Sosyal Medya

Borsa

Altın fiyatları için kritik uyarı

Ons altın fiyatlarında aylık düşüş yüzde 3.85’e ulaşırken; değer kayıplarının en önemli nedeniyse Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıkladığı kararlar oldu.…

Altın fiyatları için kritik uyarı

Ons altın fiyatlarında aylık düşüş yüzde 3.85’e ulaşırken; değer kayıplarının en önemli nedeniyse Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıkladığı kararlar oldu.

Bugün açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verileri de bu anlamda dikkatle bekleniyor. “İçinde bulunduğumuz düşüş trendi, tarihi düzeye tırmanan enflasyon ve Fed’in gerçekleştirdiği ve gerçekleştireceği faiz artırımlarından kaynaklanıyor” diyen Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, Fed’in faiz artırımlarının Piyasalar tarafından önemli ölçüde fiyatlandığını belirtti ve ons altının eylül ayında yönünü yukarı çevirebileceğini söyledi:

“2023 yaz aylarına kadar ılımlı, ikinci yarıda ise görece daha belirgin bir değer artışı kaydederek ons altının 2 bin dolar civarına yükselmesini daha olası görüyorum. Bu senaryo üzerinde ABD enflasyonunun önümüzdeki 6-12 ay göstereceği seyir belirleyici olacak. Her ne kadar olasılığını düşük bulsam da enerji fiyatlarında ilave sıçramalar yaşanır ve bu Fed’in politika faizini yüzde 4 üzerine çıkarmasına neden olursa hem Ons Altın adına 1.675 dolar desteği yetersiz kalabilir hem de taban oluşumunu takiben gerçekleşmesi muhtemel yükseliş rötar yaşayabilir. Gram Altın ise hem altının dolar bazı değerinden hem dolar/TL’nin seyrinden etkilenecek.”

Finans Analisti İslam Memiş ise Fed’in eylül toplantısına dikkat çekerek, “Eylül toplantısında 50 baz puanlık bir faiz artırımı gelirse, ons altın tekrar toparlanır ancak 75 baz puan faiz artırımı ons altını tekrar 1.680 dolar seviyesine kadar düşürebilir” dedi.

İslam Memiş, yatırımcılar içinse şu önerileri yaptı: “Bu yıl için yatırımcıların çok dikkatli olmasını tavsiye edebilirim. Enflasyon, savaş ve resesyon beklentileri, Çin-Tayvan gerilimi gibi bir çok etken altın fiyatlarını pozitif yönde etkileyecek sebepler. Önümüzdeki yıl düğün ve altın yatırımı yapacak olanlar bu fırsatı değerlendirmeli. Yılın son son çeyreğinde gram altının 1.200 TL ve devamında 1.450 TL seviyesine kadar yükseleceği öngörümü halen koruyorum.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, piyasaların faiz artırım beklentisini fiyatlamaya devam ettiğini belirterek, ons altının 1.700 doların altında çok kalmayacağını; önümüzdeki dönemde 2.070 seviyesine gelebileceğini söyledi.

Yıldırımtürk, “Fed başkanlarının açıklamaları dolar endeksini güçlü tutuyor. ABD 10 yıllık tahvil faizleri 3.18’lere gelmiş durumda, bu da altın fiyatını baskılıyor.

Altında yaklaşık 5 aydır aşağı yön söz konusu. İç piyasada ise yüksek enflasyon nedeniyle, TL’den uzaklaşma ve altın alımı söz konusu.

Geçtiğimiz yıllarda düğünlerde takılan takılar hemen satılırken bu yıl sadece ihtiyaç karşılığında belli miktarlarda satılıyor.

Alım tarafında miktar düşük olsa da talep fazla. Kısa sürede altında 1.050’yi tekrar göreceğimizi hatta yıl sonuna doğru enflasyon ve dolar endeksindeki yükselişin etkisiyle 1.400-1.500 TL bandını görebileceğimizi düşünüyorum” dedi.

 

 

patronlardunyasi.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler