Sosyal Medya

Piyasa

Arçelik : 2021 4.Çeyrek Mali Tablo Öngörüsü

Gerçekleşen ve Tahminler Tek seferlik gelirler ile net kar beklentilerin hafif üzerinde geldi. Arçelik 4Ç21’de, beklentilere paralel (İş Yatırım: 680mn…

Arçelik : 2021 4.Çeyrek Mali Tablo Öngörüsü

Gerçekleşen ve Tahminler

Tek seferlik gelirler ile net kar beklentilerin hafif üzerinde geldi. Arçelik 4Ç21’de, beklentilere paralel (İş Yatırım: 680mn TL; Piyasa: 733mn TL), 790mn TL net kar açıkladı. Whirlpool Manisa Fabrikası’nın alımına ilişkin kaydedilen negatif şerefiye kaynaklı tek seferlik 235mn TL’lik kazanç, tahminlerimizdeki sapmanın ana nedeni oldu. Geçen yılın yüksek bazı ve zayıflayan operasyonel performansı nedeniyle, net kar yıllık bazda %32 düşüş gösterdi. Beklentiler ile büyük ölçüde uyumlu (İş Yatırım: 22.3 milyar TL, Mutabakat: 22.2 milyar TL), konsolide gelirler 4Ç21’de 22.5 milyar TL olarak gerçekleşti. Gelecekte fiyatların daha da artacağı beklentisi ile yurtiçi talepte meydana gelen öne çekilme, yapılan fiyat artışları, Hitachi ve Whirlpool Manisa Fabrikası satın almalarından kaynaklanan inorganik hacim büyümesi ve zayıf TL sayesinde net satışlar yıllık bazda %69 büyüme kaydetti. Satın almaların olumlu etkisi hariç tutulduğunda, organik gelir büyümesi yıllık % 42 olarak gerçekleşti. Yılın son çeyreğinde FAVÖK, beklentilere paralel, 1,78 milyar TL olarak gerçekleşti ve yıllık bazda %7 düşüş gösterdi. FAVÖK marjı ise 4Ç20’de kaydedilen % 14.3 seviyesinden %7,9. Satın almaların marjlar üzerinde yarattığı azaltıcı etki, yüksek hammadde fiyatları TL’nin ve EUR’nun USD karşısında değer kaybetmesi ve zayıflayan operasyonel kaldıraç marjdaki daralmanın ana nedenleri oldu.

Son Çeyrekte Öne Çıkanlar

Fiyat artışları, inorganik hacim büyümesi ve TL’deki değer kaybından gelen güçlü gelir büyümesi. Şirket’in yurtiçi gelirleri 4Ç21’de yapılan fiyat artışları ve özellikle Kasım ayından başlayarak enflasyonun artacağı beklentisi ile öne çekilen talep sayesinde yıllık bazda %48 artış gösterdi. 4Ç21’de Türkiye beyaz eşya pazarında 6 ana ürün grubunda yaşanan yıllık % 1’lik daralmaya kıyasla Şirket’in satış hacimlerinde yıllık %4 büyüme gerçekleşti. Uluslararası gelirler 4Ç21’de TL bazında yıllık %78 yükseliş gösterdi (%18organik büyüme, %36 kur artışı kaynaklı büyüme, %24 inorganik büyüme). Talebin zayıflamasına rağmen, Şirket, fiyat artışları, bazı ana pazarlarda pazar payı kazanımları ve büyük ölçüde Whirlpool Manisa Fabrikası’nın satın alınması kaynaklı hacim büyümesi sayesinde Avrupa pazarında EUR bazında yüksek tek haneli haneli gelir artışı (Batı Avrupa’da ~ %10 ve Doğu Avrupa’da ~%3) elde etti. Asya-Pasifik gelirleri, Hitachi satın alınmasının etkisiyle Euro bazında yıllık % 220 büyüme gösterdi. 4Ç21’de Arçelik-Hitachi’nin konsolide gelir içindeki payı %13 olarak gerçekleşti. Pakistan fiyat artışları ile EUR bazında yıllık %20’lik gelir büyümesi kaydederken, devam eden pandemi etkisi nedeniyle Bangladeş gelirleri düşüş gösterdi.

G.Afrika ve Sahra Altı gelirleri de yüksek baz etkisi nedeniyle zayıf performans gösterdi. Mısır’da Beko markasıyla, fiyat artışları ve büyüyen pazarda Beko’nun payının artmasıyla 4Ç21’de EUR bazında yıllık %63 büyüme kaydedildi. Yeni satın almalar ve TL’deki değer kaybı nedeniyle Türkiye’nin Arçelik’in toplam gelirlerindeki payı, 4Ç20’deki %30’dan 4Ç21’de %26’ya geriledi.

Hammadde maliyetlerindeki yükseliş ve TL’deki değer kaybı karlılık üzerinde baskı oluşturmaya devam etti. Brüt kar marjı, zayıf TL, yüksek hammadde maliyetleri, görece düşük kapasite kullanım oranı ve EUR/USD paritesindeki düşüş nedeniyle, yıllık bazda 7,3 puan daralma gösterdi (çeyreklik bazda 0,6 puan artış) . FAVÖK marjı ise yıllık bazda 6.4 puan ve önceki çeyreğe göre 1.8 puan geriledi. Faaliyet giderleri/satış oranındaki artış FAVÖK marjındaki çeyrek bazlı daralmanın ana nedeni oldu.

 

 

İş Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler