Sosyal Medya

Piyasa

Gece Bülteni: ‘Keskin Sirke Küpüne Zarar…’

Rusya’ya caydırıcı mali yaptırımlar uygulamadıkları için ABD başta olmak üzere müttefik devletler, dünya kamuoyunun eleştirilerinin hedefindeydi. Müttefikler bir hafta önce enerji darboğazına yol açacağı gerekçesi ile Rusya’yı swift sisteminden çıkarılmasına çekince koyarken, bu hafta Rusya’dan petrol ithalatına ambargo koyulmasını tartışmaya başladı...

Gece Bülteni: ‘Keskin Sirke Küpüne Zarar…’

Rusya’ya caydırıcı mali yaptırımlar uygulamadıkları için ABD başta olmak üzere müttefik devletler, dünya kamuoyunun eleştirilerinin hedefindeydi. Müttefikler bir hafta önce enerji darboğazına yol açacağı gerekçesi ile Rusya’yı swift sisteminden çıkarılmasına çekince koyarken, bu hafta Rusya’dan petrol ithalatına ambargo koyulmasını tartışmaya başladı. Dünya kamuoyu Rusya’nın swift sisteminden çıkışı ciddi bir adım olarak nitelerken; Rusya’nın resmi kurumlarının yurt dışında varlıklarının dondurulması, global ödeme sistemlerinin de Rusya’da faaliyetlerini dondurduğunu açıklaması ile mali yaptırımlar kar topu yığını gibi büyüyerek devam etti.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken Avrupalı müttefikler ile Rusya petrolüne ambargo getirilmesi durumunda alternatif arz kaynakları konusunun araştırıldığını belirtti. Rusya’ya şu ana kadar uygulanan mali yaptırımların tam etkisi bilinmiyor. Geçen hafta sermaye kontrolleri getirilmiş, piyasalar gelecek haftaya kadar kapalı kalacağı açıklanmıştı. Rusya Maliye Bakanlığı, tahvil ödemelerinin yapılacağını ama aksama olabileceğini belirtti. Rusya Merkez Bankası’nın rezervleri  dondurulduğu için Rusya’nın yabancı para cinsi tahvillerde temerrüte düşebileceği belirtiliyor. Keskin sirke küpüne zarar misali, müttefikler Rus petrolüne ambargodan daha fazla olumsuz etkilenebilir.

Dolar/TL’de volatilite artabilir

Petrol fiyatlarında yaşanan rekorlar; dış ticaret dengesinde bozulma, ülkeden daha fazla döviz çıkışı olarak yansıyacaktır. Tasarruf kaynaklı kura talep olmasa bile tüketim kaynaklı talep, kurda yükseliş eğiliminin devamına neden olabilir. 14.39 direnci yakından takip edilmelidir, 14.39 direncinin kırılması, yeni işlem aralığının 14.39-14.79 aralığına yükseltecektir.

Destekler güçlü ama…

Asya piyasaları ayı piyasasına girerken, Avrupa borsaları ve bazı ABD endeksleri ayı piyasasının sınırında hareket ediyor. BIST100, yurt dışı riskler ve bu risklerin yurt içi yansımalarını yurt dışı piyasalara göre çok daha az fiyatladı. BIST100’de dün bir kere daha  desteklerden gelen tepkinin güçlü olduğunu gördük ama BIST100’ün de tüm dünya borsaları gibi düşen trend içerisinde hareket ettiğini unutmamak gerekiyor. Bugün, 1974 desteğinin yeniden test edilmesini bekliyoruz. Dünkü tepkinin gerçekleştiği 1974 desteğinin kırılması durumunda göreceli güçlenme son bulunabilir, 1924’e geri çekilme olabilir. Düşen trend içerisinde gerçekleşecek tepkilerde 2013 ve 2043 direnç noktalarıdır.

Nisan vadeli BIST30 kontratı

Dünkü analizimizde; 2274 düşen kanal direnci tepe olmak üzere 2207’de bulunan yatay desteğine doğru ilk etapta geri çekilme beklediğimizi belirtmiştik. Dün 2195 en düşük görülmek üzere 2270’e kadar bir tepki yükselişi gerçekleşti. Bugün 2270 düşen kanal direnci olarak yine etkili olmasını, 50 günlük ortalama olan 2209’a doğru yeniden bir geri çekilme yaşanmasını bekliyoruz. Gün içi destek seviyelerimiz 2209 ve 2141, direnç seviyelerimiz 2270 ve  2281’dir.

Nisan vadeli Dolar/TL

Dün 15.06 üzerinde kapanış ile birlikte kısa vadeli yeni bir yükseliş dalgası teyit edildi. Ortalamaların yükselmesi, 14.85-15.06 aralığına olası geri çekilmeleri yeni bir alım fırsatına dönüştürecektir. Yeni yükseliş dalgasında 15.32 ve 15.74 seviyeleri sırasıyla hedef direnç noktaları olacaktır.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

ÜNLÜ & Co

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler