Sosyal Medya

Gündem

Altın fiyatlarında Fed belirleyici olacak

ABD ekonomisindeki daralmayla birlikte altın fiyatları bir süredir gösterdiği düşüş grafiğinden toparlanma eğilimine geçti. ABD ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 1.4 oranında…

Altın fiyatlarında Fed belirleyici olacak

ABD ekonomisindeki daralmayla birlikte altın fiyatları bir süredir gösterdiği düşüş grafiğinden toparlanma eğilimine geçti. ABD ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 1.4 oranında daraldı. Fed’in faiz artırım hamlesi, yüksek enflasyon, Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın etkileri altın fiyatlarını etkilemeyi sürdürüyor. İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya Özer, altın fiyatlarında yaşanan son gelişmeleri ve olası senaryoları değerlendirdi.

Küresel ekonomilerde dengeler her geçen gün değişiyor. Ekonomilerin ana sorununu enflasyon oluştururken Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın etkileri de enerji ve emtia piyasalarında derinden etkili olmaya başladı.

ABD Merkez Bankası Fed’in enflasyonla mücadele kapsamında faiz artışına gitmesi ve faiz artırma serisini devam ettireceğine dair sözlü yönlendirmeleri piyasalar tarafından fiyatlanıyor. Altın da bu gelişmelere en hassas şekilde tepki veriyor. Fed’in Mayıs ayında yapması beklenen faiz artırımı hamlesi öncesinde altın fiyatları düşüşe geçmişti. Ancak dün ABD’nin ilk çeyrek büyüme rakamlarını açıklanmasıyla birlikte rüzgar terse döndü. Altın ABD ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 1.4 oranında daralmasından güç buldu ve yeniden ons bazında 1900 doların üzerine çıktı.

Ons altın ve dolar kurundaki pozitif volatilitenin etkisiyle gram altın şu sıralar 913 lira seviyelerinde işlem görüyor. Gram altın gün içinde en düşük 900 lira, en yüksek de 913.7 lira seviyesini görmüştü.

Ons altın hızlı fiyat hareketinde bulundu. Güne 1894 dolardan başlayan ons altın 1917.8 dolara kadar yükseldi. Yüzde 2’ye yakın prim yapan ons altın şu sıralar 1916 dolar seviyelerinde alıcı buluyor.

 

 

bigpara.hurriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler