Sosyal Medya

Piyasa

Enflasyonu Evcilleştirmek İçin Fed’in Kafanıza Girmesi Gerekiyor (TCMB’ye Dersler)

Jerome Powell, 11 Ocak’ta Federal Rezerv’in başında dört yıl daha onay için yaptığı konuşmada, Senato Bankacılık Komitesi’ne daha sıkı para…

Enflasyonu Evcilleştirmek İçin Fed’in Kafanıza Girmesi Gerekiyor (TCMB’ye Dersler)

Jerome Powell, 11 Ocak’ta Federal Rezerv’in başında dört yıl daha onay için yaptığı konuşmada, Senato Bankacılık Komitesi’ne daha sıkı para politikasının “istihdam piyasası üzerinde gerçekten olumsuz etkileri olmaması gerektiğini” söyledi.

Powell’dan sonra Fed başkanlığına aday görünen Lael Brainard’ın aynı hafta Kongre’ye kendi görüşü ile yankıladığı bu iddia, Fed’in politika yapıcılarını ekonomistler arasında faiz oranları, istihdam ve enflasyon arasındaki bağlantı hakkında onlarca yıl öncesine uzanan bir tartışmanın merkezine koyuyor. Başka bir deyişle, merkez bankasının araç setinin gerçekte nasıl çalıştığı ve enflasyonun seyrini belirleyen faktörler tartışma konusu.

Fed yetkilileri, mart ayı gibi başlayabilecek bir dizi faiz artırımına zemin hazırlarken ipte yürüyorlar. Son 40 yılın en hızlı tüketici fiyat enflasyonunu bastırma çağrılarına kulak verirken, aynı zamanda tarihi pazarlık gücünün tadını çıkardıkları bir anda işçileri cezalandırma görüntüsünden kaçınmaya çalışıyorlar, yaygın olarak gecikmiş olarak görülüyorlar.

1980’lerden beri ana akım ekonomiye hâkim olan enflasyon beklentileri doktrini, bu çemberin karesini almanın potansiyel bir yolunu sunuyor. Fikir, bir merkez bankası işletmeleri ve tüketicileri düşük ve istikrarlı enflasyonu koruyacağına ikna edebilirse, o zaman başka bir şey yapmak zorunda kalmayacağıdır. Bunun nedeni, fiyatların nereye gittiğine ilişkin beklentilerin enflasyonun kendisinin önemli bir iticisi olduğu düşünülmesidir. İşçiler daha yüksek enflasyon öngörmezse, kayıp alım güçlerini telafi etmek için daha büyük ücret artışları talep etmeyecekler. Aynı zamanda dışarı çıkıp bir şeyler satın almak için acele de etmeyeceklerdir.

Bu anlatımda, Fed’in 1970’lerdeki hatası buydu: Amerikan kamuoyunun enflasyonist psikolojisi üzerindeki kontrolünü, enflasyonu evcilleştirmek için yaptığı büyük faiz artışlarıyla ekonomiyi resesyona sürükleyip milyonlarca kişiyi işsiz bıraktığında kaybetti. Berkeley’deki Kaliforniya Üniversitesi’nde ekonomi profesörü olan Emi Nakamura, “Tarihten kesinlikle öğrendiğimiz bir şey, insanların beklentilerini ayarladığınızda, oldukça yerleşik hale gelebilecekleri ve bu yüzden ters yönde uyum sağlamanın zor olduğudur” diyor.

Şimdi, Fed’in tercih ettiği enflasyon ölçüsü %2 hedefinin çok üzerinde, neredeyse %6’da. Politika yapıcılar kendilerini bir daha bu durumda bulmamaya kararlılar. Şu an için, Michigan Üniversitesi ve New York Fed tarafından derlenenler rakamlardan yansıdığı şekliyle enflasyon beklentilerinin biraz yükselmesine rağmen henüz gerçek fiyat artışları kadar bozulmayışından rahatlayabilirler.

Fed yetkilileri, Wall Street tarafından da yaygın olarak paylaşılan bir görüşü, son bir yıl içinde görülen enflasyon patlamasını salgınla ilişkili geçici faktörlerden kaynaklandığını düşünüyor. ABD hükümeti salgının ilk yılında trilyonlarca dolar basıp doğrudan Amerikalıların banka hesaplarına yatırdı ve koronavirüsün küresel yayılımı nedeniyle sekteye uğrayan tedarik zincirleri artan talebe yetişmek için mücadele etti. Birçok ekonomist, hane halkının fazladan nakit harcamasının azalması ve gerileyen salgının tedarik zincirlerinin normalleşmesine izin vermesiyle enflasyonun 2022 sonuna kadar büyük ölçüde normalleşmesini bekliyor.

Yine de, yüksek enflasyonun sonunda beklentileri bozabileceği ve bunun da enflasyonun kendi kendine aşağı gelmesini önleyebileceği korkusu var. Nakamura, “Fed’in şu ana kadar neler olup bitenlerle ilgili anlatıyı kontrol etmede çok başarılı olduğunu düşünüyorum: kısa vadede enflasyonu yönlendiren belirli, muhtemelen geçici faktörler var, ancak uzun vadede insanlar temelde inandıklarını değiştirmemeli,” diyor.

Faiz artışlarının gelecek döngüsü buna karşı korunmak için tasarlanmıştır. Faiz artışları bugünün enflasyonunu düşürmek için değil, bugünün enflasyonlarının yarının enflasyonu haline gelmemesini sağlamak içindir.

Sadece büyük bir sorun var. Ekonomistler ve merkez bankacıları arasında, fiyatlardaki kısa vadeli hareketlerin ötesinde, enflasyon beklentilerinin enflasyonun önemli bir nedeni olduğuna dair güçlü inanca rağmen, faiz kararlarının onları nasıl etkilediği bir tarafa bırakın, bu beklentilerin nasıl oluştuğunu kimse kesin olarak bilmiyor. MacroPolicy Perspectives araştırma firmasının kurucusu Julia Coronado, “Enflasyon beklentilerinin herhangi bir şekilde istikrarlı veya gözlemlenebilir bir şekilde fiyat belirleme davranışıyla beslendiği hiç de açık değil,” diyor.

Fed’in kıdemli ekonomistlerinden Jeremy Rudd, Eylül ayında yayınlanan bir tartışma makalesinde beklentilerin enflasyonun bir iticisi olduğu fikrine vurarak, bunun “herkesin doğru olduğunu bildiği, ancak aslında saçmalık” olduğunu söylediğinde ortalığı karıştırdı. (Makale, görüşlerin Rudd’a ait olduğunu ve Fed’in BaşkanlarKurulu’nun görüşlerini temsil etmediğini kaydeden bir dipnot içeriyordu.)

Para politikasının enflasyonu etkilediği uzun zamandır kabul edilen daha net bir yol daha var ve bu da iş piyasası. İşsizlik oranı düştüğünde, mevcut çaşılanların arzı düşer ve işgücü fiyatını yükseltir. İşletmeler daha sonra daha yüksek bordro maliyetlerini dengelemek için fiyatları yükseltmeye çalışırlar. Enflasyonist baskıları kontrol altına almak için, bir merkez bankası ekonomi genelinde borçlanma maliyetlerini yükselterek süreci tersine çevirebilir ve bu da işçi talebini frenler ve ücret artışını yavaşlatabilir. Buna karşılık azalan harcama gücü, işletmelerin ürünleri için fiyat artışlarını sınırlar.

Powell ve Brainard, Fed’in politika yapıcılarının planladığı sıkılaştırmanın, 1980’lerin başında Paul Volcker’ın denetlediği ve federal fon oranını hızla %20’nin üzerine gönderen sıkılaştırmanın aksine, çok artımlı, belki de birkaç yüzdelik artış noktası olduğunu belirtiyorlar. Ayrıca ekonomi şu anda çok hızlı büyüyor, biraz yavaşlatılmaya dayanabilir: Salgının başlamasından bu yana ilk kez Aralık ayında işsizlik oranının %4’ün altında olması, ücretlerin hızla yükselmesi ve işletmelerin rekor sayıda iş ilanı yayınlamasıyla, ABD’nin zaten “maksimum istihdamda” olduğunu söylüyorlar.

New York’taki John Jay Koleji’nde ekonomi profesörü olan J.W. Mason, Fed’in işgücü piyasasına da zarar vermeden fiyat baskılarını bastırmayı başarabileceğinden şüphe duyuyor. “Fed’in enflasyonu etkilemesinin doğrudan ve acısız bir yolu yok,” diyor. “Çıktı talebini bir şekilde veya başka bir şekilde azaltmanız veya çıktı üretme maliyetini azaltmanız gerekir, aksi takdirde fiyatlar üzerinde herhangi bir etkiniz olmaz.”

Morgan Stanley’nin küresel baş ekonomisti Seth Carpenter’a göre, Fed’in bu yıl sıkılaştırması muhtemelen işsizlik oranındaki düşüşü yavaşlatacak, ancak gelecek yıla kadar enflasyon üzerinde çok fazla etkisi olmayacak. Ve o zamana kadar, enflasyon muhtemelen kendi kendine büyük ölçüde ortadan kalkmış olacak.

Carpenter, “Ampirik modellerin çoğunun para politikasının ekonomi üzerindeki etkisine ilişkin tahminleri, Fed politikasının enflasyonu doğrudan etkilemesinin bu yıldan daha uzun süreceğini gösteriyor” diyor. “Piyasalara fiyatlananları takip ederlerse,” diyor -üç ya da dört faiz artışı- “o zaman 2023’ün sonundaki enflasyonun Fed’in hedefinin biraz altında olma ihtimali oldukça yüksek.”

Bloomberg Economics

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler