngiltere, Türkiye ve Brezilya, Cuma günü ise Rusya Merkez Bankasının Para Politikası Kurulu toplantısı gerçekleşecek. İngiltere ve Brezilya Merkez Bankası’nın yükselen enflasyon karşısında faiz artırımlarına devam etmesi bekleniyor, Fed bugün faiz artırım serisinin ilk faiz artırımını gerçekleştirdi.

Rusya Merkez Bankası rublede değer kaybını durdurmak için şok bir faiz artırımı daha yapabilir. TCMB 2022 para politikasını liralaşma üzerine kurduğu için, ne bu toplantıda ne de yıl sonuna kadar diğer toplantılarda bir faiz değişikliği beklenmiyor.

Piyasada yükselen sesi TCMB duyacak mı?

Dolar/TL’nin 15’i test etmesi sonrasında TCMB’nin ya da ekonomi yönetiminin bir adım atacağına yönelik piyasada sesler yükselmeye başladı. Gün içerisinde kurun 14.50’ye geri çekilmesi, 2 yıllık tahvil faizi yükselirken 10 yıllık tahvil faizinde düşüş; piyasada yükselen seslerin, Perşembe günkü TCMB toplantısı öncesinde fiyatlara az olsa da girdiğini gösteriyor. Dün Kabine Toplantısı’nda ekonomiye yönelik bir adım atılmamış olması aslında bu beklentilerin karşılanamayacağına dair önemli bir işaret olabilir. TCMB’nin kur ve enflasyonda yaşanan yükselişe rağmen faizi sabit tutacağını düşünüyoruz. Kur TCMB faiz kararı açıklanana kadar 14.52-15.00 aralığında kalabilir.

Zirvede hisse değişimi belirleyici olacak

Borsa İstanbul dün yıl içi zirvesini test etti ve zirveden gelen satışlar ile günü hafif satıcılı kapattı. Rusya-Ukrayna arasında ateşkes beklentisi, petrol ve emtia fiyatlarında sert düşüşün devam etmesine neden oluyor. BIST100’de son bir ayda en fazla yükselen sektör %16 ile metal ana sektörü; iletişim, madencilik ve petro-kimya diğer yükselenler olarak sıralanıyor. Rusya-Ukrayna arasında ateşkes ihtimali, son bir ayda prim yapan bu sektörlerde kar realizasyonu yaşanmasına neden oluyor. BIST100’de son bir ayda en fazla düşen sektörler; %27 düşüşle turizm ve %8,66 ile ulaştırma. Ateşkes beklentisi ulaştırma, turizm ve iç talebe yönelik sektörlerin hızlı bir şekilde toparlanmasını sağlıyor. Son bir aylık kazanımların kar realizasyonu ile son bir aylık düşüşlerin tepkisi, zirvede hisse değişimini beraberinde getiriyor. 2102 zirvesi aşılması halinde 2200’e, zirveden kar satışları 2050 desteğine yöneltebilir.

Nisan vadeli BIST30 kontratı

2410’da bulunan zirve yenilenmedi ama Pazartesi günkü kazanımlar korundu. Gün içerisinde satışlar 2367-2320 destek aralığında karşılandı, kapanış destek bölgesinin üzerinde gerçekleşti. Bugün 2335 kısa vadeli desteğinin korunmasını bekleyebiliriz. Destekten gelecek alımlarda hedef direnç noktalarımız 2412 ve  2463’tür.

Nisan vadeli Dolar/TL

15.30-15.32 kısa vadeli ana destek bölgesi kırıldı, MACD ortalamasını aşağı yönde geçerken RSI alım bölgesinden çıktı. 15,32 desteğinin direnç konumuna gelmesi ile seans içi trend yataya dönüştü. Mavi ortalama 15,06’dan yükselerek yatay trend destek olmasını ve dünkü düşüşte gelecek alımlarda 15,32’nin direnç olmasını bekliyoruz.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

ÜNLÜ & Co

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler