Sosyal Medya

Piyasa

Gece Bülteni: ‘Artan Jeopolitik Riskler…’

ABD ve müttefikler, Rusya’nın bu hafta Ukrayna’nın geniş kesimlerini kapsayacak bir işgale her an başlayabileceğini iddia etti. ABD daha önce Çin Olimpiyatları bitişi olan 20 Şubat’tan sonra bu işgalin olabileceğini iddia etmişti...

Gece Bülteni: ‘Artan Jeopolitik Riskler…’

ABD ve müttefikler, Rusya’nın bu hafta Ukrayna’nın geniş kesimlerini kapsayacak bir işgale her an başlayabileceğini iddia etti. ABD daha önce Çin Olimpiyatları bitişi olan 20 Şubat’tan sonra bu işgalin olabileceğini iddia etmişti.  Bu iddialar sonrasında Cumartesi günü ABD Başkanı Biden ile Rusya Devlet Başkanı Putin 1 saatlik bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Putin bu iddiaları bir histeri olarak nitelendirirken, Biden olası bir işgal durumunda bunun büyük bir insan kaybına ve yaptırıma neden olacağı konusunda Putin’i sert bir şekilde uyardı.

Cuma akşamı işgalin bu hafta olabileceğine yönelik iddialar ABD borsalarını olumsuz etkilerken, altın ve petrol fiyatlarını yükseltti. Diplomatik çabaların sonucuz kalması, yıl içerisinde sürekli artıp azalan bir  jeopolitik risk olarak piyasaları etkileyecektir.

TL yeni bir sınavda

Fitch, Türkiye’nin kredi notunu BB-‘den B+’ya indirdi, görünümünü ise “negatif” olarak teyit ederek yeni bir indirimin kapısını açık tuttu. Fitch Türkiye’yi Moody’s ve S&P’ye göre daha yüksek nottan değerlendirdiği için kredi notu düşüşünün kur üzerinde etkisi olacağını düşünmüyoruz. Yıl başından bu yana Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline yönelik jeopolitik riskler karşısında Tl dolar karşısında güçlü kalmıştı. Jeopolitik riskler karşısında TL’nin yıl başından bu yana güven vermesi, gıdada KDV’nin %1’e indirilmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BAE ziyareti TL’yi yurt dışı belirsizliklere karşı güçlü tutacağını düşünüyoruz. 13.44-13.60 bandında bu gelişmeler fiyatlanabilir.

BIST100’de dipten alımlar çok güçlü

BIST100 geçtiğimiz haftayı %5.52 yükselişle tamamladı ve yıl başından bu yana yükselişi %10.41’e yükseltti.  Son iki haftanın en yüksek seviyesinden kapanırken, işlem hacmi de iki haftanın en yükseğinden gerçekleşti. Geçen hafta bu farkı yaratan, yıl başından bu yana endeksin gerisinde kalan sınai sektörde yaşanan güçlenmeydi. Sınai sektör geçen hafta %6.40 yükselerek, yıl başından bu yana artışını %6.14’e taşıdı. Bankalar geçen hafta %2.72 yükselişle endeksin gerisinde kaldı. Geçen haftanın 2 işlem gününde %1.8 eksiyken, BIST100 gün sonunda artı kapanış göstermeyi başardı. Bu dipten gelen alımlar BIST100’ün haftalık yükselişini daha anlamlı, daha dayanıklı kılmaktadır. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal olasılığı gerçekleşmediği taktirde; TL ve BIST100 bu dayanıklı yapıları ile sınırlı etkilenecektir. İşgal olmadığı taktirde 2000 altında dipten alımlar devam edecektir.

Şubat vadeli BIST30 kontratı

50 günlük mavi ortalama ile yükselen kanal desteğinden gelen alımlar ile bir önceki haftanın üzerinde kapanış gerçekleşti. Geçen hafta yaşanan yükseliş ile birlikte MACD ve RSI yeniden alım yönünde hareket etmeye başladı. Haftayı 2300 üzerinde kapatmamıza rağmen akşam seansı 2269’dan kapandı. Bugün 2260 desteğine geri çekilme, Cuma günü gibi dipten gelen alımlar ile dengelendiğimiz bir işlem günü olabilir. Destek seviyelerimiz 2260 ve 2220, direnç seviyelerimiz 2364 ve 2410’dur.

Şubat vadeli Dolar/TL

13,675 yatay desteğinin kırılmasının zayıflaması Cuma günü devam etti. 13.50 seviyelerine yakın noktadan gelen alımlar 13.60’da satışla karşılandı. Ortalamalarında gerilemesi ile birlikte yükseliş denemeleri satışla karşılanabilir.  Destek seviyelerimiz 13.45 ve 13.36, direnç seviyelerimiz 13.65 ve 13.67’dir.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

ÜNLÜ & Co

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler