Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

BofA: Rusya krizi varken küresel ekonomik tahminler yapmaya çalışmak riskli ve anlamsız

Bank of America’daki küresel araştırma ekibine göre, Rusya yaptırımlarının piyasalar üzerindeki baskısı nedeniyle önümüzdeki aylarda enerji fiyatlarının artması, küresel ekonomide…

BofA: Rusya krizi varken küresel ekonomik tahminler yapmaya çalışmak riskli ve anlamsız

Bank of America’daki küresel araştırma ekibine göre, Rusya yaptırımlarının piyasalar üzerindeki baskısı nedeniyle önümüzdeki aylarda enerji fiyatlarının artması, küresel ekonomide belirsizlik ve yavaşlayan ekonomik büyüme yolda.

Bankanın analistleri salı günü yaptığı açıklamada, Ukrayna krizinde “Rusya için açık bir çıkış noktası olmadığı” konusunda uyardılar. Rusya’nın işgalinin ardından net ekonomik tahminler yapmaya çalışmanın anlamsız ve riskli olduğunu belirten analistler, “Uzmanlar, olayların gidişatı hakkında defalarca yanıldı. Uzmanlara inansaydık, Putin asla işgal etmezdi, Ukrayna zayıf bir direnç gösterirdi ve yaptırımlar sınırlı olurdu” yorumunu yaptı.

BofA ekibi, ABD için 2022 gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) tahminlerini geçen hafta %3,6’dan %3,3’e düşürdü. Euro Bölgesi GSYİH büyümesinin ise geçen yılki %3,5 tahminine kıyasla bu yıl sadece %2,8’e olduğunu görüyorlar. BofA ayrıca enflasyon beklentisini ABD için %7’ye, Euro Bölgesi içinse %6’ya yükselttiler.

Ancak analistler, ülkedeki güçlü tasarruf oranları, düşük işsizlik ve enerji bağımsızlığının ABD ekonomisinin fırtınayı diğer ülkelere nazaran daha hafif atlatmasına yardımcı olacağını öngörüyor. Yine de Amerikalıların önümüzdeki yılda tahmin edilenden düşük büyüme ve yüksek enflasyon beklemesi gerektiğine inanıyorlar.

Petrol faktörü

Rus petrol piyasasının veya piyasadan çekilmesinin küresel pazar üzerindeki etkisi hafife alınmayacak cinsten..

Petrolün son fiyatı, Ukrayna işgalinin Bank of America da dahil olmak üzere birçok piyasa uzmanını ve uzmanını şok etmesinin ardından varil başına 130 doların üzerine çıktı. Bankanın küresel araştırma ekibi, artık uluslararası gösterge olan Brent ham petrol fiyatlarının ikinci çeyrekte varil başına 175 dolara yükselebileceği bir senaryo gördüklerini belirtiyor. Bu durum, küresel anlamda tüketiciler için pompada daha fazla fiyat baskısı anlamına geliyor.

ABD ve Avrupa’nın Rusya’ya yönelik önceki yaptırımları petrole dokunulmaması için itinayla seçilmiş olsa da, dün ABD Başkanı Joe Biden’ın Rusya’nın ABD’ye petrol ihracatının yasaklandığını açıklamasıyla her şey değişti. Yakın tarihte yapılan Quinnipiac Üniversitesi ulusal anketi, Amerikalıların %71’inin, daha yüksek benzin fiyatları anlamına gelse bile petrol ambargosunu destekleyeceklerini gösteriyor.

Yasağa yanıt olarak, benzin fiyatları ABD’de pazartesi gününden bu yana yaklaşık 10 sentlik bir artışla 4,17 dolara yükseldi. Amerikan Otomobil Birliği’nin verilerine göre, benzin fiyatları bir yıl öncesine kıyasla 1,39 dolar daha yüksek.

Hollanda’nın TTF gaz vadeli işlemlerinde pazartesi günü %25’e varan artış yaşanmasına rağmen Avrupa Birliği dün yapılan açıklamada bu yıl Rus petrol ithalatını üçte iki oranında azaltacağını açıkladı. Bu da Avrupa Birliğinin Rusya yaptırımları konusunda geri adim atmayacağına bir işaret.

Petrolün sadece %3,2’sini Rusya’dan ithal eden ABD’nin aksine, Avrupa geçen yıl yaklaşık 150 milyar metreküp petrol satın aldı. BofA’ya göre bu miktar, Avrupa’nın ihtiyacının yaklaşık üçte birini temsil ediyor.

 

finance.yahoo.com

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler