Sosyal Medya

Döviz

ECB: Faiz sabit, varlık alımı temmuzda son, faiz artış planı artık daha net

Avrupa Merkez Bankası (ECB), piyasa beklentileri doğrultusunda. refinansman operasyon faiz oranının yüzde 0,00 olarak sabit bıraktı. . ECB, bankaların merkez…

ECB: Faiz sabit, varlık alımı temmuzda son, faiz artış planı artık daha net

Avrupa Merkez Bankası (ECB), piyasa beklentileri doğrultusunda. refinansman operasyon faiz oranının yüzde 0,00 olarak sabit bıraktı. .

ECB, bankaların merkez bankasında tuttukları mevduat için ödenen faiz oranını gösteren faiz oranını yüzde -0,50, marjinal faiz oranını yüzde 0,25 olarak yine beklentiler dahilinde korudu.

Euro Bölgesinde en son yıllık tüketici fiyatları yüzde 8,1, çekirdek tüketici fiyatları yüzde 3,8 olarak açıklanmıştı.

Varlık programı 1 Temmuz’da bitiyor

Banka 2015 yılında başlayan varlık alım programını 1 Temmuz’da bitireceğini açıklarken Temmuz ayında 25 baz puan faiz artışına niyetli olduğunu duyurdu. Eylül ayında da artış öngörüldü. Açıklamada enflasyon görünümü kötüleşirse Eylül’de daha büyük adım atılmasının mümkün olduğu, Eylül ayından sonra ise “kademeli fakat sürekli” faiz artışı olacağı belirtildi.

Piyasa tepkisi faiz artışı temposunu yansıtmakta

Avrupa hisse senetleri düşüş gösterdi, Alman devlet tahvilleri gerilerken, Avrupa Merkez Bankası’nın sekiz yıllık negatif faizlerden geri çekileceğini ve küresel emsallerle olan farkı kapatacağını açıklamasının ardından euro kazanca döndü.

ECB, kamuoyundan beklenen açıklamasında, resmi borçlanma maliyetinde herhangi bir değişiklik yapmadı, ancak Temmuz ayında faiz oranlarını çeyrek puan artıracağının sinyalini verdi. Euro 1.0734’e  %0,2 yükselirken, gösterge 10 yıllık Alman tahvillerinin getirisi yedi baz puan artarak %1,41’e yükseldi.

ECB Başkanı Christine Lagarde’ın basın toplantısı TSI 15.30’da başlayacak.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler