Sosyal Medya

Döviz

Avrupa Merkez Bankası: Faiz sabit ancak varlık alım programının daha hızlı küçültülecek

Avrupa Merkez Bankası (AMB), Rusya-Ukrayna savaşının halihazırda yükselen fiyatları daha da baskıladığı bir ortamda faizleri beklendiği gibi sabit tutma kararı…

Avrupa Merkez Bankası: Faiz sabit ancak varlık alım programının daha hızlı küçültülecek

Avrupa Merkez Bankası (AMB), Rusya-Ukrayna savaşının halihazırda yükselen fiyatları daha da baskıladığı bir ortamda faizleri beklendiği gibi sabit tutma kararı aldı. Böylece bankanın ana refinansman faizini %0, marjinal fonlama imkanını %0,25 ve mevduat faizi -%0,50’de kaldı.

AMB Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından artan enflasyon baskıları nedeniyle teşviklerini daha önce açıklanandan erken sonlandırma kararı açıkladı.

AMB Varlık Alım Programı’nın büyüklüğünü (APP) Nisan ayında 40, Mayıs ayında 30, Haziran ayında 20 milyar euroya düşürecek. Banka, yetkililerin programı üçüncü çeyrek itibarıyla tamamen sonlandırma kararı alabileceğini de söyledi.

AMB’nın adımları Fed ile benzer yönde ilerlerken daha geriden geliyor.  Fed tahvil alımlarını mart sonunda tamamlayacak ve haftaya çarşamba gecesi 2022 ilk faiz artımı kararını açıklayacak.  Bilanço küçültme adımlarını haziran-temmuz gibi devreye sokması beklenirken savaş nedeniyle bu beklentinin değişme olasılığı var.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler